hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次? ...
開啟左側

[突發!] 新巴101繁時往觀塘新增不經灣仔道「特快」班次?

Toz 發表於 2019-2-13 19:36 來自手機 | 顯示全部樓層

o岩o岩夜晚七點幾行過灣仔道,嘩,好順,一架車都無
點知原來係克街一架隧巴上客,一架排後面,頂死晒東行線,前車走後後面燈位等緊架101(第三架)跟住食埋燈,咁就七八分鐘。仲未完,因為再後面仲有兩架101,遠d菲林明道又有架182,怪唔之得灣仔道咁空啦
灣仔道仲有新城幾條線,個站就係克街前少少,停站又係頂死
唔洗紅隧塞出黎,d巴士自己都塞死灣仔道
真係可以唔踢走部份線?

樓主| ricky 發表於 2019-2-14 00:07 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-13 19:36
點知原來係克街一架隧巴上客,一架排後面,頂死晒東行 ...

灣仔道太窄,有貨車停喺度上落貨,或轉入通往摩理臣山的斜路,加上巴士埋站,好多時都塞。
前荃葵青區居民
053h4 發表於 2019-2-14 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2019-2-14 00:25 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-13 19:36
點知原來係克街一架隧巴上客,一架排後面,頂死晒東行 ...

最多將所有灣仔道南區線改經軒尼詩道同波斯富街,臨入波斯富街前果個站叫馬師道,下一站叫跑馬地...
Toz 發表於 2019-2-14 01:17 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2019-2-14 00:25
最多將所有灣仔道南區線改經軒尼詩道同波斯富街,臨入波斯富街前果個站叫馬師道,下一站叫跑馬地...
...

軒尼詩道宜家都唔多掂, 但認真要處理可以靠慈母長駐, 因為問題多由違泊引起, 而灣仔道只要巴士一排隧埋站就頂死, 死症黎
但再加線入軒尼詩道就...

踢出告士打道叫做好D, 起碼繞道分流左部份車流, 做下工程應該可以令更多路線埋到站
但告士打道真係太遠了

要係不擴闊道路下徹底解決巴士容量問題, 灣仔道改單向啦, 但係要改道路方向, 要成個灣仔大執, 唔可以單單搞灣仔道
如果斜度無問題, 電車順灣仔道個方向改行灣仔道, 空返軒尼詩道一條線出黎

講起電車, 莊士敦道都要改, 電車同其他車塞埋一條線完全係唔掂

我比較 prefer 灣仔道加莊士敦道改西行, 無咁多打交位, 但就要大執莊士敦道電車軌
軒尼詩道就東行加線西行減線
電車路西行改用灣仔道(如果斜度OK, 又加到電纜)
麻煩位係點入支路

成區大改方向唔係無前科, 反而灣仔主要道路咁窄都繼續雙向唔改可能仲屬少數, 旺角同觀塘差唔多既情況早廿幾三十年已經大執過, 北角果邊我唔清楚, 但都有可能後來先執

jpoon 發表於 2019-2-14 04:53 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-2-9 20:08
放工時間,南洋酒店站一定上唔到車咁滯

菲林明道有特車咖
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2019-2-14 05:03 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-12 12:06
宜家灣仔北已經係受沙中線工程影響,但都無塞咁耐
將來呢?

而家101港島過海主要客源係中上環灣仔鵝頸橋去紅磡土瓜灣九龍城九龍灣觀塘(尤其夜晚九點後116尾站好難上到車,同埋跑馬地有馬跑又會多咗一大班馬迷),同埋九龍流水客
將來就算沙中綫通車,灣仔道去地鐵站咁遠,落地底又要轉兩次車,加上港鐵車費肯定貴過101,101未必冇吸引力,不過睇下運吉會唔會搵佢開刀
http://jpoon9394.blogspot.com/
 樓主| ricky 發表於 2019-2-14 10:02 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-2-14 05:03
而家101港島過海主要客源係中上環灣仔鵝頸橋去紅磡土瓜灣九龍城九龍灣觀塘(尤其夜晚九點後116尾站好難上 ...

預計沙中綫對101,111影響輕微

1. 101,111在九龍同港島路段多流水客
2. 101,111班次密,唔輸蝕過鐵路
3. 搭鐵路來往中環、灣仔至土瓜灣、九龍灣、觀塘要中途轉線
4. 新蒲崗去鐵路站(啟德站或鑽石山站)有一段距離

5. 紅隧口始終最多人上落車的站之一,沙中綫通車後,紅磡站變成超級大站,去俾巴士及鐵路轉乘
6. 最重要係,搭101,111點都平過搭鐵路

前荃葵青區居民
wingho_cwh 發表於 2019-2-14 11:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-13 14:20
咁我又調返轉問你,點解一定要「九龍加經」而唔係「港島加經」?

而家 101X 下繁九龍方向係做緊西環返觀 ...

「西環特快」同「觀塘特快」唔係對等,如果觀塘特快先係條線嘅任務,咁應該係學中巴年代嘅「101X」,觀市開車直插機隧再過海下一站天樂里,但呢條線早繁南行同下繁北行與生俱來唔係咁,証明呢個唔係現今「合規版 101X」嘅目的,再者,呢樣嘢點都算唔到 101X 頭上,應該係要額外搵車令 641 前身 141 重生

另外,你話 W 線剝咗某版友棚牙,不過請唔好忘記,W 線係政治任務,唔 cut 得,必須要咁做先能夠減少損失,別無選擇之下加少少副業畀佢「維持生計」尚可理解

再者你話「趕西環觀塘客吸中上環觀塘就唔得」呢一點,無錯,咁做真係唔理想,因為中上環觀塘係喺 101 正線同 641 度乸緊飯食,注意返你講緊嘅係「中上環觀塘客」,而「觀塘」的確係 641 途經緊嘅地方

至於下繁 50 分鐘先上康莊道,呢個唔係 mean value,真正嘅 mean value 係 17:56 沙倉開車 18:30 到康莊道,你可以試下下繁搭 101X 同 104 去紅隧睇下行車時間差幾多先再落定論都未遲
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
PF2802 發表於 2019-2-14 12:19 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2019-2-14 00:25
...

有無可能性分流吓去駱克道? 橫掂條條路都塞架啦
TR5774