hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組新界東來往九龍西路線,強化青沙轉車站 ...
開啟左側

建議重組新界東來往九龍西路線,強化青沙轉車站

樓主| S3BL100 發表於 2019-2-13 13:51 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2019-2-13 12:19
同意河西做深長茘好過做旺角線,
黃泥頭拆蝕錢線281A都正常,
係黃泥頭要碌晒成條河東直路經第一城愉翠先 ...
反而有另外兩樣野可以睇下點處理:
1. 顯徑-青沙 有冇可能繁時或全日提速?
2. 如果六美多條青沙線, 第二條線唔係事必入美田總站,反而可以停一停美輝街再入美松城,最後停美林總站

四美始終係客倉,286X 上繁拆線已經好夠(286P 我直頭覺得唔應該停大圍街巿同田心),
加上大部分客真係去深長荔,唔建議 286X 再提速令好多人要轉車

第二點其實我無太大意見,但似乎美田總站做到既人口多過美松美城?
不過你提醒左我一樣野,可以做埋美松城,但我會選擇做美田松城 rather than 美松城林

但里數除二就超過 15 公里了…

fb.com/scientisthk2usa/
流星☆雨 發表於 2019-2-13 14:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-13 13:51
四美始終係客倉,286X 上繁拆線已經好夠(286P 我直頭覺得唔應該停大圍街巿同田心),
加上大部分客真 ...

青沙本身用全程車費計補錢個玩法都搵開人笨,過15公里收貴少少都無辦法

如果有兩條線都無條入美松城,一定俾地區人士嘈
地區一直都有訴求要80 286X入去
(結果反而係今年RPP果條不知所謂沙東線入美松城都唔入美田……)
搵里數低果條286X入去就幾乎全個大圍都會反對車程加長,惟有向282X落手

個人黎講,282X停美輝街唔停總站都可接受,因為本身入到總站已有286X
去程81落旺角都快既,無282X都無所謂
係回程多條282X疏導下就比較好,回程美輝街落車行入美田都算可接受的

286P應該美林直接走完全同意
不過奈佢唔何既係大圍街市同田心村又真係有班固定客等佢 當然人數就無美田美林咁多啦

286X正線, Sad but true咁講, 全日黎講可能唔拆好過
拆線只能拆返兩條深長荔循環線,又做唔返大圍區內流水
顯徑嫌慢都無辦法,最多係班次方面多加改善
趕客路上 理_得你
Snowbb 發表於 2019-2-16 14:20 | 顯示全部樓層
淨係 282X 同 286E 有少少諗法

我始終覺得,南昌/富昌一帶的住宅區用 286E 做比 282X 更適合

建議入面開左 286E,但城河西同市中心繼續有 72 86 往返長沙灣
我會諗,其實仲有冇需要塞埋 286E 落長沙灣 ?
雖然,可以方便火炭有直達線落長沙灣

另一方面,282X 新界段做新田圍/大圍/四美,同九龍段既深旺道沿線見唔到有太大點對點需求
南昌/富昌一帶住宅區,去到市中心既路線似乎會更有用

所以,我覺得 282X 可以同 287X 一樣,行到君匯港就轉上連翔道
而南昌/富昌一帶,則交晒比 286E 去做

大致個諗法係 286E 原線到怡閣苑對出長沙灣道,改經東京街、深旺道、興華街西轉番上青沙
行車時間相信差距唔大

樓主| S3BL100 發表於 2019-2-16 18:04 | 顯示全部樓層

Snowbb 發表於 2019-2-16 14:20
淨係 282X 同 286E 有少少諗法

我始終覺得,南昌/富昌一帶的住宅區用 286E 做比 282X 更適合

同意深旺道一帶,如果獨立去睇,食巿中心線會好過 282X,但 286E 至少單向都做到南昌富昌

亦要留意今次 72 86 都同時減左班,如果 286E 唔到長沙灣,影響會較大

況且 286E 做到長沙灣往沙田巿中心特快,呢樣野就算係 72 都做唔到

THomas20010808 發表於 2019-2-16 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
我同意這份建議的大方向,不過始終有些意見。  首先,282X應該做沙市比較好,南昌附近應該想要條沙市線多過大圍,而且抽81車都比較名正言順,不過北行應該減唔到太多車,282X北行這樣有機會慢過81。同時,提一提醒你,81深水步嗰位同86 72 大相逕庭。  第二,如果要玩新田圍青沙線最好也是做旺角,始終86A 87B 286x做深水埗,跟282X九龍段去到旺中再跟287X返沙田當加班車/珀景灣替代品也不錯,但是不好拉美田,81真的不算慢。  第三,281A其實有機會嘅話九龍不入尖沙嘴,開缐直接青沙出西隧口、廣東道丶左轉彌敦道280X上返青沙好過。
 樓主| S3BL100 發表於 2019-2-16 23:58 | 顯示全部樓層
THomas20010808 發表於 2019-2-16 22:16
我同意這份建議的大方向,不過始終有些意見。  首先,282X應該做沙市比較好,南昌附近應該想要條沙市線多過 ...

81 而家本身都做緊美林,282X 深入美田(如果跟埋上面流星雨版友既提點,仲可以做埋美松美城)
可以疏導埋 81 四美一帶既需求,唔係事必要同 81 一模一樣先可以抽佢車,況且我只係正轉蛇

反而如果九龍段只做南昌一帶,沙田無論點行都無強烈理由要抽 81 車去做

如果新田圍線做旺角,但 282X 做巿中心,咁咪多兩條線去旺角重疊?
要留意 286E 係抽 81 86 車去做,做深水步 loop 絕對係名正言順

而美田係最需要多一條青沙線疏導需求既地區,擴大覆蓋並且方便佢地轉車,286X 而家唔見得有空間做更多轉乘客,
所以新田圍係要併美田一齊做

281A 唔建議改行青沙,會影響往來太子同九龍塘乘客,小瀝源、第一城已經擺左條尖咀特快 283X 落去

0q9w8e 發表於 2019-2-17 15:37 | 顯示全部樓層

建議皇后山入伙後270D全日
270D皇后山<>奧運站
皇后山<>聯和墟<>天平<>上水站<>青沙<>270B原線至奧運站
同時270B遷往太平/彩園
THomas20010808 發表於 2019-2-17 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-16 23:58
81 而家本身都做緊美林,282X 深入美田(如果跟埋上面流星☆雨版友既提點,仲可以做埋美松美城)
可以疏 ...

286e深水埗服務範圍同81有好大分別

我覺得兩條線都去旺角其實冇乜所謂,始終而家都冇服務到旺角道以北一帶(270B不算),加強市區聯合班次也可以。

份建議好大嘅困難就係針對市區及沙田居民各自也有不同的需求,南昌一帶一定係想要一條沙市缐,不是大圍,更何況已經有287X,相反旺角道以北有81去沙市,但81大圍範圍比較局限,所以佢哋應該係想要一條大圍缐,卻由於美田已有81(速度仲可能81更快),今次反建議做顯徑

281A我只係想拆尖沙嘴線,而尖沙嘴缐則行青沙
10598C 發表於 2019-2-17 19:22 來自手機 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2019-2-17 15:37
建議皇后山入伙後270D全日
270D皇后山奧運站
皇后山聯和墟天平上水站青沙270B原線至奧運站

到時候270D好心就上水之後行大欖走啦
Snowbb 發表於 2019-2-17 19:56 | 顯示全部樓層

THomas20010808 發表於 2019-2-17 19:12
286e深水埗服務範圍同81有好大分別

我覺得兩條線都去旺角其實冇乜所謂,始終而家都冇服務到旺角道以北一 ...
份建議好大嘅困難就係針對市區及沙田居民各自也有不同的需求,南昌一帶一定係想要一條沙市缐,不是大圍,更何況已經有 286X,相反旺角道以北有81去沙市,但81大圍範圍比較局限,所以佢哋應該係想要一條大圍缐,卻由於美田已有81(速度仲可能81更快),今次反建議做顯徑

紅色字果度,旺角道以北去顯徑已經有 87B

綠色字果度,其實 286E 已經去到南昌,所以並無問題
你留意下點解樓主要建議 286E 做長沙灣同深水埗

同埋 81 嚴格黎講唔算做到美田,頂多九龍方向擦邊經,新界方向直頭淨係去到美林