hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重組新界東來往九龍西路線,強化青沙轉車站 ...
開啟左側

建議重組新界東來往九龍西路線,強化青沙轉車站

樓主| S3BL100 發表於 2019-2-24 01:13 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2019-2-23 11:50
我想分享少少經歷。昨晚我由第一城去深水埗,基於想遊車河,行咗去禾輋搭 88K 轉 87B。到新翠邨果陣等 18  ...

其實 283X 新翠邨新明樓擺站,已經解決左新翠邨出尖咀問題

世界花園人數太少,最多搵 81C BBI 一眾彌敦道線去補

至於你既 87D 一拆三方案,馬鞍東同馬鞍西線行法,無論時間同觀感都相當唔理想。
馬鞍東線兜落廣源黃泥頭,等同重複 89D 當日既問題,況且
因為道路網規劃問題,黃泥頭落返來係無得行沙瀝直飛紅梅谷,
你整個行法係隨時慢過大涌橋路直去

而馬鞍西、愉翠尾站一條,問題亦都一樣

而 87D 而家唔少旺角油麻地佐敦客,我睇唔到有 quota 同車俾你拆咁多條尖咀線
仲要處理返而家旺角堆客

青沙去尖咀,我個方案底下會有 280X+283X,一條河東一條河西,
非繁基本各做 15 分一班,加埋我覺得已經好足夠。
87D 我認為要先處理沙田段,而唔係九龍段

fb.com/scientisthk2usa/
西瓜波 發表於 2019-2-24 15:56 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-2-24 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層

拿利申先,今次我偏心廣黃嘅。㩒完 ETA,281A 頭站到一城尾站 13 分鐘,一城尾站到聯合道 11 分鐘,81C 一城到新翠 12 分鐘。當你架 283X 過完青沙,我架 281A 分分鐘到咗太子,唔介意行幾步就九龍塘地底走人。當然你可以話 87D 一拆三條快線唔入廣源,直行到世界花園入青沙。不過我會想馬鞍西線入廣源尾站走人,咁樣可以益廣黃,第一城都仲擦邊,鐵路站隔離嘅愉翠就硬食慢線。
而沙中線一通,廣黃肯定係其中一個最大嘅鐵路盲點。除咗第一城唔鐘意保鐵外,特別係你條 283X 沿線仲要經沙田圍車公廟大圍先上公路,個人覺得觀感都幾差下。
當然我咁拆,濱景會無咗公路尾站車。但 87D 九龍段慢過 81C,兜完愉翠或廣黃之後,只要係直落尖咀就唔過份。
最後如果真係經青沙,純粹想做埋馬鞍山至大圍特快,一來貴價流水搶大圍站小巴客,二來亦補償返 81C 縮短後流水問題,不過呢點同入唔入廣黃可分開處理。
流星☆雨 發表於 2019-2-24 19:11 | 顯示全部樓層

Rough idea, 基於樓主建議 搵85A/85B抽車加多條 286F 黃泥頭顯田青沙
沙田段補左黃泥頭上青沙慢 + 顯田要交車但係無直接得益 兩個問題 (以及人數較少既世界花園)

九龍段 暫定 青沙->海盈->海麗四小龍->荔枝角站->青沙
想像空間好多 唔一定咁行
但最簡單就係去海皮補位, 始終現建議有啲位例如海盈、海麗四小龍(沙田方向)唔係咁服務到

---
如果基於以上組合做得細緻少少去滿足兩邊不同需求
可以係上繁只提供「兩條單向線」
1. 黃泥頭->顯田->青沙->荔枝角站  >>經寶輪街私牌>>  2. 海麗四小龍->海盈->青沙->沙田市中心>>私牌或做83S返黃泥頭

上繁後就用返286F循環線行法
趕客路上 理_得你
 樓主| S3BL100 發表於 2019-2-25 13:40 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-2-24 17:43
拿利申先,今次我偏心廣黃嘅。㩒完 ETA,281A 頭站到一城尾站 13 分鐘,一城尾站到聯合道 11 分鐘,81C 一 ...

283X 沙田段慢少少但九龍段快,我又唔覺得有咩問題,況且呢種行法可以避開繁忙時間塞車

而廣源黃泥頭做尾站,實際亦因為道路網規劃而欠缺效益。
與其好似你建議既行法,我相信沙田圍路直去,巿中心落返大埔公路,
又或者沙田圍路左轉大涌橋路直去,時間都差唔多,但繁忙時間肯定可以避塞車

廣源黃泥頭做尾站就意味其他頭站區要特登兜入去,原路出入。
除左 83X 呢類大隧線外,獅隧、青沙線真係唔見得適合咁玩

濱景無左尾站車,你話直落尖咀就得,咁問題係 87D 而家落旺角,
你打算點樣補償旺角客?

相比之下,我個方案入面,直落尖咀既 283X 係要行埋大涌橋路、車公廟路
但同時我無拎走 281A 第一城尾站,落旺角油麻地既客不受影響

或者咁講,不如你詳細少少寫下你個方案,
81C 87D 281A 加埋 71 部車,你打算點拆,定線係點,每條擺幾多部車做咩班次,
我諗咁會比較容易討論…

樓主| S3BL100 發表於 2019-2-25 13:48 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2019-2-24 19:11
Rough idea, 基於樓主建議 搵85A/85B抽車加多條 286F 黃泥頭顯田青沙
沙田段補左黃泥頭上青沙慢 + 顯田要交 ...

屯馬線因素,顯田根本好難做到等價交換,唔重組都係會俾人拎車走

原則上唔反對 286F,不過如果係基於我個方案既框架,
五條全日青沙線 (270B 272E 286D 286E 286X) 長沙灣尾站,
當中兩條逆時針 loop、三條九龍方向碧海藍天頭站。
如果真係開多條廣黃青沙線,其實係無咩理由只做長沙灣一帶,可能去葵涌會更理想

我對上面有版友建議 282X 停埋海麗尾站唔太反感,
但興華街西轉出去,先令奧運站時間唔會同 287X 差太多,
而銘基/旺角街巿更加同兜柏景灣既 287X 大致打和,可以兩線協同效應

況且咁行已經做晒海盈海達,海麗行去海達坐車亦係合理距離,
而四小龍亦可以行去長沙灣道坐車,根本唔遠,我會質疑有無必要為左佢地開多條線

而 240X 283X 上青沙慢,我認為唔係因為行晒成條大涌橋路,而係因為要入第一城。
唔係馬鞍山出發、最遲沙田醫院尾站既話,我真係唔太想掂到獅隧公路九龍方向

同埋 85A 85B 有剩餘資源既話,我反而會想先拎去做東九線重組

流星☆雨 發表於 2019-2-25 16:45 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-25 13:48
屯馬線因素,顯田根本好難做到等價交換,唔重組都係會俾人拎車走

原則上唔反對 286F,不過如果係基於我 ...

顯田當然無可避免要減車 呢點我同意的

廣黃同顯田都係得一條青沙線
而特別廣黃上轉車站車程係偏長,但廣黃都係無鐵路地區
顯田搭286X無廣黃283X咁耐,但亦有加快的空間
就算有沙中線, 但顯田去九龍西/荃葵青仍然係巴士比較有競爭力
而廣黃做尾站就係輪到馬鞍山受害, 惟有廣黃再加多區做

如果唔想經過獅隧公路驚佢早繁塞車
就惟有滿足左廣黃先
始終283X九龍段點快都只有去尖咀+單向佐敦有利
去尖咀以外地區值得有多條沙田段快啲既線, 反之九龍/荃葵段唔係最快最快都無所謂

不過廣黃葵涌線有個小尷尬位 就係本身有條唔上唔落的240X…
240X沙田段都唔快得283X幾多, 但佢偏偏係九巴用黎陰乾86的工具

趕客路上 理_得你
tonychow 發表於 2019-2-26 15:17 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-25 13:40
283X 沙田段慢少少但九龍段快,我又唔覺得有咩問題,況且呢種行法可以避開繁忙時間塞車

而廣源黃泥頭做 ...

車就當然係唔夠,因為我原本諗住抽走 85A 果 8 架車玩,加埋 79 架車。
三條線 81C 87D 281A 拆做七條線 81C 81X 281A 87C 87D 287C 287E。
當中:
81C 由富安縮到落油麻地做循環線,新界段由富安行到世界花園上公路,窩打老道落旺角東油麻地,然後調頭(調頭位喺邊要再諗),希望可以 85 分鐘完成全程,用 7 架車,基本班次 15。
81X 碩門邨起步,經濱景,大涌橋路落大圍站上青沙,雅翔道直落尖沙咀。回程跟 280X 上青沙,大圍站頭站。同樣,用 7 架車,基本班次 15。
281A 同你方案一樣,用 14 架車。
87C 由耀安開,經馬鞍西、富安總站、濱景尾站上公路,後按 87D 走線落佐敦,總站放高鐵站,用 14 架車。
87D 繼續錦英開,耀安尾站直上公路,過獅隧後同樣按 87D 走線落佐敦,用 15 架車。
287C 同樣由耀安開,經馬鞍西、富安總站、濱景、第一城內街、愉翠上公路,紅梅谷落青沙,青沙後直落尖沙咀。回程用相近行法,用 10 架車。
287E 由烏溪沙站開,耀安尾站上公路,廣黃兜一個圈,再喺沙田路出口上公路,再行青沙。用 12 架車。
總用車數:7+7+14+14+15+10+12=79,即係三線 71 架車加 85A 8 架車。
不確定因素:
1. 85A 係咪可以出到 8 架車。
2. 以上用車其實都幾緊張,睇下夠唔夠跑。我最擔心果條應該係 87C。參考返你 281A 都用 14 架車,如果 87C 都照用 14 架車,相同班次之下,應該只夠喺欣安圈做總站。同樣 87D 用 15 架車其實都幾趕下。我個解決方法係取消 89S,抽 2 架車,各放落去呢兩條線,用 287E 補位。不過咁做呢,亞公角會有藉口拉條 287E 落亞公角街,呢點要留意。如果只抽一架車,87C 放欣安圈,咁 89S 可以縮埋落恆安做大循環,但條線會變得無咩存在價值。287C 用 10 架車,同樣有少少趕。我預沙一去大圍站用 13 分鐘,同樣只夠架車到欣安,同 283X 走線比較下,加多 1 架車未必跑到欣安至恆安來回同愉翠尾站上青沙。
最後以上未計蛇車比例。
3. 油麻地至佐敦點補位係一個問題,因為縮咗 81C。
4. 班次會否太疏?

重組後:
馬市至尖咀 287E
馬鞍西至尖咀 287C
一城至尖咀 287C
廣黃至尖咀 287E
濱景至尖咀 81X/287C

大涌橋路至尖咀 81X

馬市至旺角 87D
馬鞍西至旺角 87C
濱景至旺角 87C
廣黃至旺角 281A
一城至旺角 281A

樓主| S3BL100 發表於 2019-2-27 13:31 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-2-26 15:17
車就當然係唔夠,因為我原本諗住抽走 85A 果 8 架車玩,加埋 79 架車。
三條線 81C 87D 281A 拆做七條線 8 ...

我會懷疑有無需要拆到咁散,同埋無端端擴大重組規模,會令成件事更難實行。
唔好忘記,所謂區域重組,已經名存實亡,否則我成個建議都唔會費盡心思斬得有幾散就幾散

而我亦唔認為區區都要有青沙線直落尖沙咀。
要留意你為左 287E 廣黃尾站,參考返 89D 當日兜廣源黃泥頭班次比唔兜用多 7-10 分,
287E 廣源出返來仲要沙田圍路食燈,係可以比起直去慢 15 分,
唔見得會快過我個方案既 87X 耀安尾站但九龍不變,太子掃落尖咀

換言之,代價係馬鞍山無快過但拉疏晒班次,我同意上面版友流星雨所言,咁做等同恰馬鞍山

至於你條 287C,兜入愉翠,上返沙田路,再紅梅谷落,非繁都唔見得會快過大涌橋路停站直去

可以設想,為左整條廣源尾站青沙尖咀線,其他區要付出既代價唔少

87C 87D 如果派得 14 部車,基本上一定會變雙位數班次。
281A 本身非繁都做緊雙位數,所以差別唔大(但留意我 281A 拆線,281A+283X 係由 81C 加左三部車落去),
但 87D 情況唔同,分別會好明顯

如果論用車緊張,我最擔心係你條 81X,石門掃到大圍,時間同 280X 穗禾開落來應該差唔多,
但 280X 係派緊 8 部車。
我亦係用 280X 既情況,推算我個建議入面既 283X 係要派九部車

tonychow 發表於 2019-2-27 17:08 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-2-27 13:31
我會懷疑有無需要拆到咁散,同埋無端端擴大重組規模,會令成件事更難實行。
唔好忘記,所謂區域重組,已 ...

班次問題我相當大程度上同意馬鞍山會蝕咗,但呢點我諗唔到點補救
至於青沙線問題,我想做嘅野係做大青沙,等每一區都有特快線落尖咀。
純個人觀感:青沙等車猶如喺死角等九記救援咁,依家非繁得 280X 落尖咀,worst case 一等就 15 甚至 20。就算無四飛,我個人接受到嘅 lower bound 都係三飛,得兩飛有唔小機會前後腳到(其實我喺富華街等車上荃景圍,四線加埋一個鐘有 15 架車甚至更多,但其實好多時都等足 8 分鐘)。如果有多幾飛,咁新田圍、四美甚至大埔北區都可以落青沙轉車。
至於你話廣黃兜入去問題,我其實有諗過馬鞍西條尖咀線經一城北入廣黃上公路直落尖咀,然後你條 283X 縮落愉翠,但咁做愉翠落尖咀要經大圍依然係觀感差,同埋你嘅馬鞍山尖咀線係行獅隧落太子旺角,所以唔相容。
如果唔介意三飛落尖咀,馬鞍山落尖咀用深水埗青沙線轉,馬鞍山班次會靚少少。廣黃就要諗諗點處理。呢個無鐵嘅地方,如果唔係尾站上青沙,依家條 281A 依然會係唔好但最好嘅方案。大約做法係馬鞍山尖咀特快果 12 架車倒返落其他線,當中 81X 行一城北唔入內街,總站廣黃,8 架車,然後 87C 加到落 17 架車(比起你方案少兩架,但縮咗落高鐵站),87D 照開 20 架車,