hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大角咀巴士來回不同路情況
開啟左側

大角咀巴士來回不同路情況

miklcct 發表於 2019-2-13 19:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時途經雙向大角咀的巴士之中,有不少路線的其中一個方向特別迂迴,令行車時間大幅增加,但相反方向卻幾乎完全跳過對應區域。

首先是以維港灣作總站的巴士,包括13D、20、43C、87B、E21/E21C。該等路線,除新開辦之20線外,均是從以往的大角咀臨時總站遷往。

於1998年填海區發展之前,該等路線開車後均是直接經櫻桃街隧道,然後前往大角咀道停「富貴街」站,而返回大角咀總站則是於停靠「銘基書院」後直接經隧道返回總站,來回一致。但是自從1998年起,櫻桃街隧道不能直接左轉大角咀道,該等路線離開總站後均改行海輝道及深旺道,大幅增加車程,而返回總站則依舊經櫻桃街隧道直達。

該等路線之中,13D(除早上班次外)及E21(除E21C外)前往總站方向後來亦與離開總站一樣改行深旺道,來回均服務大角咀舊區;而20開辦時亦都來回行走深旺道;13D(早上班次)、43C、87B及E21C則仍然單向途經深旺道。
971線雖然一開線已經在南昌站為總站,但是其行走路線亦與當年於維港灣總站的路線一致:往港島方向經深旺道,往九龍方向則經櫻桃街隧道直達維港灣,而不經大角咀舊區。

而於大角咀直接過海的904及905線亦有同樣情況,於1998年前離開西隧後則途經大角咀總站對開,經櫻桃街隧道,大角咀道停「富貴街」站,而前往香港方向則停靠「銘基書院」後直接過海(當年未有「帝柏海灣」)。1998年後亦與大角咀總站路線同樣遭遇,往九龍改行海輝道及深旺道大幅增加車程,往香港則依舊在櫻桃街後直接過海,結果九龍方向變得相當迂迴,嚴重影響旺角以後乘客之車程。

A21線則是比較特別的例子,開線初期則是來回途經全程深旺道(但因當年尚未發展,沿線只有奧運站一站),後來改線卻改為單向途經維景灣,不經深旺道,另一方向則於深旺道後行走西九龍走廊直達旺角,來回不再途經大角咀舊區。結果在深水埗填海區爭取下,往機場方向亦重新改行南昌站一段深旺道,與往九龍方向一致,但仍然只有往機場單向途經維港灣,往九龍完全不經大角咀。N23亦是同樣只有單向途經維港灣。

當一條巴士路線只單向途經某地區,最終很多時都會被該地區騎劫使其雙向途經並增加車程,包括13D及E21由初期不經深旺道,因道路改變變成單向途經,最終卻變成雙向途經;A21亦有同樣情況,最初雙向途經深旺道(近後來的海麗邨一段),變成單向途經(當時仍未有海麗邨),最終於海麗邨落成之後亦變回雙向途經。大角咀舊區甚至希望905往港島方向像九龍方向一樣繞經深旺道,幸好最終並沒有成事;反而維港灣那邊則不見有這樣的騎劫情況,1998年至今都未有經櫻桃街隧道東行直接前往旺角的巴士路線,971、A21、N23仍然是單向途經維港灣。

其實大角咀的路線往旺角方向是否真的必要全部途經大角咀舊區?可不可以將部分路線重新改行櫻桃街隧道東行,像西行一樣取消途經大角咀舊區,直達「銘基書院」車站?尤其43C及87B往新界方向,本身已經有41A及287X特快前往同樣地區,更是在深旺道直上高速,還真的有必要在大角咀兜路嗎?A21現時客量高企,又可以拆線以來回服務大角咀嗎?只要開一條短途循環線(機場 → 港珠澳口岸 → 維景酒店 → 西洋菜南街 → 旺角街市 → 維港灣 → 海麗邨 → 機場 → 港珠澳口岸 → 機場總站),同時A21往機場飛走海麗邨,已經可以變相提供由機場返回大角咀的服務,已經可以令旺角街市以後上車的乘客有充足的車廂空間(近期A21於早上繁忙時間往機場旺角街市上基本上已經是例企)。
進智公交
ATENU135 發表於 2019-2-13 19:51 | 顯示全部樓層
主要原因是櫻桃街隧道於1998年11月30日開始不能左轉大角咀道而導致不少巴士改道
10598C 發表於 2019-2-13 19:57 來自手機 | 顯示全部樓層
905呢啲本來服務緊大角咀道嘅線,仲要係你最鍾意嘅“一站直上高速”嚟
你都識講係櫻桃街隧道改冇得轉入大角咀道,唔通之後就唔理班客,跟X970直去銘基書院?

43C、87B呢啲就擺明係泊車多過真係serve大角咀班客,有得佢直飛櫻桃街隧道啦
同埋43C關41A咩事..........

13D呢啲係因為大角咀真係有人搭佢來往觀塘,所以要求兜埋深旺道

A21呢啲係條線太長多過兜唔兜大角咀事

不過講開又講,唔知點解成個西九龍海皮,成日都比人感覺出唔到幾多客比巴士...
AtrHenu 發表於 2019-2-13 21:12 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-2-13 19:57
905呢啲本來服務緊大角咀道嘅線,仲要係你最鍾意嘅“一站直上高速”嚟
你都識講係櫻桃街隧道改冇得轉入大角 ...

可能係西九填海區的住宅區太近地鐵站而造成該帶的不少巴士線撈唔起,因為深旺道一帶D屋村(苑)絕大部份都係東涌線(西九段)沿途各站的隔離/附近/上蓋物業.

10598C 發表於 2019-2-13 21:18 來自手機 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2019-2-13 21:12
可能係西九填海區的住宅區太近地鐵站而造成該帶的不少巴士線撈唔起,因為深旺道一帶D屋村(苑)絕大部份都係 ...

近地鐵站係一件事,好多經地鐵站甚至同地鐵有些少重疊嘅路線都幾好客

未計東涌線通西鐵線係南北走向,呢兩條線嘅地鐵站嘅location都唔係最方便
例如荃灣西站要行一段路先到荃灣市中心,
東涌線只到香港站,仲要行一大段路先轉到港島線
班次又比呢到版友嫌疏

究竟係鐵路獨大,定係巴士服務真係唔夠呢?
TankKingEH9697 發表於 2019-2-13 21:25 | 顯示全部樓層

邊皮位主要住宅多D線又要經旺角老深
去遠D保鐵兜圈好過

坦克王EH 9697
10598C 發表於 2019-2-13 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2019-2-13 21:25
邊皮位主要住宅多D線又要經旺角老深
去遠D保鐵兜圈好過

換言之唔係冇需求搭巴士,係巴士定線過差趕佢地落地鐵
TankKingEH9697 發表於 2019-2-14 02:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-13 21:36
換言之唔係冇需求搭巴士,係巴士定線過差趕佢地落地鐵

需求本身唔係好大 地理位置令堆線焗兜
唔兜你大角咀又養唔起咁多條 同埋一定要經返沿線
坦克王EH 9697
paul2357paul 發表於 2019-2-14 03:22 | 顯示全部樓層

904和905邊忽似主力服務大角咀?否則尤其是港島方向根本上完全唔會轉亞皆老街櫻桃街跟住直轉連翔道,點都會例如兜下深旺道大角咀道一帶上客跟著去番海輝道個交匯處轉出連翔道。

不過九龍方向似乎定得過於遷就奧運站落車較就腳就真,因為留意到兩者都唔係定為深旺道直轉博文街隨即停站處理奧運站一帶直達。

914就真正定為雙向主力大角咀就腳,只不過世估唔到佢既服務搞到太垃圾,導致大角咀過海客主流上竟然情願特登行去櫻桃街等904和905。

留意前身既105完全同大角咀無關:
http://hkbus.wikia.com/wiki/過海隧巴105線

10598C 發表於 2019-2-14 07:13 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-2-14 03:22
904和905邊忽似主力服務大角咀?否則尤其是港島方向根本上完全唔會轉亞皆老街櫻桃街跟住直轉連翔道,點都會 ...

冇話過904/5主力服務大角咀,但的確係有人係奧運站一帶上落,而且仲要係準巨口味嘅“一站直上高速”,唔通完全唔理班客學X970直飛銘基書院咩