hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 青衣南來往油尖旺路線重組
開啟左側

青衣南來往油尖旺路線重組

樓主| littleeason 發表於 2019-2-18 08:24 來自手機 | 顯示全部樓層

西瓜波 發表於 2019-2-18 01:13
只係識盲反948 ,盲反青衣巴士線,非理性討論,毫無建樹,一 D 出色都無
唔高興,意見不合就只係發惡話取 ...

我冇反對948
948係可以加假日,20分鐘一班都值得做
但係唔覺得有太大需要延長出港島嘅時間到夜晚
978夜晚少極都仲有機會執到落馬洲羅湖皇崗嘅香港客落港島屋企,948夜晚有咩人可以執

仲有你話青南交通差我一樣可以話大埔交通差
你地有948來回銅鑼灣,我307只可以銅鑼灣番大埔,出直達銅鑼灣得早繁碌東區電車路嘅307P
你地架42C到藍田我架74X只到觀碼
你地大堆小巴巴士經葵芳葵興我要搭73X轉車
你地41入到愛民邨我架271只係經邊皮

各區交通都有各自問題
你地可以反映,但唔該實地睇番下個需要
唔係每條線都貪得無厭咁要求加強服務
可能真係條條線都每天全日一分鐘一班就最滿足你地啦
但係到時九巴執得笠,全新界無車搭就多謝晒

btw 唔會再同你討論948,建議根本同948毫無關係
 樓主| littleeason 發表於 2019-2-18 08:26 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-18 02:07
離題問下
接駁鐵路包唔包括小巴?

小巴繁忙時間同假日有同冇都冇咩分別
10598C 發表於 2019-2-18 16:11 | 顯示全部樓層
littleeason 發表於 2019-2-18 08:26
小巴繁忙時間同假日有同冇都冇咩分別

咁我應該估到了
西瓜波 發表於 2019-2-18 21:50 | 顯示全部樓層

樓主| littleeason 發表於 2019-2-28 23:43 | 顯示全部樓層
西瓜波 發表於 2019-2-18 21:50
唔好借大埔過橋黎盲反948 盲反青衣巴士服務
有資源竟然不是為948加班竟然用來大幅加價來欺壓青衣居民
這 ...

我冇借大埔過橋
我係真係住緊大埔

再講呢個建議同948加車加班並無任何衝突
拉埋948黎講根本就橫蠻無理
而且948我係不反對再加班, 但我唔支持加夜晚出港島嘅服務
因為需求根本不足

樓主| littleeason 發表於 2019-2-28 23:43 | 顯示全部樓層
西瓜波 發表於 2019-2-18 21:50
唔好借大埔過橋黎盲反948 盲反青衣巴士服務
有資源竟然不是為948加班竟然用來大幅加價來欺壓青衣居民
這 ...

我冇借大埔過橋
我係真係住緊大埔

再講呢個建議同948加車加班並無任何衝突
拉埋948黎講根本就橫蠻無理
而且948我係不反對再加班, 但我唔支持加夜晚出港島嘅服務
因為需求根本不足

西瓜波 發表於 2019-3-2 11:23 | 顯示全部樓層

ATENU877 發表於 2019-3-2 21:34 來自手機 | 顯示全部樓層
樓主,你個建議的確係離地左啲
ATENU877 發表於 2019-3-2 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU877 發表於 2019-3-2 21:34
樓主,你個建議的確係離地左啲

改線之前其實要睇下當區居民嘅大眾需求
(利申:本人並非青衣居民)
睇得出青南係想948全日多過一條收$8.9嘅特快線
佢地寧願要條平啲嘅42A
我亦都唔見得拆線會用少啲車

假若比你拆到線又點呢?到時變得咁疏車,分分鐘地底見
巴士公司賺少左&用多左車,居民得益又唔多,明顯係lose-lose啦
 樓主| littleeason 發表於 2019-3-2 23:37 來自手機 | 顯示全部樓層

西瓜波 發表於 2019-3-2 11:23
總之任何反對改善青衣巴士服務的人,就要被聲討

就算改都要睇實際需求嫁
唔係高興叫加班就加班
同埋948我一直都冇反對過加班囉
但延長服務時間係另一回事