hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴985拆線消息
開啟左側

[路線消息] 隧巴985拆線消息

noname617 發表於 2019-3-21 22:23 | 顯示全部樓層

3月都差不多完,係米有事要拖後實行,求樓主覆下!今日都21/3啦
FBI2 發表於 2019-3-21 22:51 | 顯示全部樓層
noname617 發表於 2019-3-21 22:23
3月都差不多完,係米有事要拖後實行,求樓主覆下!今日都21/3啦

延長至5月初
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3bl430 發表於 2019-3-27 08:19 來自手機 | 顯示全部樓層

講返985,最近客量好似又上升左,朝早7:50-8:00顯揚樓所見,架車到顯徑周時只係得返企位,隆亨邨班客要夾硬迫上車,而區議員幾乎每日都有職員數客。985無論點拆,或者唔拆,當前迫切要解決供不應求的問題,最起碼要加2班車緩和依個問題
arfung 發表於 2019-3-27 09:20 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-3-27 08:19
講返985,最近客量好似又上升左,朝早7:50-8:00顯揚樓所見,架車到顯徑周時只係得返企位,隆亨邨班客要夾 ...

985拆線邊個站做頭站行先行後,影響某些站上車有無位坐,都會影響客量吧。
屯馬線顯徑站開通前,若有班次顯徑開直出(不跟286X深入大圍四美),必能吸客。
大圍四美段減少些班次但改直出,也應能調節客量更好。

982X順勢一直行,無行回頭路的感覺,乘客感覺良好也能吸客,越做越好。
FBI2 發表於 2019-3-27 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層
暫定29/4起分拆
流星☆雨 發表於 2019-3-27 10:15 | 顯示全部樓層
係咪沙廠最近欠人太嚴重
趕客路上 理_得你
S3bl430 發表於 2019-3-27 12:31 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2019-3-27 10:15
係咪沙廠最近欠人太嚴重

985唔會收車啦,尤其是依排每日都有區議員數車數客,斷估兩家巴士公司都唔會咁做
不過近期新巴部份班次由12.8米改派12米,都影響左顯徑隆亨居民上車既機會
顯徑/大圍區仲有281M/85B依類廢線,應該仲可以抽1-2部比985既...

題外話,依排80P,286X早繁明顯有收車,
286X 07:55班次周時消失,有一日80P仲搞到顯徑總站打蛇餅佔左一整條行車線,影響46X運作,目測至少約80-90人等車
錯字連篇
流星☆雨 發表於 2019-3-27 13:29 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2019-3-27 12:31
985唔會收車啦,尤其是依排每日都有區議員數車數客,斷估兩家巴士公司都唔會咁做
不過近期新巴部份班次由12. ...

985固定時間當然難收車
但唔夠人加班唔出奇

286X除左早繁, 晚繁同過左晚繁後都有收車
46X都收車

早幾晚由新西返大圍先見到49X 00:10零零舍舍有班車由眾安街起載返沙田
上到轉車站 00:20左右又有架車暫停服務左好耐, 然後轉左做43X吉車起載返耀安, 城隧無人上車
令人懷疑九巴係唔係已經行返開鬼車的舊路

P.S.: 我搭左00:10眾安街起載呢班49X上城隧 00:44先有46X到站
趕客路上 理_得你