hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議重組觀塘道東行巴士站
開啟左側

[服務調整] 運輸署建議重組觀塘道東行巴士站

EX-TL 發表於 2019-2-17 01:12 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-17 00:35
北行果個牛下,巴士灣應該限死左無得再拉長了,港鐵果邊係凹左咁長入去,要向北拉長就要問港鐵車廠借位, ...

北行牛下站延長, 就咁路邊啲矮樹擺站就得, 唔駛掘個灣出嚟嘅, 就好似德福花園74X前面嗰啲277X 38 40 42C一樣, 就係唔做咋嘛!
kc_loo 發表於 2019-2-18 11:43 | 顯示全部樓層
講遠一點, 觀塘泳池同觀塘警署兩個站都好近, 其實我都好懷疑有無必要兩個停哂...
transbus 發表於 2019-2-19 02:21 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2019-2-18 11:43
講遠一點, 觀塘泳池同觀塘警署兩個站都好近, 其實我都好懷疑有無必要兩個停哂... ...

泳池執到麗港城,警署執到翠屏南,是但少一個都會有返咁上下客量流失。

近到彩明街同調景嶺站之間,又係咪要提一提?

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
ctb8107 發表於 2019-2-19 07:58 來自手機 | 顯示全部樓層

唔係講緊東行咩
kc_loo 發表於 2019-2-19 10:02 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2019-2-19 02:21
泳池執到麗港城,警署執到翠屏南,是但少一個都會有返咁上下客量流失。

近到彩明街同調景嶺站之間,又係 ...

麗港城去警署應該唔會遠過泳池幾多
我講緊入TKO 方向

彩明街同調景嶺站之間我就唔識, 你有無咩見解?
expertuser2004 發表於 2019-2-19 20:16 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2019-2-16 19:34
13M下一站夠喺觀塘市中心

13M, 同95M 都唔係循環線, 去到牛頭角總站要停, 但牛頭角站對面就創紀之城, 之後點返轉頭?

裕民坊同市中心CUT 是但一个站?
更何況95M 是路口位巴士站上協和街, 13M 係秀茂坪小巴站橋底去官塘站, 一樣改完落唔到隧道又影響現有乘客, 請問CUT 站有意思嗎? 二者都唔會有得快.

13m 特快唔到創紀之城站, 跟本唔關東行定西行事
PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
tkglobe 發表於 2019-2-19 23:47 | 顯示全部樓層

expertuser2004 發表於 2019-2-19 20:16
13M, 同95M 都唔係循環線, 去到牛頭角總站要停, 但牛頭角站對面就創紀之城, 之後點返轉頭?

裕民坊同市中 ...

95M 由雅麗道開第一個站係創紀之城(即係要cut果個站), 第二個站先係觀塘市中心
Toz 發表於 2019-2-20 04:26 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2019-2-19 02:21

近到彩明街同調景嶺站之間,又係 ...

單以步行距離計,警署仲近麗港城少少,因為都要係將軍澳道路口支燈過馬路
泳池執到既係敬業街果邊既工業區客,翠屏道路口過橋
有D 車前站係創紀之城,連去開源道都係泳池落快
咁計得 16 16M 93K 98A 有條件飛走泳池,因為佢地停觀塘站

expertuser2004 發表於 2019-2-20 08:40 來自手機 | 顯示全部樓層
tkglobe 發表於 2019-2-19 23:47
95M 由雅麗道開第一個站係創紀之城(即係要cut果個站), 第二個站先係觀塘市中心 ...

即是唔到牛頭角, 所以話上唔到橋, 落唔到隧道, 跟本是沒快到, 附近沒總站擺車先不說, 行物華街定官塘道快先?
如是格硬二站合做一個, 根本是送客比鐵(官塘道上面就是港鐵路軌, 點解沒人話地鐵停太多站?)

好似98A 咁, 創紀之城站送車尾, 跑天橋去牛鐵站又追到架車, 就係對面好近, 係唔係好應該取消其中一个站提速? 個人覺得改完都唔快得幾多不如唔好改, 改完去同區的車都唔擺埋一齊咁點解要死等架30min 一班的95M ?

人地馬交車都是前後站對稱停, 又做到特快/慢車/等車方便/同區多車效果, 換落香港到其實好易明白, 就是官塘市中心站改站位(按現有1-5號站排列, 1-3號可落隧道, 4-5 唔得), 平衡返巴流量又做到同站效果
1. 93K, 98A, 95M, 14, 14X, 15X, 15, 16, 15A
2. 296系, 88X, 215X, 38
3. 796系, A22, A29, E22系, 42C, 89D, 277E/X
4. 600 系東隧線, 官塘碼頭線, 1A, 11C, 13M
5. 600 系東隧線, 官塘碼頭線

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
EX-TL 發表於 2019-2-20 10:14 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-20 04:26
單以步行距離計,警署仲近麗港城少少,因為都要係將軍澳道路口支燈過馬路
泳池執到既係敬業街果邊既工業區 ...

對上一次觀塘站殺線計劃已經cut左16, 仲想殺埋泳池/警署站?

回完文先知道又係你隻老嘢, 無非想架車博過到燈位之後停警署, 架車快嗰一分鐘都冇, 跟住就迫麗港城 鯉安苑客遲左落車, 個站其實仲遠過泳池站行去過路處.

唔熟觀塘收聲冇人話你啞, 講牛頭角道 啟祥道先出聲啦!