hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解巴士公司放排隊欄亂咁放
開啟左側

點解巴士公司放排隊欄亂咁放

miklcct 發表於 2019-2-16 09:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

巴士公司放排隊欄,無明顯關係嘅線放埋一齊,幾乎一樣嘅線,甚至係分支路線就整兩條隊:

好似旺角彌敦道南行嗰度咁,970同971嘅排隊指示放埋咗一齊,但係970X就放咗站牌嘅另一邊。實際上970同970X除咗最後幾個站之外根本就一樣,十居其九都唔會理個字母,而行下路嘅971根本就係做緊完全另一班客。結果就係一有970/970X就兩邊同時上車,有971嘅話就得少數乘客喺970/971條隊插出來上車。

另外,欣榮花園嗰邊,完全毫無關係嘅12A/61X又一齊排,睇返巴典呢張圖:

5C其實都去到黃大仙,3B都去到新蒲崗,應該同21 106放埋一齊,再加埋11K,因為去黃大仙/新蒲崗嘅客實際係五條線都會上,咁咪可以空個位俾12A做獨立一條隊,唔使同完全唔相關嘅屯門路線一齊排。

全港重有無數個車站啲排隊位係亂來,出現唔少插隊嘅情況,包括由隊尾跳出來上車(因為前面嘅人想搭唔同路線),或者兩條隊互相一齊上車(因為相似路線分咗兩條隊牌)。

另外,有時甚至出現一個情況,即使條隊上面只得一條路線(例如960)都好,有對應路線埋站隊頭啲人都唔上車,結果我排隊尾就要跳出來上車,完全解釋唔到點解會咁。究竟呢啲排隊線/欄係唔係真係有效可以維持上車秩序?!我去外地(包括外國同大陸)甚少見到有呢種排隊欄,除咗喺巴士總站之外,全部都係堆喺站頭,有車到就上車:想搭嗰部車就行埋去,唔係搭嗰部車嘅人就自動識行開俾人上車。

另外,無咗排隊欄亦都有另一個好處,只要個站夠大夠長,埋到站就可以上客,唔使理路線善用車站空間:因為啲人唔使排隊,全部企哂喺個站嘅範圍之內,只要打開上車門,乘客就自己識去上車;除咗喺遇到殘疾人士唔方便走埋去嘅情況之外,基本上上完客,望一望條柱嗰度已經無哂人,咁可以直接開車走,唔使逐部車排隊上客。喺極端情況下,幾部相同路線巴士埋站但個站又好多人,咁無排隊嘅情況可以幾部一齊上客,減少停站時間。

喺咁嘅情況下,排隊欄呢樣嘢,搞到除咗乘客要排隊之於,連巴士都要排隊入站,喺講求效率嘅香港重有咩存在價值?
進智公交
Ming@5119 發表於 2019-2-16 10:30 | 顯示全部樓層
排隊欄嘅存在意義,係分流同埋排上車嘅先後次序

如果你嘅講法成立,咁紅隧東行唔駛排隊欄啦

有架104黎咪成條隊50個擁埋去迫上車咪得囉

樓主| miklcct 發表於 2019-2-16 10:50 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2019-2-16 10:30
排隊欄嘅存在意義,係分流同埋排上車嘅先後次序

如果你嘅講法成立,咁紅隧東行唔駛排隊欄啦

紅隧嗰度最低限度起碼104同301應該排返同一條隊先啦,而家咁嘢樣,無論係104定係301到站,104同301條隊兩者就互相爭上車。
進智公交
lsc04d11 發表於 2019-2-16 11:01 來自手機 | 顯示全部樓層

冇左排隊攔/指引  港人每日爭執必大增  雖則宜家有都有好多人排錯或排得唔啱   最常見排得唔啱就係啲atm喇  或者啲人排隊疏到中間攝多一兩個人都得 但排隊買演唱會拎報紙嗰啲又好親密。。。。
wally 發表於 2019-2-16 11:04 | 顯示全部樓層
有時都要睇本身個站唔同線既人流~ 前者970/X一樣多人排而971就少好多, 如果970/X放一邊條數會好長影響到其他線/行人而放1條陪971排可以分流少少~
而後者如果5線放一齊如果一齊到時就會頂死條路, 始終一條隊好多車長真係會慢慢排去上客~ 而分散佢地其實前方21/106拉前少少上落咁3B/5C都可以同時間上落, 大家可以快黎快去~ 而12A無同路線其實放邊無咩特別關係~
Quanta 發表於 2019-2-16 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層
而家好多地方無晒排隊欄,攪到啲人亂咁排。新移民中國人十個都無一個跟足嚟排
 樓主| miklcct 發表於 2019-2-16 11:13 | 顯示全部樓層

wally 發表於 2019-2-16 11:04
有時都要睇本身個站唔同線既人流~ 前者970/X一樣多人排而971就少好多, 如果970/X放一邊條數會好長影響到其 ...

但係實際情況係絕大多數乘客都係當970/970X係一樣(返港大、醫院同職訓局),結果啲客見車,一係就互相插上車,一係就其中一條隊成條消失,完全失去咗排隊嘅意義。

西隧口嗰邊就好啲,兩條隊向同一個方向排,結果有時去到隊尾就變成一條隊,一見車到就成條隊自己識走位。
進智公交
 樓主| miklcct 發表於 2019-2-16 11:15 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2019-2-16 11:05
而家好多地方無晒排隊欄,攪到啲人亂咁排。新移民中國人十個都無一個跟足嚟排 ...

因為啲排隊欄亂咁放,都唔知應該點排好(想搭嘅路線組合一條向東,一條向西),結果啲人咪亂排,甚至唔排。
進智公交
Haydn 發表於 2019-2-16 11:26 | 顯示全部樓層
排隊欄set得唔好=>懷疑排隊欄既存在價值
真係goodest logic

近排去過幾次澳門,搭102X係黑沙環轉車,d站係無排隊欄ga,d人係一有車就堆上去,但係結果呢?就係反應慢少少都會比人打尖上左,自己就因為客滿頂閘上唔到車,焗等下架 (好彩通常起碼都叫2飛)

近番少少係香港,係日間元州街既車站 (尤其係發祥街),只要有6/6C/6D埋站,d人就會堆上車,全無秩序可言。

學上面版友所講,排隊欄既作用就係維持秩序。係大型轉車站,例如屯轉、紅隧,甚至沙市等,排隊欄/排隊標示係呢方面既存在價值就更大

我都好同意有d隊係有改善空間。我都想35A同238X分開兩條隊,唔駛下下你眼望我眼咁睇下有無人上車,免得有打尖既嫌疑。但係唔應該為此直接質疑排隊欄既存在價值,而係應該想辦法去解決當下存在既問題
 樓主| miklcct 發表於 2019-2-16 11:37 | 顯示全部樓層

Haydn 發表於 2019-2-16 11:26
排隊欄set得唔好=>懷疑排隊欄既存在價值
真係goodest logic

就以沙市做例子,嗰度整哂排隊欄,48X又咁鬼密,結果當第一部48X上緊客時(一部48X由空車上滿嘅所需時間比班距更長),下班48X已經到站,但因為欄住哂條隊,搞到後面部48X要等前面部48X開走先可以上客;而成條隊嘅乘客就死迫到部前面部48X絕對頂閘,前面部48X先有得走;後面部48X隨時未企滿就上咗城隧。
如果無咗啲欄杆,淨係劃線嘅話,咁後面部48X一埋站就可以即刻打開門上客,兩部同時上客,打散客量,咁已經可以幫助清客。
進智公交