hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣

andy1010 發表於 2019-2-16 21:47 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2019-2-16 20:06
點解總係有逆向走線呢種想法?客量會好d?北角需求好大咩?定係你想西筲食尾圍甚至頂閘上唔到車?港島東 ...

全部東區東隧線(除694)都係咁行, 無全日線逆走, 有多個選擇有咩問題?而且鰂魚涌北角可以繼續606, 西灣河有更大誘因同潛在客源上逆走既608
最後個句唔知想表達咩, 而家行法太古坊上大堆客, 又係比電照街食尾圍甚至頂閘上唔到車?

道路設計上逆走條路順D, 北行唔駛兜七姊妹道電照街個觀感已經好好多
qunow 發表於 2019-2-16 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-2-16 18:24
下?逆走既話炮台山都係同其他東隧線一樣方向等車喎

係鰂魚涌太古會同 606 相反,所以我先話等做低左 60 ...

唔小心打錯區名
Ravenclaw 發表於 2019-2-16 23:27 | 顯示全部樓層
點去筲箕灣先...
kt241 發表於 2019-2-16 23:29 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2019-2-16 21:47
全部東區東隧線(除694)都係咁行, 無全日線逆走, 有多個選擇有咩問題?而且鰂魚涌北角可以繼續606, 西灣河 ...

啱呀,經西灣河出入東隧都點好過經北角
繁忙時間都冇咁塞又可以食多太古城、北角嘅客

YY487 發表於 2019-2-16 23:29 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
S3BL100 發表於 2019-2-16 23:44 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-16 18:30
筲箕灣係客倉都叫包袱

點解話係包袱?因為 613 筲箕灣本身都儲到客,無得推倒重來,但 608 而家本身都唔入筲箕灣,
唔需要考慮影響乘客呢點

不過你又諗下,筲箕灣對比起北角炮台山,邊度去九龍既通勤需求大D?
九龍人尤其是 608 做緊既啟麗同啟德,佢地會去北角炮台山多定係筲箕灣比較多?

fb.com/scientisthk2usa/
ricky 發表於 2019-2-17 00:24 | 顯示全部樓層

正常都係沿筲箕灣道去
前荃葵青區居民
roquelcm 發表於 2019-2-17 00:36 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2019-2-16 23:29
你一方面暗示逆走會少啲客,另一方面用西筲會因為逆走導致頂閘上唔到車去反對逆走

其實你究竟認為逆走會 ...

客源聚集於西灣河以東,總站設偏東係理所當然,擺北角唔係唔得,不過都要有合理解釋
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
Toz 發表於 2019-2-17 00:59 | 顯示全部樓層

東區線做埋鰂魚涌客量先平衡到
至於入東隧最乞人憎既並唔係要兜鰂魚涌,而係要食七姊妹道 + 電照街果幾支燈
619 食一支燈時,606食七支,仲要唔順,點頂

從東隧出去港島東行埋鰂魚涌其實無問題

呢D 野其實應該搵路政去搞下
比如話改改個路口容許巴士英皇道西行右轉民康街
或豪D 起條支橋係英皇道西行上東廊條橋叉出去,直駁嘉華同老廉中間上橋位
EX-TL 發表於 2019-2-17 01:31 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-2-17 00:59
東區線做埋鰂魚涌客量先平衡到
至於入東隧最乞人憎既並唔係要兜鰂魚涌,而係要食七姊妹道 + 電照街果幾支燈 ...

英皇道西行俾右轉電照街已足夠啦, 右轉民康街要成個路口重新設計過, 好大工程, 唔知英皇道/電照街新增行人過路處落實設計係點樣.

北角去九龍灣最快係608, 甚至西區人去九龍灣會用18X A12去電照街轉608, 點樣改逆走/cut左個站?

仲有, 成日有人話逆走好, 天后到民康街搭619 601咪又係狂食燈, 或者俾唔同巴士頂住搞到過唔到, 我就唔知逆走會好幾多呢!