hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣

Toz 發表於 2019-2-17 01:53 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-17 01:31
英皇道西行俾右轉電照街已足夠啦, 右轉民康街要成個路口重新設計過, 好大工程, 唔知英皇道/電照街新增行人 ...

無幾多人 A12 18X 轉 608
同埋搭多個站好難咩

另一個方法係海裕街起短隧道/橋,比巴士打尖入東隧
英皇道容許巴士右轉健康東街,再右轉渣華道

TuNg''=) 發表於 2019-2-17 01:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-2-16 17:58
其實608加經耀東都可以,但606客量會受點影響。

其實佢加經耀東,606X就要全日加上彩雲取代條606吧喇。606X受歡迎咁多,觀塘藍田去太古同鰂魚涌根本港鐵完勝,耀東非繁又比唔到客,最多留606A早繁。

其實根本而家606變606x一定有賺,甚至蝕變賺。
耐何區會一定反對。

其實拆完陰乾606A, 再年年嗌cut非繁。
講真靠耀東至北角既話,非繁仲衰過當年692。
EX-TL 發表於 2019-2-17 02:21 來自手機 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 01:53
無幾多人 A12 18X 轉 608
同埋搭多個站好難咩

A12 18X轉608唔講, 我既唔係九龍灣人, 亦唔係西區人, 但608電照街站呢個戰略位置, 無可否認.

上橋打尖呢樣嘢, 巴士佬醒過你, 十年前已經識得北角上橋勁打尖, 慳番起碼9位數字公帑.
Toz 發表於 2019-2-17 03:06 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2019-2-17 02:21
A12 18X轉608唔講, 我既唔係九龍灣人, 亦唔係西區人, 但608電照街站呢個戰略位置, 無可否認.

上橋打尖呢 ...

你睇地圖睇出黎既戰略位置?
咪玩啦。

果個站有客上,不過係因為果D 線九龍有獨市位,改過第二個站,個戰略位置照搬
去觀塘班客鬼同你等 606,寧願搏下逼上 601 619, 或者比較容易上到既 671

東隧係無上橋打尖呢回事
私家車上東隧,主要都係行渣華道,要打尖都係英皇道入民康街D 巴士打尖

paul2357paul 發表於 2019-2-17 04:17 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2019-2-17 00:36
客源聚集於西灣河以東,總站設偏東係理所當然,擺北角唔係唔得,不過都要有合理解釋 ...

例如307P果D港島段真係做到特登玩逆走又點樣解釋到?

58M58X屯門段其實又係屬於逆走結果造就線王。

唔介意有條過海線玩串D既逆走例如柴灣東優先出入耀東止步之類,令606頂耀東來往柴灣流水既包袱進一步減輕方便抽走。

其實又係例如拉長少少里數博收費D呢招都只係有時吸引到巴士公司想做。

608本身優先出入九龍灣咁吸引照計理應逆走既條件更豐盛,好過到頭來同116106鬥快既功力又不大。

黎緊呢幾個鐘608應該一野衝去嘉亨灣止步,希望大家好好享受下。

paul2357paul 發表於 2019-2-17 04:51 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-2-17 00:59
東區線做埋鰂魚涌客量先平衡到
至於入東隧最乞人憎既並唔係要兜鰂魚涌,而係要食七姊妹道 + 電照街果幾支燈 ...

但衰在北角東鰂魚涌中只係兩繁旺位,鰂魚涌東部先至係傾向於全日旺位。
巴士的膠 發表於 2019-2-17 08:35 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-16 18:30
筲箕灣係客倉都叫包袱

點止,為左飛觀繞落九龍灣,放棄埋北角上橋嘅619/671去兜返轉筲箕灣、西灣河,仲要671疏極都唔差過608幾多。
AP149 發表於 2019-2-17 09:02 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2019-2-16 17:31
102批到行12. 8先講啦,除非係跟人唔跟車跳嘅啫

你想講102會連人帶車做77所以唔批得?

而家本身做完102做77係要跳飛機架,係站長執到佢地一車直落啫

再者SKW有唔小9系字軌攞車,都可以消化返一定數量嘅12米8走
低級趣味扮高級:369
XA2Plus 發表於 2019-2-17 09:14 來自手機 | 顯示全部樓層
一群智障兒童,連608都未坐過就話要玩逆走

完全冇諗過現時嘅客量分佈同協同效應點樣處理,淨係識得對住個谷歌地圖喺度紙上談兵、癡人說夢
好彩冇一個入到去入面做,如果唔係公司真係可以十年來玩完。

之後,筲箕灣道咁嘅狀況,唔知會唔會隨時要行海旁入去呢

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +15 收起 理由
roquelcm + 1 + 5 英雄所見略同
99MAN + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

XA2Plus 發表於 2019-2-17 09:23 來自手機 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2019-2-17 04:17
例如307P果D港島段真係做到特登玩逆走又點樣解釋到?

58M58X屯門段其實又係屬於逆走結果造就線王。

個問題係你需要做幾多北角。

因為大埔、上水原本係根本完全冇車出到東區,咁所以當初先至用呢個行法,諗住可以吸納曬所有嘅人,而又唔需要行紅隧或者西隧

但反觀九龍區,尤其是九龍城
本身已經有106,行多兩步仲有架船,根本唔係咁輕易可以拎到。而去到砲台山嗰邊其實106個時間應該可以快過608,所以北角嚟講最主要都只係拎到落橋位於東嗰部分人

詳細嘅數字唔公開得,咁但係如果睇番最主要落客嘅位都係喺北角頭兩個站、太古城中心同西灣河,而部分太古城中心落客嘅人係會轉其他巴士。另外就係嘉亨上落個情況唔係想像中咁差。

咁所以點解拉去筲箕灣,其實係因為考慮到真係有人會咁樣坐。

亦因此,逆走嘅話係冇可能做到筲箕灣,亦即係話佢個客量就只會停留係依家呢個位,唔係一件理想嘅事。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
99MAN + 1 + 5 筲箕灣有人坐

查看全部評分