hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣

053h4 發表於 2019-3-2 19:34 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-2 19:40 來自手機 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2019-3-2 19:42 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-2 19:40
另外8H對東區的作用係比東區人去睇政府醫生,本身東華東院已經夠客ga lar,筲箕灣行個圈根本唔會影響。本身 ...

耀東去北角架小巴65同我食左佢?
雖然呢條線服務不足程度嚴重係事實...

同埋站牌鬥多線有鬼用咩...

053h4 發表於 2019-3-2 19:48 來自手機 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2019-3-2 19:49 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-2 19:48
咁你即係好滿意2A, 係咪?

明明呢個版,同地區居民乘客成日嘈2A

又亂屈人...
你話去北角炮台山得2A, 我話去北角有小巴65...

但...我有講過2A服務足夠或不足夠咩?
同埋如果要討論2A請開新帖討論.
053h4 發表於 2019-3-2 19:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
brianso198 發表於 2019-3-2 19:53 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-2 19:51
你係唔係好滿意先?
呢 條thread尋日先有人講2A唔穩定,東行要拉722去康怡。

#625重申一句, 請開新帖討論.
不過開完新帖都係沒完沒了所以我個人無打算討論...

722拉去康怡係東區區議會有跟進既事,
如果想睇發生乜事麻煩自行去區議會網站查詢.

仲有,
我又有講過小巴65做到炮台山同天后?

qunow 發表於 2019-3-2 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-2 18:58
真係唔斷得QB至觀塘,如果直接606+606E各自30分鐘,一條北角走一條耀東後西灣河走又得唔得? ...

這個建議的問題:
- 現606X服務範圍不會覺得這兩條線快(參照前面的討論),兩條線在現606X服務範圍不會比現在的606快,所以不能期望在該範圍表現優於現在
- 在沒有特別增加服務範圍的情況下增加班次,在蝕錢的情況下進一步增加成本
10598C 發表於 2019-3-2 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-3-2 20:46
這個建議的問題:
- 現606X服務範圍不會覺得這兩條線快(參照前面的討論),兩條線在現606X服務範圍不會比 ...

請問閣下又要loop幾多次?
我早係#118已經回答過你,但無論之前有冇答過你,常識上都知改西灣河上公路一定快過北角走

我再複製一次我係#118講過啲咩
“九巴數據藍灣半島去到筲箕灣總站,606X要22分鐘;
606去到太康樓附近要28分鐘,與此同時直行筲箕灣道嘅106要25分鐘,只差3分鐘;
而現時606由小西灣總站去到電照街要42分鐘

單單係總站至隧道前尾站,耀東上公路比起北角走,快左14分鐘,而只係比起現時最快嘅606X慢6分鐘
未計北角上橋入東隧要掉頭去返近太古先入隧道,耀東直上相對而家係唔細嘅進步”

閣下話兩條線唔會比現時606快,簡直係荒天下之大繆,唔將全部606班次改耀東走也好,最起碼606E有一半班次係耀東走,已經快過606近三個字

而咁改隨時唔需要加車做,巴士公司投放嘅資源同現時相約,但起碼606E快三個字,比起606而家小西灣柴斜段近乎白行,多返班客唔好?
S3BL100 發表於 2019-3-2 22:31 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-3-2 18:58
真係唔斷得QB至觀塘,如果直接606+606E各自30分鐘,一條北角走一條耀東後西灣河走又得唔得? ...

非繁現有車數做唔到

而家 606 一單連休俾足兩粒鐘,你可以話太鬆但 cut 多廿分鐘就會太緊。
我 #580 俾既 offer 係 606+606X 各 30 分一班,225+135 分鐘,兩巴非繁各出六部車都夠跑

如果係加經耀東,單程用多 10 分,參照 606X 行車時間,135 分係跑唔完

同埋慢線要去埋小西灣既唯一原因係要維持耀東來往柴小段貴價流水
(其他用內陸線代呢段既方案,都會衍生其他問題,搞到一鑊泡,不贅)
如果快線係要耀東西灣河走既話,索性好似我再之前一個 offer,
606X 非繁加兜耀東,160 分一轉廿分班,606 縮做鰂魚涌太古逆時針循環,120 分一轉 30 分一班仲好喇

fb.com/scientisthk2usa/