hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣

S3BL100 發表於 2019-3-2 22:41 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-2 19:34
成條thread並唔係討論柴小特袂,係討論"耀東特快" 。
重要唔可以做得疏。要食晒606 D車。
有版友當日捧到藍田問題A22唔改得話零補償唔放行,我又唔明點解無啦啦會搞到某一地區無服務lor,或被拉疏。

耀東無鐵路,係咪可以抽走服務不作補償?

抽走機場巴士,要人拖行李去無雷公咁遠搭車,對比起抽走一條常規巴士線之後仲有地鐵,甚至可以塞個 BBI 落去,有可比性?咁都叫無左服務?

拉疏班次?我明既,自從當日你聲稱 95 應該非繁加六車拆線果陣,
你已經好明顯認為巴士係無本生意,去到 606X 都可以 N 部車從天而降開快線唔需要成本

P.S. 見人禁反對掣禁得咁開心,係咪有人反對 606 一單連休要行 120 分而 613 只需要 80 分,
係咪有人覺得 606 一單實際行車時間 80-90 分既 ETA 數據同 youtube 片係造假?

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2019-3-3 01:03 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-3-2 22:31
非繁現有車數做唔到

而家 606 一單連休俾足兩粒鐘,你可以話太鬆但 cut 多廿分鐘就會太緊。

我知道要留耀東來往小西灣一段路,所以都冇cut走佢去,但606齋係飛走北角QB所cut嘅車,就足以砌一條30分鐘嘅短循環線?

係嘅話反正而家流行玩陰乾,試下咁玩單邊特快都唔差
S3BL100 發表於 2019-3-3 01:23 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-3 01:03
我知道要留耀東來往小西灣一段路,所以都冇cut走佢去,但606齋係飛走北角QB所cut嘅車,就足以砌一條30分 ...

606 而家一單 80-90 分,飛起鰂魚涌太古慳 15 分,縮入啟業又可以慳多 5-8 分,
推算兜耀東版 606X 一單連休 80 分搞掂,非繁八部車 20 分一班夠跑

而 606 而家彩雲去到民康街約 35 分,再去到太康樓 15 分,循環返去彩雲再加 35 分。
如果只做鰂魚涌太古,好處係無其他東區住宅區既包袱,可以撤離九龍灣商貿區。
改經樂華三彩,時間其實都係差唔多,一轉連休 120 分夠跑,4 部車可以做 30 分一班

(利申:呢個係我三個 offer 入面唯一無砌過時段既,
時段係判斷可行性既另一重要因素。但今日 606 606X 去到上繁尾段已經相反,
理論上點砌都得,只要砌到下繁不變就可以)

當然都係果句,柴小花多 10 分鐘兜耀東西灣河,觀感係問題。
但唔加車又想筲箕灣尾站直出,以今日車數係一定會跌落 30 分一班,所以又係點取捨

dennis28a 發表於 2019-3-3 06:06 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-3-3 01:23
606 而家一單 80-90 分,飛起鰂魚涌太古慳 15 分,縮入啟業又可以慳多 5-8 分,
推算兜耀東版 606X 一單 ...

我仲未有時間覆睇晒你幾篇長文,不過未知你對 brianso198 依位東區人對有版友 608 拉上耀東其中一個觀點有咩高見呢?

77/99短就6分上到耀華樓, 長就可以成兩個字都上唔到去
(最長試過15分鐘, 無錯, 係15分鐘)
多得買菜批客上落慢加上又有堆客要上車結果搞到要成十幾分鐘先上到頂,
仲要每班車既行車時間係極度不穩...(可以前車6分後車10分再後車又6分)
落到西灣河可以試過25分鐘先到連後車都差唔多爬頭...

但最快呢?15分鐘已經行埋鯉景灣個圈轉返出去...

唔好話我老屈耀東行車時間,我搭過其中兩班 606,往港島非繁做緊以下成績:
健康村 > 太康街 10 分鐘;太康街 > 南安里 12 分鐘;南安里 > 怡泰街 11 分鐘;怡泰街 > 富欣花園 4 分鐘
健康村 > 太康街 12 分鐘;太康街 > 南安里 18 分鐘;南安里 > 怡泰街 10 分鐘;怡泰街 > 富欣花園 5 分鐘

假若耀東真係觀感問題,當 606 行上耀東只係比行電車路慢 5 分鐘,
無理由個個東隧 > 柴小轉車客,等唔到 694 寧願等另一條漫遊北角鰂魚涌既 682,都打死唔上眼前既 606。

如果因為耀東唔近港鐵站要去留線出入觀塘九龍灣,咁咪同鰂魚涌太古夾番 606A 出入就算,何必要拎筲柴小乘客較飛呢?
惡意回復是不道德的行為。
brianso198 發表於 2019-3-3 07:26 來自手機 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-3-3 06:06
我仲未有時間覆睇晒你幾篇長文,不過未知你對 brianso198 依位東區人對有版友 608 拉上耀東其中一個觀點有 ...

77,99同606無得比。

110,606上落耀東行車時間唔會差好遠(一般係條片嘅行車時間)
但77,99耀東上落特別多(有時係筲箕灣上客拖累)導致整體行車時間增加。

就算2A喺前面好多人上客,其實606耀東行車時間都無明顯增加。

反而110可能會有啲影響,因為興東巴士站設計問題110一定要喺2A度上落,而606上完客後可以爬頭。但影響極都係一分鐘多啲。

同埋,假如606X要西灣河落橋根本不會行鯉景道,西灣河站行去民生書院根本好快。

castanopsis 發表於 2019-3-3 07:39 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2019-3-2 18:04
77/99短就6分上到耀華樓, 長就可以成兩個字都上唔到去,
(最長試過15分鐘, 無錯, 係15分鐘,)
多得買菜批客 ...

我當你行車時間6>10>6咁
設一個5分鐘既定時點,已經做到西灣河打後班次準時到
當然你去到extreme case 6>15咁,就點都會脫班
但有定時點之下,連extreme case都只係遲三四分鐘,其實又唔係太差

整得太短又唔夠行整得太長就只會趕走堆筲箕灣過海客,' Q6 M$ q4 o* L! Z! O! |
咁都仲同我講無影響?唔好只係同我講條線得耀東會用先得,. R2 C% s  a2 ]3 a
你擺得落筲箕灣筲箕灣絕對係會用到呢條過海線...

我又問你,筲箕灣班客點解要用608?
留意條606X拉咗去九龍城碼頭
去九龍灣、啟麗、九龍城、馬頭圍,甚至啟德唔少位置,都可以直接搭606X
無錯606X只係停觀塘道
但608要兜太古鰂魚涌北角之下
無論西灣河至筲箕灣段點行,班客都會傾向選擇606X九龍灣站落車行入去

就算耀東
早繁有606A西灣河直出、非繁去九龍灣需求有限
埋單其實主要都只係下繁南行,同假日,先需要用到608
呢個雙向分段,影響確實好細

人地110本身耀東有人搭,加雙向分段影響當然大
608北行耀東一段根本唔係個回事

講真,我又真係唔明點解你要喺雙向分段問題上面糾結咁耐
608加唔加雙向分段,其實並唔係我個方案既重點
你唔鍾意既,最多唔加,或者用8H做,我真係無所謂
重點係,608拉上耀東西灣河,606就可以飛走九龍灣,改入樂華四順,服務多十幾萬人
我相信你都會同意,我個重組方向有好大好處?

brianso198 發表於 2019-3-3 07:58 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-3 07:39
我當你行車時間6>10>6咁
設一個5分鐘既定時點,已經做到西灣河打後班次準時到
當然你去到extreme case 6>1 ...

一句,
用8H做我無大意見,
用608做就諗都唔好諗...

你608前設係耀東無人搭, 但呢個根本係前設...
如果有人搭咁點算?

一條過海線畀你玩到班次不均我就唔覺得有乜好...

但106都要畀你拉走既時候,
我就唔知架82要加車加到乜程度先可以處理班客...
8H又要加車82又要加車,
新巴係唔會拎呢D車去做埋呢D無謂野而寧願踢去第二度,
當年18X開果陣已經係咁, 將來都會係咁...

S3BL100 發表於 2019-3-3 08:21 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2019-3-3 06:06
我仲未有時間覆睇晒你幾篇長文,不過未知你對 brianso198 依位東區人對有版友 608 拉上耀東其中一個觀點有 ...

你又點睇呢?你認為如果唔係因為有一大堆電梯客,行車時間快與慢之間既落差會咁大?

同埋我要再三強調,兜耀東慢五分係講緊東隧後直出西灣河,兜耀東 vs 電車路(即 694 行法)既比較,
因為一直講緊既問題,係 606X 如果兜耀東(或者我既 606 西灣河直出方案)到底有幾慢

所以你係應該由西灣河站或者太安街/筲箕灣道交界開始比較,
去到南安里分站,或者南康街/筲箕灣道交界,兜與唔兜耀東既分別

606 一般 8-10 分可以行完呢段,而電車路一般都要 4-5 分

如果係現時 606 同 682 比,682 唔使兜入太康街但 606 要,個分別就梗係唔止 5 分喇。
如果你捉住呢點話兜耀東要花多好多時間,唔講下「西灣河直出」呢點前提,
咁形同以偏概全甚至誤導

如果因為耀東唔近港鐵站要去留線出入觀塘九龍灣,咁咪同鰂魚涌太古夾番 606A 出入就算,何必要拎筲柴小乘客較飛呢?

所以我咪 #580 俾多個 offer,606 直接減到 30 分一班,606X 同樣亦做非繁 30 分一班囉

根本個問題係,觀塘道流量加上要用返今日車數去做,
柴小唔想全部班次非繁兜耀東(然後西灣河尾站)既話,筲箕灣直出特快係一定跌落 30 分一班,
分別係另一條到底係 606 維持現狀,定係西灣河直出

但如果係前者,耀東係無加快下強行減班,完全無著數。
當然你可以話耀東客量唔掂,但人地點諗就唔知喇

castanopsis 發表於 2019-3-3 08:45 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-3-2 14:59
恐怕你仲未睇得透兩巴既重組模式,佢地直接倒客既可能性
其實仲大過拉多三五七條線大重組補位及/或大幅加 ...
望返上次聯營隧巴重組,已經係 110 118。
旺角、西九龍經歌頓道落炮台山北角,佢地有無拉多條線重組,或者倒車落去補位?2 p- \+ G' Y4 C/ n% f( q
無,佢地直接倒落 102 就算,102 實際上只係上繁城巴時段加多左一千零一班車% ^( Y" f+ q9 u2 c/ h1 |. |& I
9 a- t9 B# W0 o, m* z
鰂魚涌往來尖沙咀、炮台山往尖沙咀、銅鑼灣往返尖沙咀,
佢地又有無拉多條線重組,或者倒車落去補位?
無囉,佢地直接倒走呢班客就算,再加兩組唔會有人用既 BBI 掩口

110班客,大部分來自紅隧
就算尖沙咀客,都有唔少可以搭返102/106
巴士公司角度,純屬左手交右手

你606系兩個建議,直接將一半乘客,講緊千幾二千人直接倒落地鐵
兩件事,根本完全唔可以相提並論

你咁樣倒客,受影響人數,同692取消有得揮
地區就肯定會反檯,我甚至會覺得連巴士公司內部都會有微言
枉你仲講得咁口響,話阻力細

至於耀東往來觀塘、耀東往來柴小流水,因為無替代,亦唔會拉內陸線補位,
基本上係點都唔會倒走,甚至正如 brianso198 兄話齋,- {4 l( L( E8 a0 n+ ~" Q
倒走呢班客既建議分分鐘上 RPP 前已經被運吉抽起

我認同耀東來往觀塘更加唔倒得走
你見我個方案,明知樂華四順班客更需要去筲箕灣道,都照留606喺耀東
講真,我望勻全版上下,都唔見有人建議倒走耀東觀塘客
反而係你講完又講,講到好似全世界虧待耀東咁
講到底,其實你會唔會係打緊稻草人?

至於耀東去柴小流水,級數唔同
至少巴士公司運輸署,好明顯唔當係一回事
上次606A縮短至耀東,頭班到十點無啦啦無咗車,都只係補轉乘,同加一班82S咁大把
當然brianso198話區議員學精咗,下次或者會有地區阻力
但最低限度,相關既阻力,肯定會細過耀東<>觀塘、鰂魚涌太古<>觀塘
拉8H做補償,甚至乎理順下82S走線、加轉乘,已經可以係合理補償
唔係事必要由606系去做

而你既 contingency plan,其實比起主菜隨時更難過關
8 p, D$ a4 @  n. x9 v1 ]$ G  O
綑綁多三五七條線重組,持份者數目、受影響地區必然倍增,: v8 p7 y6 r, |0 J- Z
你做緊既野,同為左補位而製造其他問題無異,通過既不確定性又會增加,0 `& x$ j! E1 ?, D" l
唔掂係咪又要拉多十條八條一齊玩?

即係好似你為左用 608 補耀東,結果要拉直 99,甚至燒埋 106 694,
咁到時受影響既人又點樣處理?唔需要 100% 補償?似乎有自相矛盾之嫌

你要搞清楚
拉直99、縮短106、694停開早繁北行,純屬抽資源既手段
就算做唔到,都唔影響606系重組
你唔應該因為咁,而覺得我個重組唔可行

加車?歷史同樣話俾我地知,呢樣野無乜可能發生
佢地係會寧願幾個細位留白,都唔會加車落去補位,過唔到就算,  W& l: m: s! r1 i
或者再交一個同樣唔加車既方案上去
* W2 Z7 I* ^6 v1 M2 |
巴士公司每年買車數目都有計劃,而且要經過運吉審批。! _% ~9 g* \4 T" R7 v7 o4 }
呢邊加多兩部車,其他區就要減兩部或者加少兩部,絕對唔係你諗得咁簡單

其他區減兩部車,有幾難?
近期1/87B/21/11C四條線齊齊減班,加埋已經夠你606X全日
講到巴士公司無車開線,我食住花生睇下今年堆招標線會加幾多部車落去
唔想做就唔想做啦,資源緊張到連兩部車都出唔到,根本係藉口

castanopsis 發表於 2019-3-3 09:00 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-3-2 21:09
請問閣下又要loop幾多次?
我早係#118已經回答過你,但無論之前有冇答過你,常識上都知改西灣河上公路一 ...

快過606無用
筲柴小兜耀東西灣河上公路,仍然係好慢

都係一句
對柴小而言,788係特快,8P係快,8X係合理,606X係勉強可接受
若果606X再兜埋耀東西灣河先走,就會慢過紅小/地鐵/82X轉鐵
呢10分鐘,會對606X吸引力造成好大影響

而你唔怪得柴小班客
小西灣上車,家陣606X稍為多少少客,都已經要20-25分鐘先上到公路
20-25分鐘,已經夠798由調景嶺兜曬尚德坑口寶林,或者E22A兜曬寶林坑口調景嶺尚德
你會唔會覺得E22A走線,對康翠係合理?
小西灣兜曬咁多個區已經好慢,拜託唔好再兜埋耀東西灣河
(記住,兜埋呢兩個區,永遠都甩唔走)