hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣 ...
開啟左側

[路線消息] 城巴將會申請 608 號線港島總站遷往筲箕灣

10598C 發表於 2019-3-3 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2019-3-3 01:23
606 而家一單 80-90 分,飛起鰂魚涌太古慳 15 分,縮入啟業又可以慳多 5-8 分,
推算兜耀東版 606X 一單 ...

大picture係OK,係怕中間流水

用你嘅分法,冇理解錯耀東版606X係會啟業做總站,606變行樂華三彩,大輸家會係彩雲:冇左車去九龍灣、北角QB線變疏車

其次就係606X收$11.7,短途流水可能會收貴左
10598C 發表於 2019-3-3 09:58 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-3 09:00
快過606無用
筲柴小兜耀東西灣河上公路,仍然係好慢

再睇一次我係#118講過嘅野
“九巴數據藍灣半島去到筲箕灣總站,606X要22分鐘;
606去到太康樓附近要28分鐘,
與此同時直行筲箕灣道嘅106要25分鐘,只差3分鐘;
而現時606由小西灣總站去到電照街要42分鐘

單單係總站至隧道前尾站,耀東上公路比起北角走,快左14分鐘,
而只係比起現時最快嘅606X慢6分鐘
未計北角上橋入東隧要掉頭去返近太古先入隧道”

用數據睇下,606走線相對106嚟講,只差三分鐘,106即係現時694走線,而家694尚且有唔少柴小乘客buy,
我唔相信差三分鐘就倒走曬柴小乘客,更莫講606耀東走的話,會係合理時間得嚟又平嘅選擇

將有價值嘅地方留低,做好分工,我諗呢啲係路線重組最基本嘅邏輯
明顯地唔經西灣河走,個分工上會困難好多
北角QB來往九龍灣:608
北角QB來往觀塘:606(轉循環)
柴小至耀東來往觀塘九龍灣:606(耀東走)

若然堅持筲箕灣走,咁唯有攬炒齊齊快慢線30分鐘一班
053h4 發表於 2019-3-3 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-3 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-3 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-3 12:11 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-3 09:58
再睇一次我係#118講過嘅野
“九巴數據藍灣半島去到筲箕灣總站,606X要22分鐘;
606去到太康樓附近要28分 ...

閱讀數據既時候,要小心

606既行車時間,係計非繁
相反,606X既行車時間,係上繁
因此,同樣係小西灣去筲箕灣,九巴網站606寫19.7分鐘,而606X就22分鐘
要公平比較,唔可以由小西灣起計,要由筲箕灣起計

同時,我亦唔係好理解點解你要將106拉埋入來講,咁樣好易造成滑坡謬誤

兜耀東興東西灣河要用多幾多時間,其實大致等於606南安里>太寧街既需時
呢段路,九巴網站話非繁要用9.2分鐘
條線西灣河走,耀東西灣河段無可避免會多咗客
加加埋埋,用多10分鐘係合理推算

用數據睇下,606走線相對106嚟講,只差三分鐘,106即係現時694走線,而家694尚且有唔少柴小乘客buy

水晶球問題
來往柴小<>藍田將軍澳究竟有幾大需求,大家都無數據
無錯,下繁有個別班次可以靠柴小坐到大半車
但你唔能夠排除,有更多人覺得694唔快,走咗去搭鐵/紅小

694,我假假地都叫半個常客
西筲出發,行車時間觀感俱佳
但柴灣小西灣出發,柴斜筲箕灣道猛食燈,感覺其實已經好一般

兜耀東興東西灣河用既10分鐘,唔係一段短既時間
特別要考慮到,小西灣班客已經喺架車上面坐咗20分鐘開外
坐巴士,半粒鐘都上唔到公路,仲要上落多一次山,觀感奇差
694靠西灣河支巴士左轉燈,預好時間搭車,尚且有機會做到快過紅小
606X若果上埋耀東,就肯定會慢過紅小,頓失貪快既乘客
變咗呢幾分鐘對606X既客量,有disproportional既impact
我所講既non-linearity,就係咁解

將有價值嘅地方留低,做好分工,我諗呢啲係路線重組最基本嘅邏輯, }. N7 c8 @9 \5 d9 A  o
明顯地唔經西灣河走,個分工上會困難好多$ s  F7 B( q! {6 R2 @% T, Y8 u( U
北角QB來往九龍灣:608
北角QB來往觀塘:606(轉循環)
柴小至耀東來往觀塘九龍灣:606(耀東走)3 n( |% T# m- A2 x: n# C- Y
# Z" j+ j: U! h5 A4

我認同要做好分工
但點解快慢線既分界,要擺喺西灣河而唔係筲箕灣?
柴小+筲箕灣,人口加埋有20.3萬,其中至少10萬唔近地鐵站
西灣河至北角東,加埋都只係得17.8萬人,仲要全部都近地鐵站
若果要平均分餅仔,好明顯耀東應該group落慢線
而唔係叫已經兜咗22分鐘路既柴小,再兜多10分鐘

誠然,觀塘鰂魚涌線做循環,唔係無好處
但途徑塞車黑點既疏車過海線玩循環,我真係唔多建議
特別係條線理論上會服務埋樂華四順,佢地需求唔hea得
而你咁樣分餅,西灣河變相有兩條特快去觀塘
真係有咁既需要?

當然,我都認同西灣河特快係有其價值
所以你見我建議入面,0600-1000大半朝都會有西灣河直出既606A
但10點後西灣河去觀塘九龍灣特快,就真係無大需要

若然堅持筲箕灣走,咁唯有攬炒齊齊快慢線30分鐘一班

撇開資源限制,無論快線慢線,問題主要其實出於九龍走線
九龍灣係兩味位,頂盡都係得megabox假日出到少少客
非繁單靠觀塘,唔好話港島東線,268C都未必頂得住20分鐘一班
你要夠客,慢線最低限度要做埋四順樂華<>鰂魚涌太古
快線就好應該行返非繁有客既德福淘大,再拉長做埋彩虹、新蒲崗、九龍城、馬頭圍
咁先係擺脫30分鐘一班既良方
否則你不斷擴大港島服務範圍,得尾站客又失頭站客,搞來搞去都係唔夠客
S3BL100 發表於 2019-3-3 13:01 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-3 08:45
110班客,大部分來自紅隧
就算尖沙咀客,都有唔少可以搭返102/106
巴士公司角度,純屬左手交右手

其實以觀塘山下議員對巴士既態度同關注,606 甩走鰂魚涌太古,
要過到佢地一關易如反掌,甚至仲容易過過到鰂魚涌太古一關,
更加肯定容易過拎走耀東觀塘,同埋耀東柴小

(btw,早前另一篇有關 606 608 既討論,我幾肯定 dennis28a 有講過
如果要放棄鰂魚涌太古來往觀塘,其實更應該放棄耀東來往觀塘,因為客量少,而呢點我認為係不能接受)

重點係,過往案例的確可以睇到,巴士公司係會寧願放棄低價值既位,加 BBI 補償就算
都唔會為左補償到足而拉多幾條線重組,徒增受影響範圍

而你做緊既野,就係為左補償一班人而影響第二班人

拉直99、縮短106、694停開早繁北行,純屬抽資源既手段
就算做唔到,都唔影響606系重組
你唔應該因為咁,而覺得我個重組唔可行

唔影響個餡既質,但影響個餡有幾多。
抽唔到資源,結果咪又係拆完之後各 30 分一班

既然係咁,倒不如簡簡單單唔好搞咁多野辣著咁多火頭。
同時要保留鰂魚涌觀塘同埋堅持要筲箕灣尾站特快既話,直接 606 606X 齊齊 30 分一班算喇

其他區減兩部車,有幾難?
近期1/87B/21/11C四條線齊齊減班,加埋已經夠你606X全日
講到巴士公司無車開線,我食住花生睇下今年堆招標線會加幾多部車落去
唔想做就唔想做啦,資源緊張到連兩部車都出唔到,根本係藉口

你又有無諗過,成堆招標線同埋巴士公司最有誘因做既長途貴價線
正正會令到其他路線既可用資源減少?

就好似條 270B,明明九巴想做而且 RPP 話 20 分一班,
結果出爐變左半粒鐘一班,因為多左條 W3 要車

你對全港咁多區都有願景,呢度又要加車果度又要加車,
如果全部做足晒,全香港巴士數目隨時要增加一半

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2019-3-3 14:01 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-3 12:11
閱讀數據既時候,要小心

606既行車時間,係計非繁

我用106係因為佢同694一樣係直行筲箕灣道,上面都有講過
兩者都係睇九巴apps,減低誤差

相對其他替代品,606係平絕各個替代品,小西灣搭van仔或者地鐵去觀塘的話,仲要比錢搭程駁腳,而時間上有唔少進步,比現時最少快15分鐘

講真,真係要鬥快606X隨時都快唔過地鐵啦...
更莫講紅van爬山、跑東廊都會快過巴士,滿座就直飛過海,606X速度上都係比唔上小巴啦...

講觀感,有條西約來往東九嘅,當大家以為西約會因為佢兜葵芳美孚而嫌棄佢,結果因為平加上時間合理而唔少人buy佢

另一條(300-10),一樣要上落一次山先上公路,但原來未上山都已經有唔少人搭
由此可見,觀感未必係決定性因素
———————————————
到分餅仔,西灣河至北角東冇錯全部都係地鐵沿線,但唔通耀東都屬於地鐵沿線?更莫講西灣河特快係有市,而耀東山同柴小其中10萬人一樣,都係唔近地鐵
正正北角QB係地鐵沿線,而且巴士競爭力唔高,咪留30分鐘一班基本服務
我唔反對九龍走線有商榷餘地,但你一句話撇除資源限制去睇,其實已經唔駛傾落去,而家大家做緊嘅野,係用最少嘅資源做最多嘅野

行德福/淘大非繁忙會多啲客我贊成,但學你嘅分法,唔見得有助拉上20分鐘一班
至於你話 “否則你不斷擴大港島服務範圍,得尾站客又失頭站客,搞來搞去都係唔夠客”

留意,我從來冇不斷擴闊606港島服務範圍,頂多只係606X現時服務時段以外,經耀東後上橋,比起而家606,港島服務範圍係縮減左

053h4 發表於 2019-3-3 14:13 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-3-3 21:26 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-3 14:13
300-10巴士線同柴水唔耀東唔同。
講真,咁多年來柴小去觀塘都無人有大意見,60分鐘去到觀塘真係唔算慢。

無人有意見?你係咪想講呢個議員提案係造假係 #fakenews?

https://www.districtcouncils.gov ... trs_2018_023_tc.pdf

fb.com/scientisthk2usa/