hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城計劃在香隧口及瑪麗醫院提供轉乘優惠 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 新城計劃在香隧口及瑪麗醫院提供轉乘優惠

FBI2 發表於 2019-2-20 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-2-20 16:05
590 根本未到需要取消的地步。有人就提到九巴早就係主要轉車站做補價轉乘呢樣野。

本身96去灣北,70痴玻 ...

冇人話590要全條斬,下繁70入境處留後,才搵590救囉。再者,70而家下繁都冇乜機會留後,頂多要企。至於非繁,一條70夠做架啦。
053h4 發表於 2019-2-20 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
bonebrother 發表於 2019-2-20 16:32 來自手機 | 顯示全部樓層
新城南區線南行通常係一邊目的地D車一齊黎 例如:香隧口站38 42 77 72等去香港仔之後 ~15:30到 但 90 96 590 171去利車海怡要 ~15:45先有車 如果可以改一改班次令入南區轉乘方便D
Choi 發表於 2019-2-20 16:59 來自手機 | 顯示全部樓層

其實金鐘都需要,比人大道東搭上半山,同埋西環搭去寶馬山。
dydx 發表於 2019-2-20 17:12 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-2-20 15:21
970/970X南行有望"見車就上", 瑪麗轉乘係好事。

970去到瑪麗轉本土線去香港仔
會快過停置富嘅970X

而家睇ETA見970X有排都冇車就970都照上
費事食塵

dydx 發表於 2019-2-20 17:16 | 顯示全部樓層
bonebrother 發表於 2019-2-20 16:32
新城南區線南行通常係一邊目的地D車一齊黎 例如:香隧口站38 42 77 72等去香港仔之後 ~15:30到 但 90 96 590 ...

諗下算啦,條路塞一塞啲班次已經唔夾
N72/N90做到無縫轉乘都係因為凌晨少車
Toz 發表於 2019-2-20 17:28 來自手機 | 顯示全部樓層

沙中線未過海都無比較似樣既替代路線完全覆蓋590,呢幾年佢升天難過你升天,最多繼續收車。話唔定政府奇蹟咁成功翻炒三隧分流後香隧北行到灣仔唔再塞車,翻生幾年都唔奇
miklcct 發表於 2019-2-20 17:34 | 顯示全部樓層

到時真係有BBI,轉車站運作暢順之後,成個南區保守估計應該起碼cut兩成以上嘅車,誇張起來甚至三成,:

到時誇張啲可能會變成:
香隧線:到時75、96、590應該收得皮,分分鐘連90都不保,令成個鴨脷洲除90C之外無哂香隧車出中環(但係有薄扶林車),西邨、利東、深灣各得一線出最近香隧兼地鐵唔方便到嘅銅鑼灣(592、96、72A),用最短時間回車;99隨時飛埋炮台山同北角做真特快;38、42隨時來回飛埋銅鑼灣唔做,甚至延長去東區更遠地方(因為592、96、72A嘅客要轉車去其它地方,俾返位38、42轉入去)。
到時無咗90同590之後,592全日8分內有望,繁忙時間甚至變返5分鐘以內一班,變成南區線王;96喺無咗97之後亦都可以大多數時間做返8-12分鐘一班;72A亦都可以變返全日15分鐘,唔會再有20同25。

薄扶林線:
到時4可能成條無埋,變哂4X兼回程轉行林士街天橋;91亦都可能全日變做94X,放棄西村,回程行皇后大道西;71甚至可能成條取消,由48、78轉其它薄扶林車嘅BBI取代(再加單向973),而37X亦都變埋做全日37B,因為得7一條唔夠做。

到時經西營盤出中環嘅慢車得返7同37B,山道天橋快車就加多條94X兼加密4X班次,大幅加快回車。4X到時可能做到繁忙時間6-8,非繁忙時間10分鐘一班,全日特快中環往返薄扶林,7亦都可以加密班次,同94X齊齊開15分鐘,兩者中環碼頭開聯合班次。
進智公交
10598C 發表於 2019-2-20 17:35 來自手機 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2019-2-20 16:10
原來96 已經去埋灣北,我思維冇跟咁快,sor70下繁爆係因為回唔到車,有幾架70A一定要私香隧,你又知唔知呢?

...

話唔定九巴收車收到香港仔隧道冇咁塞車
Toz 發表於 2019-2-20 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層

除590外應該無第二條香隧全日線會直出告士打道? 有先有送590上路條件,唔係就……我諗改華貴出叫鴨脷洲592轉乘都過唔到區會?