hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 香港小巴的未來
開啟左側

[其他] 香港小巴的未來

樓主| 053h4 發表於 2019-2-25 13:36 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
qunow 發表於 2019-2-26 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得現在來看小巴的未來的問題是,現在每架專營巴士的載客量越來越高,經營的路線越來越集中在高需求的跨區直達幹線路線上,但是小巴跟不上,形成了中量運輸力的缺口。TD讓巴士公司買中型巴士不能夠解決問題,因為巴士公司營運中型巴士的成本對比一般較高載客量巴士並沒能減省多少。
leochill 發表於 2019-3-1 16:25 | 顯示全部樓層
就正如的士問題,有永遠都存在嘅的士/小巴牌,
就有永遠都存在嘅的士/小巴問題,
政府可以設一個「回本期」,然後全面收回所有牌照,
如二十至三十年,再參考世界上其他地方嘅做法,
將的士/小巴嘅經營權批出,
政府無義務出錢賣回牌照,一分錢都唔應該出。

由於公交服務嘅同質化,相信個體小戶嘅經營範圍嘅被萎縮,
逐漸由大公司併購,但如果同時開放競爭,
讓更多國內國外公司加入,相信唔係壞事。
leochill 發表於 2019-3-1 16:25 | 顯示全部樓層

政府可以設一個「回本期」,然後全面收回所有牌照,
如二十至三十年,再參考世界上其他地方嘅做法,
將的士/小巴嘅經營權批出,
政府無義務出錢賣回牌照,一分錢都唔應該出。

由於公交服務嘅同質化,相信個體小戶嘅經營範圍嘅被萎縮,
逐漸由大公司併購,但如果同時開放競爭,
讓更多國內國外公司加入,相信唔係壞事。
238X 發表於 2019-3-2 23:02 | 顯示全部樓層
leochill 發表於 2019-3-1 16:25
政府可以設一個「回本期」 ...

而家好多行業已經係咁趕絕小個體戶,再係咁落去,社會更加 M 型,絕不健康

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
loveandpeace + 1 + 10 Sad but true! 這就是香港! 返去London好過.

查看全部評分

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
leochill 發表於 2019-3-3 19:05 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-2 23:02
而家好多行業已經係咁趕絕小個體戶,再係咁落去,社會更加 M 型,絕不健康 ...

本人十分支持小商戶,對餐飲、零售盡力支持小店,但對於客運行業,觀乎發達國家,
除左受UBER之類支配嘅個體司機,真係無乜個體戶成功嘅例子。

仲有,香港公交小戶嘅問題唔單只係佢地嘅經營手法,
仲係佢地嘅牌照問題,政府政策經常都不名言地傾向保障佢地嘅牌價,
構成左對合理改革嘅阻力,對社會整體利益有損。
相對來講,餐飲、零售小戶嘅牌照嘅利益問題無咁突出。
238X 發表於 2019-3-3 20:52 | 顯示全部樓層

leochill 發表於 2019-3-3 19:05
本人十分支持小商戶,對餐飲、零售盡力支持小店,但對於客運行業,觀乎發達國家,
除左受UBER之類支配嘅 ...

牌照呢樣嘢,的士唔好講,但小巴某程度上會唔會係唔夠牌、多過係牌照過剩?

專利巴士都成五千架,照正體積較小嘅小巴可以開夠六千架,cover 返巴士覺得無肉食嘅線

如果政府唔想鼓勵紅小,大不了每次開新 quota 只限綠小
clivetock 發表於 2019-3-3 22:32 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-3 20:52
牌照呢樣嘢,的士唔好講,但小巴某程度上會唔會係唔夠牌、多過係牌照過剩?

專利巴士都成五千架,照正體 ...

增發小巴牌會影響牌價,現有車主會反對,上次政府提議發一批只限校巴嘅旅遊巴牌都有好大阻力

我覺得個問題係當牌照成為投機炒賣嘅商品時,市場就會被扭曲,牽涉好多唔同嘅勢力同利益,就算政府有心改善都會面對唔同既得利益者嘅阻力,咁樣嘅市場其實偏離咗公共交通嘅本質
238X 發表於 2019-3-3 22:35 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2019-3-3 22:32
增發小巴牌會影響牌價,現有車主會反對,上次政府提議發一批只限校巴嘅旅遊巴牌都有好大阻力

我覺得個問 ...

呢個就直情係結構性以至國家層面問題

根本以而家中國環境,乜鬼都迫哂喺香港,有咩唔係炒賣品?

唔怕老實講,真要改變,流血少不免!
 樓主| 053h4 發表於 2019-3-3 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層