hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 吸煙年輕化問題
開啟左側

吸煙年輕化問題

Fun_FC 發表於 2006-6-29 23:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實問題出自那裡?
父母?朋輩?還是覺得吸煙沒什麼大不了?

昨天小弟見到一個相信看來十多歲的小妹妹,樣子斯斯文文,又無染髮,而且稚氣未消,沒想到竟然是煙民。我實在有點覺得可惜。

長輩大都說飛仔飛女(已學壞的人)先會食煙,其實大趨勢已經改變。

兩年前睇RTHK無煙國度,都帶出一個問題,年輕人覺得吸煙的,都可以係好人,因為吸煙都唔係犯法,無必要要標籤佢地係壞人。

如果大部分年輕煙民都係咁既心態,控煙工作將會面對更大的困難。
guia 發表於 2006-6-30 00:36 | 顯示全部樓層
原帖由 Fun_FC 於 2006-6-29 23:34 發表
其實問題出自那裡?
父母?朋輩?還是覺得吸煙沒什麼大不了?

昨天小弟見到一個相信看來十多歲的小妹妹,樣子斯斯文文,又無染髮,而且稚氣未消,沒想到竟然是煙民。我實在有點覺得可惜。

長輩大都說飛仔 ...

小學生吸煙都見唔少, 何況是中學生?
我公司8成伙記都是煙民, 大部分仲係煙鏟
好細個就開始吸煙架啦
鄭笑 發表於 2006-6-30 04:23 | 顯示全部樓層
LNChickenRice 發表於 2006-6-30 08:08 | 顯示全部樓層

其實個個人都一樣
細個時候想做大人,反而做0左成年人先至想做番小朋友...
絕對唔係乜0野一回怪事...
(大家都做過小朋友嘛,唔好詭小弟啦~)

不過,小弟絕對反對
以食煙作為'與成年人同等'0既證明...
認真講:吸煙行為實為合法版本0既殺人放火
咁細個就搵其他'社會人士'做'唔指定殺人目標0既殺人行為'
如果信有因果報應0既朋友:自然界自有方法對佢地報復0既
(空氣污染咪其中之一囉)

因為'型'而食煙係有壞學壞0既表現
而其中亦不乏'貪威而識食'者...不食不能結其朋黨嘛...

所以小弟一直支持
將吸煙行為當成非法謀殺罪0既犯行方式之一
否則,無人會肯為此檢點...
('殺人者死',自漢代起已成法度,夠膽就噴煙啦~)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
art0925 發表於 2006-6-30 09:08 | 顯示全部樓層
ai..most of my friend, (including those with MA/ PHD, and even doctors) are smokers too, maybe smokin is just too common now...

原帖由 guia 於 2006-6-30 00:36 發表

小學生吸煙都見唔少, 何況是中學生?
我公司8成伙記都是煙民, 大部分仲係煙鏟
好細個就開始吸煙架啦
Dennis34 發表於 2006-6-30 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 LNChickenRice 於 30/6/2006 08:08 AM 發表
不過,小弟絕對反對
以食煙作為'與成年人同等'0既證明...
認真講:吸煙行為實為合法版本0既殺人放火

小弟絕對認同閣下之想法,小弟亦對吸煙極之抗拒和反感,
而事實上,吸煙並不代表成熟;
反而,是可代表無知、不成熟、欠思考和自私。(因人而異)
部份年長的人吸煙,可能是無知識或不知吸煙對健康的影響,
因為幾十年前的社會制度和科學較落後,人對吸煙的影響一無所知。

現今多年輕人吸煙,不但是對吸煙的影響無知和想表現成熟所致,
而且,現時煙草價格低亦可能是吸引年輕人吸煙的一大誘因,
十幾至二十幾元一包煙,對現時的年輕人來講,並非難負擔得起,
加上朋輩間影響,和部份人欠獨立思考,才使更多年輕人吸煙。

而政府未有加強控煙和禁煙,經濟亦可能是原因,
因為有煙草稅,和賺大錢的煙草商可交不少的利得稅,增加政府收入。
政府為此和煙草業對經濟的影響,而無意禁煙,
間接令吸煙問題年輕化。(這情况不只出現於香港)
九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
winningmok 發表於 2006-6-30 11:47 | 顯示全部樓層

主要都係受朋友影響既唧我覺得,當然,有d會抗拒,因為本身覺得d煙好臭同埋自己識諗知道唔好所以唔食,
唔諗後果d就見d朋友食得咁過癮就食埋一份,周街見架啦,細細個.唉!!無辦法,阻止唔到佢地!!
如果身邊有既我都會叫佢唔好食咁多既...盡量戒得就戒!萬寧有得賣果d戒煙糖唔知使唔使得既呢?
eric278 發表於 2006-6-30 11:49 | 顯示全部樓層
若果將香煙列作毒品又是否可行?
(即入口、藏有、售賣均屬違法)
還看香港公交
haiwang 發表於 2006-6-30 14:09 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2006-6-30 11:49 發表
若果將香煙列作毒品又是否可行?
(即入口、藏有、售賣均屬違法)

我認為不可行,因為在香港的煙民不少,他們(尤其是已吸了幾十年的人)必定會強烈反對。
大聲公 發表於 2006-6-30 15:41 | 顯示全部樓層

如果講違法,就只有賣煙仔比十八歲以下o既人先係

如果將香煙列作毒品(即係話煙仔係毒品),又好似似乎誇張左d wor...
d煙民實嘈個不停!
批評別人前,應檢討自己