hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦720X線回程服務
開啟左側

建議開辦720X線回程服務

Busmtr 發表於 2019-2-23 23:36 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議開辦720X線回程服務

自從中環灣仔繞道開通後,一直欠缺巴士路線使用全段中環灣仔繞道,未能發揮繞道約5分鐘由北角來往中環的最大優勢。為中上環通勤乘客提供往西灣河及筲箕灣特快服務,建議開辦720X線下午繁忙時間服務,經全段中環灣仔繞道,不經愛秩序灣、太古城、灣仔及金鐘。預計乘客乘搭720X線由中上環前往西灣河,比乘坐720線能節省10分鐘車程。

720X:中環(交易廣場)→筲箕灣

1.中環(交易廣場)$6.8
2.砵甸乍街
3.永和街
❴ 中環灣仔繞道、東區走廊 ❵
4.鯉景灣 $3.8
5.西灣河站
6.海晏街
7.愛秩序灣道
8.愛賢街
9.筲箕灣

星期一至五由中環(交易廣場)開出:

1730-1830 12
miklcct 發表於 2019-2-25 09:25 | 顯示全部樓層
應該直去筲箕灣上返耀東先啱
進智公交
 樓主| Busmtr 發表於 2019-2-26 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
喺我嘅建議入面西灣河至筲箕灣電車路嘅乘客先至係我既主打。自從720a畀人削減下午繁忙時間服務之後,中上環去西灣河同筲箕灣嘅車程增加唔少,已經趕走好多人搭地鐵。呢個建議主要向呢啲乘客提供返一個點對點嘅服務,由中上環直達西灣河同筲箕灣,務求能夠避開灣仔塞車黑點。至於耀東,由於嗰度冇地鐵站,722擺明係焗住搭嘅。我有資源當然係同地鐵搶客先,頂盡加返個免費轉乘優惠。如果反應好再諗722P都未遲。
6119 發表於 2019-3-9 21:10 來自手機 | 顯示全部樓層

應加停太古
KW2523 發表於 2019-3-10 11:58 | 顯示全部樓層

當720上繁特登開P仔飛太古嘅時候你建議720X入去?你係咪同西灣河/SKW人有仇
 樓主| Busmtr 發表於 2019-3-10 17:04 | 顯示全部樓層

由於唔係完全拆720線,所以走線預計已經夠客,唔需加停太古。加停太古,相信對於筲箕灣嘅乘客嚟講,吸引力一定會遜色唔小。
如果反應好,可以同樣套落722身上,為中上環往太古同耀東嘅乘客提供更快捷嘅服務。

Ming@5119 發表於 2019-3-12 04:09 | 顯示全部樓層

中環段我會建議咁樣行:
跟720原線
1) 中環(港澳碼頭)
2) 林士街
3) 德忌利士街
畢打街轉返出干諾道中西行
4) 域多利皇后街 (722同站)
5) 永和街 (西行720同站)

一來唔駛為交廣、砵典乍街帶來額外嘅流量
二來可以食到幾個720東行嘅主要上客點
同時段嘅720可以港碼之後直去怡和上客, 甚至提早行晚間班次
 樓主| Busmtr 發表於 2019-3-13 12:35 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2019-3-12 04:09
中環段我會建議咁樣行:
跟720原線
1) 中環(港澳碼頭)

呢個行法我都有諗過,不過最尾我都係選擇咗交易廣場開,原因如下(建基於本文班次、走線):

1. 交易廣場總站能夠更吸引怡和嘅乘客轉乘720X,達到更佳嘅分流效果。不嬲係怡和等開車嘅人,如果去交易廣場上720X,相信會就腳過去德忌利士街/域多利皇后街等車,咁嘅行法相信吸引最多中上環去西筲嘅乘客。況且交易廣場係室內總站,等車嘅環境都有改善。 雖然冇港澳碼頭,但係有怡和(交易廣場) ,客量更加有保證。

2. 留意返,720X唔停太古城,所以要踢720怡和起載,咁中上環去太古城就真空咗。

3. 德輔道中經常塞車,交廣開就可以避開。720東行嘅站同西行嘅站步程唔使一分鐘,但係車程預計可以快至少十分鐘。相信中上環去西筲嘅乘客都唔會介意行多兩步,快啲返屋企。 其實德輔道中、砵甸乍街,大家都塞, 所以我希望中上環路段盡量縮短,用最少嘅路程,服務最多中上環客(that's why 放棄MAF)。

其實師兄嘅建議都好有方向性,如果要用你嘅建議,720X就唔可以淨係開幾班, 中上環要同金鐘灣仔分家。 如果反應好嘅話甚至可以考慮開722X: 中上環→繞道→太古城→西灣河→興東→耀東,咁720X就可以安安樂樂飛走太古城,永和街下一站就可以直接去西灣河。