hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 606/606A/606X/608重組建議
開啟左側

606/606A/606X/608重組建議

castanopsis 發表於 2019-2-24 03:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

懶人包

606X:柴小<>筲箕灣<>觀塘道<>譽港灣/九龍城<>九龍城碼頭(全日)
606B:柴小>筲箕灣>九龍灣商貿區>譽港灣/九龍城>九龍城碼頭(早繁北行,與606X聯合10分鐘一班)

606:筲箕灣<>耀東<>太古/QB<>觀市<>樂華<>四順(全日,但北行頭班10:00)

606P:順利>彩雲白虹樓>四彩>觀市藍田>QB/太古/西灣河/筲箕灣(早繁南行6:30-8:30)
606特班:繞經牛頭角總站,牛上後不停站直飛東隧,不繞經耀東,直行筲箕灣道(南行6:30-8:30所有班次)
606A:筲箕灣>耀東>西灣河>APM>九龍灣商貿區>新蒲崗四美街(早繁北行6:10-10:00)

608:來回停宏照道,延長至筲箕灣,雙向途徑耀東

詳細走線

606X
往九龍城碼頭:https://goo.gl/maps/1Gp95MTV3Yo
往小西灣(藍灣半島):https://goo.gl/maps/JHbNCxTFGTk

往順利:https://goo.gl/maps/wua7D2gN3Sv
往筲箕灣:https://goo.gl/maps/etG1FvCfh1o

606P
往筲箕灣:https://goo.gl/maps/nmQvCoE33cp

606A
往新蒲崗(四美街):https://goo.gl/maps/m76zTwVGZvq

往九龍城(盛德街):https://goo.gl/maps/zR5DG2FKEsH2
往筲箕灣:https://goo.gl/maps/BxSSWnhz2dU2

其他改動

694縮短服務時間,北行頭班延遲至10:00
106考慮縮短至筲箕灣,增設118<>106免費轉乘
8H繞經耀東

背後理念

606家陣兩頭唔到岸
港島去東九返工既人,嫌佢慢
東九去港島東返工既客,又因為九龍段做唔到主要住宅區而食唔正
是次建議,正正係針對呢兩點落手

柴小筲箕灣搭606太慢,拆606X
606X單靠觀市九龍灣,基本盤唔穩陣
所以決定直行觀塘道,拉去九龍城碼頭,做埋新蒲崗/啟德工商廈 同 九龍城全日位
早繁另設606B補九龍灣商貿區真空位
預期606B同606X去到啟業既行車時間相約,可以同606X聯合10分鐘一班做新蒲崗/九龍城/馬頭圍

然後筲箕灣打後
有608,606留喺九龍灣意義不大
不如索性將608拉埋去耀東筲箕灣,雙向行宏照道,全面取代606九龍灣<>港島東一段
606棄九龍灣,就可以跟619上順利,深入樂華四順做鐵路盲位
參考619客量,606做地鐵更唔方便既港島東,應該可以搶到唔錯既市佔止蝕

當然,咁做要補償返彩雲同四彩
故早繁另設606P,順利開經白虹樓四彩走
同時段606正線繞經牛頭角總站(補606A位),之後直飛東隧,務求增加對樂華四順吸引力
由於606P唔使塞新清落坪石,又唔使再兜牛頭角總站食燈
四彩、彩雲車程車程,有望比606A分別短5及15分鐘,雖然無咗全日線,但都輸唔曬

最後,耀東西灣河要碌到北角兜電照街先上公路,確實唔係好理想
但全日西灣河走,一來唔夠客,二來影響多以太古/鰂魚涌為目的地既九龍客
有見及此,我建議606A頭班至10點西灣河上廊
九龍段停APM食正觀塘返工客,經海濱道入九龍灣商貿區,再擺四美街食埋新蒲崗客
西灣河>觀塘有時間優勢、西灣河>九龍灣/新蒲崗有站位優勢,相信可以吸到唔少返工客
南行606/608唔使兜電照街,問題本身無咁大,就唔搞

重組完
柴小筲箕灣有606X
耀東西灣河返工有特快606A,放工有唔慢既606/608
觀塘山多咗606
多贏

而三條線入面,606/606X好大機會有得賺
608雖然止唔到血,但食曬成個九龍灣市場,經營環境都會好唔少

andy1010 發表於 2019-2-25 22:46 | 顯示全部樓層
即係早繁太古QB冇車去觀塘?
 樓主| castanopsis 發表於 2019-2-26 06:21 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2019-2-25 22:46
即係早繁太古QB冇車去觀塘?

之前曾經有版友講過
606A早繁北行係靠耀東客撐起
太古鰂魚涌客為數唔多,而且主要以遠離地鐵站既九龍灣商貿區為目的地
既然已經有608做太古鰂魚涌>九龍灣
606A早繁北行無必要留喺鰂魚涌太古,反而應該開拓西灣河>九龍東特快客源
順便取替694早繁往將軍澳既服務
ricky 發表於 2019-2-26 11:08 | 顯示全部樓層

我支持樓主的建議,但彩雲變成無全日線?
前荃葵青區居民
 樓主| castanopsis 發表於 2019-2-27 06:05 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-2-26 11:08
我支持樓主的建議,但彩雲變成無全日線?

理論上可以將新606拉落彩雲聖約瑟補位
但咁做,條線就會受新清塞車影響,估計要加多架車

講真,彩雲輸唔曬
無錯無咗全日線,但朝早606P飛走新清塞車段,再飛走埋牛頭角總站停少兩支燈
加加埋埋應該可以節省10分鐘甚至更多
至少對搭緊606A既返工客而言,服務係有進步

承蒙安達臣祝福,彩雲近年交通網絡好咗唔少
喺咁多條線入面,606使用率接近包尾
我估可以等有反對聲音,先再睇下有無其它甜頭可以俾到佢地?

ricky 發表於 2019-2-27 11:49 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-27 06:05
理論上可以將新606拉落彩雲聖約瑟補位
但咁做,條線就會受新清塞車影響,估計要加多架車

搞掂彩雲有番好似而家606的線好啲。

前荃葵青區居民
 樓主| castanopsis 發表於 2019-2-27 23:53 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-2-27 11:49
搞掂彩雲有番好似而家606的線好啲。

講多無謂
有無實際數字,彩雲究竟有幾多人搭606過海?

ricky 發表於 2019-2-28 00:00 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-27 23:53
講多無謂

你問一位長期為彩雲發聲的站友。
我唔係住彩雲,但無端端重組完,搞到佢地無任何全日線,好難坎。彩興苑快入伙,果邊人口增加,無理由過海交通會倒縮。
前荃葵青區居民
dennis28a 發表於 2019-2-28 04:49 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-2-27 23:53
講多無謂

兩睇,純過海客,非繁個位數字,下繁過海客返彩雲 10 個左右。但九龍東淨流水表現尚可,幾個幾個咁執,仲要有全費流水落觀塘,下繁返彩雲高達 10-15 個,可能要補位。
惡意回復是不道德的行為。
 樓主| castanopsis 發表於 2019-3-1 10:13 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2019-2-28 04:49
兩睇,純過海客,非繁個位數字,下繁過海客返彩雲 10 個左右。但九龍東淨流水表現尚可,幾個幾個咁執,仲 ...

謝補充數字
我會覺得,以一個四萬人、無鐵路既地區而言,連繁時都係得10個過海,真係好雞肋

流水理論上已經有26M、68做緊
若果按受影響人數計,真係無太大補償需要
當然名義上606都係獨市,所以佢地既聲音或者會有一定牙力
我會選擇先嘗試闖關,唔得再算

成個重組其他部分,你覺得點?