hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有深水埗區議員透露九巴願意延長6D至觀塘 ...
開啟左側

[其他] 有深水埗區議員透露九巴願意延長6D至觀塘

hadboy5 發表於 2019-2-24 16:33 來自手機 | 顯示全部樓層

相信要將6D拉去厲鬼城先放行40唔停美孚
10598C 發表於 2019-2-24 16:35 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-2-24 16:00
冇問題㗎,6D focus彩虹道,6P延長至甘泉街兼飛走彩虹道專注油塘至牛頭角。另外214 cover唔到「匯」景啟 ...

咁啫係6P獨立全日,邊有咁多車呀...
6D延長加三部車(6P嗰三部)搞得掂;但6P全日且有20班次的話,加車起碼一個double

當然,如果6P唔行白田上龍翔道,照舊經九龍城的話,點都應該大坑東後直飛景泰街
呢樣亦都唔關全唔全日事,係應該立即做

至於6P藍田段,去程行啟田道、將軍澳道落返觀塘道;回程直行鯉魚門道停藍田站
—————
但個人覺得唔計資源限制的話,另一個可行方案係用214A拆分支,油塘至彩虹段大致跟14D,之後行龍翔道定九龍城就後話

咁6P全日就擺返入麗港城,跟返舊40走線來往麗港城至美孚
10598C 發表於 2019-2-24 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層
6D延長就40有得飛走美孚,會唔會天真左少少?

當日40改路變成觀美特快,就注定他日重組40、6D一定要補返觀美特快,否則美孚呢個小客倉實反對,亦都唔方便其他來往美孚嘅乘客

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
99MAN + 1 言之有理

查看全部評分

238X 發表於 2019-2-24 16:52 來自手機 | 顯示全部樓層

1234567 發表於 2019-2-24 16:28
40飛走美孚是荃灣人渴望以久的事

荃灣有地方出美孚轉 40 快過出市中心轉
99MAN 發表於 2019-2-24 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層
6P點都應該大坑東後直飛景泰街

認同。
214A拆分支,油塘至彩虹段大致跟14D,之後行龍翔道定九龍城就後話

建議冇問題,長遠更可以用短途收費食14D,但6P會唔會因唔經油塘至藍田段而唔夠客係一件值得考慮嘅事。另外啟田去深水埗由$6.4變$7.9,地區會有阻力。
咁啫係6P獨立全日,邊有咁多車呀...
6D延長加三部車(6P嗰三部)搞得掂;但6P全日且有20班次的話,加車起碼一個double

個人建議可以乘機取消2D、216M、16M呢三條頹線去比6P全日。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
lsc04d11 發表於 2019-2-24 17:19 來自手機 | 顯示全部樓層
大家係咪諗多左 8.8? 梗係講緊40號既美孚分段啦嘛?。。。。
10598C 發表於 2019-2-24 17:22 來自手機 | 顯示全部樓層

99MAN 發表於 2019-2-24 17:05
認同。

建議冇問題,長遠更可以用短途收費食14D,但6P會唔會因唔經油塘至藍田段而唔夠客係一件值得考慮嘅 ...

16M同216M合拼尚可考慮,但2D關咩事?

至於啟田,嚴格嚟講係冇車去深水埗,皆因6P係朝早往鯉魚門,下午往深水埗,唔係主力服務藍田居民,而且係服務提升,估計阻力唔大

你見272E都係頭一年比優惠價就算啦
10598C 發表於 2019-2-24 17:23 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2019-2-24 17:19
大家係咪諗多左 8.8? 梗係講緊40號既美孚分段啦嘛?。。。。

就算收6.4,6D都係會被加價
tonychow 發表於 2019-2-24 17:33 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-2-24 16:38
6D延長就40有得飛走美孚,會唔會天真左少少?

當日40改路變成觀美特快,就注定他日重組40、6D一定要補返觀 ...

講真果個人講野,笑完咪算囉。
就算唔計佢得罪唔少嘅海濱,都仲有深井青龍頭,同埋美孚至眾安街流水。留名等睇佢話使用率低
tonychow 發表於 2019-2-24 17:37 來自手機 | 顯示全部樓層

回正題,之前 16 個 post 都講過類似路線:美孚開,經長沙灣道,深水埗後飛橋直落九龍灣,總站油塘,收 $8.8,深水埗同九龍灣起各自 $6.4 分段,肯定有得做。