hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新城 app 更新路線搜尋功能
開啟左側

[其他] 新城 app 更新路線搜尋功能

peterkwan 發表於 2019-2-27 21:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

更新版最好用既係有 D 如 6, 930 呢 D 一號碼多條行車路線既巴士路線, 會根據現有時間出最合適之行車路線, 用家不用選取路線 variant 才到站位表, 非常方便.

例如 930 回荃灣:

6 往中環:

用家亦可按下箭咀選看其他 variant.
jaclam 發表於 2019-2-27 21:40 來自手機 | 顯示全部樓層
好似有咗好耐
 樓主| peterkwan 發表於 2019-2-27 21:49 | 顯示全部樓層

係? 我昨日未 update 之前仲要按路線 variant 先去到站位表 (如以下圖示), 不過新版仲係有 bug, 按 up button 會出返下面幅圖而唔係 search result.

mingfai31 發表於 2019-2-27 21:53 | 顯示全部樓層

剛才我有試過舊版係唔識自動揀線..如有一條線有幾種行法需自選
而更新後係先幫你揀線直入站位表

mingfai31 發表於 2019-2-27 21:56 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-2-27 21:49
係? 我昨日未 update 之前仲要按路線 variant 先去到站位表 (如以下圖示), 不過新版仲係有 bug, 按 up bu ...

與其話bug不如話佢冇諗多步
改左個樣但冇諗到後退鍵應該去番searching頁面度

wingho_cwh 發表於 2019-2-27 22:21 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2019-2-27 21:56
與其話bug不如話佢冇諗多步
改左個樣但冇諗到後退鍵應該去番searching頁面度

唔係,留返嗰頁係有必要
有 d user 喺唔識用個 app 但又知條線多過一個行法嘅情況底下意圖撳上一頁搵走線
論 ETA layout 寫得衰,九巴網頁版先係一絕,夜晚 11 點幾係會睇唔到凌晨 12 點後開嘅班次,而揀走線嗰個 function 收收埋埋到差 d 搵佢唔到

101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
ctb8107 發表於 2019-2-27 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層

呢個功能有左好耐啦,最近更新只係加左in-app full screen廣告,不過係唔知點解唔肯用ipx form factor
Mueller 發表於 2019-2-28 11:41 | 顯示全部樓層
wingho_cwh 發表於 2019-2-27 22:21
唔係,留返嗰頁係有必要
有 d user 喺唔識用個 app 但又知條線多過一個行法嘅情況底下意圖撳上一頁搵走線 ...

九巴個網頁呢, 如果預計到站時間係現在時間前十分鐘或以上 (例如預計到站時間係19:10, 現在時間係19:21), 咁九巴網頁就會移去個ETA.
九巴網頁睇唔到預計第2日ge凌晨12點到站班次, 可能係關呢樣嘢事.

隔離壇都有講九巴網頁其他問題:
字體太大, 空白空間太多, 想睇多少少資料就要碌落去 (英文版尤其嚴重);
時間表亂七八糟, 尤其係一條路線多條走線嗰啲;
九巴真係要請個識設計ge人返嚟...電牌, 網頁真係有好大進步空間