hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線 ...
開啟左側

[其他] 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線

castanopsis 發表於 2019-3-4 02:03 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-3-3 23:23
吓?夠閣下老吹有人搭12A去南昌轉西鐵入荃灣搞笑?

就算要上西鐵,土瓜灣同九龍城經紅磡,
就算要上西鐵,土瓜灣同九龍城經紅磡,
一定唔會有界限街同太子道西咁伏
亞太區?到旺角落地底啦

3 h) Q% V% i+ {2 A: W* ]
況且西鐵落到紅磡,再轉車再向東走,响新界西居民眼中己經出哂名穩定

你唔好混淆視聽
上面一串討論都係講緊九龍城
唔好以為你無啦啦講咗做“土瓜灣同九龍城”,就無人發覺

我懷疑你根本撈亂咗堆地名
九龍城,係指衙前圍道一帶
九龍城碼頭,意指“九龍城區既碼頭”,位處馬頭角,唔可以叫九龍城
至於土瓜灣,係指浙江街/紅蘋果一帶

土瓜灣去紅磡轉車,正常不過
但九龍城/亞太區,肯定就唔會走去塞下路落紅磡
唔搭紅小,就肯定係去南昌/太子轉車,視乎你去荃灣邊度
你話去旺角轉,唔係完全無,但一般人有得去太子南昌都唔會特登走落旺角咁無謂

castanopsis 發表於 2019-3-4 02:27 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2019-3-4 00:01
咁閣下0既12A延長至荃灣方案,對亞太區以至九龍城黎講
無論乜野absolute定relative都好,都只係舊40號水平 ...

首先要set the record straight
舊40中間段流水,唔係無客
一條流水線一日做過萬個客,絕對唔係差
問題係觀荃特快個agenda,priority太高,好多嘢都要讓路
今日6D延長至觀塘/開6P,某稱度上顯示當年改40既補償,係做得唔足

好老實,單憑紅磡/土瓜灣/九龍城去荃灣,基本盤係差
掟8部車落去開一條線,甚至16部車落去開兩條線,係痴心妄想
但若果善用既有資源,喺加車唔多既情況下,做到八九成,我又覺得ok
12A富昌直飛荃灣,至少車程會短過舊40一截,我估會有唔少貪平客從紅小回流
而深水埗南幾萬人去荃灣東/荃灣市/愉景,本身都值得做
加加埋埋,要養多3正1蛇,難度極低(荃灣段回本人數3000,即平均載客率12-13%已經回本)

至於紅磡土瓜灣,唔係12A延長既目標客群
我會建議另外處理,或者甚至唔處理

ricky 發表於 2019-3-4 09:40 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-4 01:34
“新蒲崗西面”,宜家點去荃葵?
講到底,大部分人又係行返出龍翔道搭42C/38/40/290/290A
你開第六條線落 ...

而家果邊多數搭20M小巴轉地鐵或巴士。你講的「客源」根本有就有,無就無,唔會一開新線就即由無客變有客,「無客」只係好多人去咗另一度搭車而隱藏咗啫。再者,你話開新線經彩虹道去荃灣會影響其他線客量,都唔知係啱定錯,但38/40/42C/290系在非繁忙時間或假日,條條都可以企滿人,證明需求大到不得了,就算加多一條線經新蒲崗同黃大仙,預計都影響輕微。

你話拉38A去九龍城,但過到「海濱土皇帝」一關先講。佢又無話爭取海濱要有車去九龍城,拉長38A即係加車費,佢用盡一切反對。

前荃葵青區居民
ricky 發表於 2019-3-4 09:44 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-3-3 23:36
荃灣九龍城黃大仙紅小咪做到呢區囉
一定要專利巴士先算?

咁你問九龍城班區議員,點解要爭取開去荃灣巴士線?
再者,佢地當年咁順攤放行40號改行龍翔道嘅,當時唯一反對的區議員係觀塘麗港城區議員,其後開69A來往旺角至麗港城,佢先改為支持改道。

前荃葵青區居民
tx96 發表於 2019-3-4 13:25 | 顯示全部樓層
元朗都冇巴士線去九龍城
ricky 發表於 2019-3-4 15:35 | 顯示全部樓層
tx96 發表於 2019-3-4 13:25
元朗都冇巴士線去九龍城

叫268B改路,經九龍城、土瓜灣去紅磡,咪有直車
前荃葵青區居民
s3n370 發表於 2019-3-4 23:18 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-4 02:03
你唔好混淆視聽
上面一串討論都係講緊九龍城
唔好以為你無啦啦講咗做“土瓜灣同九龍城”,就無人發覺

對小弟黎講,去到宋皇台道、傲雲峰/翔龍灣一列都係土瓜灣當區朋友好多都係咁定義

小弟一早講佐去荃灣,最大路係直接紅小或旺角轉車
講咁耐南昌定紅磡,只係針對轉西鐵咋

住得九龍城都一定知道,下路點塞車,旺角太子更加唔會有運行囉

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
s3n370 發表於 2019-3-5 00:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-4 02:27
首先要set the record straight
舊40中間段流水,唔係無客
一條流水線一日做過萬個客,絕對唔係差

我諗有必要先厘清立場
閣下的agenda係己經set佐非整條線不可
而小弟係睇埋最基本:客量問題。係咪真係逢區議員建議親就要開?

小弟正正係舊40的常客,可以好肯定同你講舊40去九龍城,
根本唔係你講到咁慢
用今日的角度當然係慢,因為青山道元洲街加佐唔少燈,違泊亦嚴重佐
但當年少幾盞燈同違泊,基本上係順住去

就算12A西行飛橋,再南昌直飛荃灣,
剩係往返新填海區0既燈陣,都夠將賺番黎0既時間一筆勾銷
更何況出九龍果程根本係無so

再睇埋大環境,客源算多0既土瓜灣九龍城,己經有紅小包到
遲D仲要有沙中線。
亞太區客量又極為有限
真係有你所講咁"多"客?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
avianwind 發表於 2019-3-5 06:59 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-4 15:35
叫268B改路,經九龍城、土瓜灣去紅磡,咪有直車

以前問過九巴
話如果搞268B的話
就要一併搞埋269B
以免乘客以為途經相同九龍路段
(268C/269C也是)

不知道近年想法有否改變

castanopsis 發表於 2019-3-5 09:49 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-3-5 00:23
我諗有必要先厘清立場
閣下的agenda係己經set佐非整條線不可
而小弟係睇埋最基本:客量問題。係咪真係逢 ...

區議員既建議,唔一定要回應,甚至十之有八九都可以唔理,呢點我認同
但若果有方案,可以唔使點加車都可以回應到區議員訴求,甚至自己會多咗錢落袋,點解唔做?

客量同有無錢賺,係兩回事
有時就算客量差,都一樣賺到錢,而12A延長,正正如此
加3正1蛇,一日成本只係多咗大約$17500
換言之,只要荃灣段有2500人搭,就回本
12A一日開緊138班車
因此,荃灣段只要每班車坐到19個客(<15%載客率),就有得賺
小巴客量就賺錢既線,點解唔做?

講真,九龍城去荃灣,平均每程$7,就算點差都會有貪平客搭
12A走線上,唔見得真係慢過紅小幾多
紅小本身要等客就更加

特別要提到
新12A走線,會覆蓋龍德街、荃灣東、愉城
呢堆位若果要行10分鐘去搭紅小,車程上已經好大機會同紅小打和
而就算九龍城唔buy,深水埗南<>荃灣特快,都有價值
12A車唔疏,直飛荃灣西鐵唔方便既位,係有得做