hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線 ...
開啟左側

[其他] 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線

ricky 發表於 2019-3-5 09:56 | 顯示全部樓層

avianwind 發表於 2019-3-5 06:59
以前問過九巴
話如果搞268B的話
就要一併搞埋269B

咁一齊改囉,天水圍都係無車去九龍城同土瓜灣

前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2019-3-5 09:58 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-4 09:40
而家果邊多數搭20M小巴轉地鐵或巴士。你講的「客源」根本有就有,無就無,唔會一開新線就即由無客變有客, ...

搞清楚
我唔係話“新蒲崗西”無客,而係話“新蒲崗西”無新客
就算有,單憑新客數量,唔足以支持8架車全日行

你話拉38A去九龍城,但過到「海濱土皇帝」一關先講。佢又無話爭取海濱要有車去九龍城,拉長38A即係加車費,佢用盡一切反對。

版友個原方案,係會設雙向分段
以2D/38A客量,全日大部分時段問題都唔大

而若果我係九巴,繼續收你$5樓下又點話?
資源又無加多到,全部都係新客,收幾平都有jetso
當然九巴管理層無咁善心,但足以見到呢組重組,效益有幾大
ricky 發表於 2019-3-5 10:21 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-5 09:58
搞清楚
我唔係話“新蒲崗西”無客,而係話“新蒲崗西”無新客
就算有,單憑新客數量,唔足以支持8架車全 ...

你要獨市位,呢條線唯有好似民建聯咁講,可以行聯合道,但獨市極都似113咁,唔夠去新蒲崗同黃大仙的返工客多。

如38A或2D延長至九龍城或土瓜灣,就算keep住而家班次都要加車行。

前荃葵青區居民
castanopsis 發表於 2019-3-5 10:39 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2019-3-5 10:21
你要獨市位,呢條線唯有好似民建聯咁講,可以行聯合道,但獨市極都似113咁,唔夠去新蒲崗同黃大仙的返工 ...

唔好話我睇死你
但有紅小競爭之下,無論你條新線係行聯合道定新蒲崗,都好難夠客支持8架車開基本班次
12A延長至荃灣,九龍城計唔慢得過你條新線幾多,但資源限制細好多,真係唔能夠接受?
定係因為做唔到你個區所以唔開心?

如38A或2D延長至九龍城或土瓜灣,就算keep住而家班次都要加車行

何出此言?

用返九巴網站數據
荔景>美孚總站,需時6.6分鐘(38A車程)
荔景>筆架山花園,需時6.3分鐘(290車程)

兩條線合併飛美孚,係一架車都唔使加
ricky 發表於 2019-3-5 12:28 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-5 10:39
唔好話我睇死你
但有紅小競爭之下,無論你條新線係行聯合道定新蒲崗,都好難夠客支持8架車開基本班次
12A ...

你用2D,12A或38A延長去九龍城,一定要行番晒以往的路段咁滯,即係荃灣至九龍城係特慢。
其實有紅van競爭有幾大影響?巴士真係唔夠紅van砌?但你提出的特慢線,仲加搶唔到客。

前荃葵青區居民
238X 發表於 2019-3-5 17:19 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-5 12:28
你用2D,12A或38A延長去九龍城,一定要行番晒以往的路段咁滯,即係荃灣至九龍城係特慢。
其實有紅van競爭 ...

佢好似係想跟 290 行龍翔道落澤安,打算用而家 38A 落美孚嗰段時間冚咗同 2D 總站嘅距離,咁就可以同 2D 無縫接合

不過我個 concern 會係海濱朝早出葵興都仲係 30 分鐘一班。見到朝早條隊排返出馬路,真係想起當初推 38B 嗰條友嘅底 (如果我知係乜水的話)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
s3n370 發表於 2019-3-5 23:15 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-5 09:49
區議員既建議,唔一定要回應,甚至十之有八九都可以唔理,呢點我認同
但若果有方案,可以唔使點加車都可 ...

善用資源呢個大道理,唔會有人反對
鐵路網絡不斷擴大,以前只係微賺0既路線,都會變得吸引

問題係閣下0既計劃有幾個問題,主要係過份低估需額外投入0既車源

1. 閣下估計新增幾多幾多客,就封到蝕本門。
有個重要前提係所有新增客量,完全係响延長段出現先得。
或至少新客完全唔會向原有路線最擠迫0既一段出現。

而既然條新12A係主打亞太區至九龍城碼頭一段,
即係同原12A最擠迫一段疊到應一應。
12A本身係爆0既,再塞多堆荃灣客落去。
一係倒咁D原有乘客走,一係就市區果段要再加車

就算全日拉勻每班有19個新客,繁忙時間每個鐘至少加多兩車先0岩數下話?
況且正路係繁時較多乘客?

2. 閣下話延長後的12A,會服務到愉城、眾安街同龍德街。
無錯的話,即係跟A31咁行啦。咁問題就大喇。

據九巴資料,現時12A繁時開緊8-10分。有無收車唔敢講啦。
A31愉城至龍德街,九巴網頁自己都話要16分鐘。
港珠澳未通車時,小弟實坐20分鐘都好常見。
就算繁時隔班入荃灣,4架車都好勉強。
非繁15分一班,3架車根本唔夠跑。
以上仲要假設德士古工廠區生性無乜阻滯
(參考:唔收車計,238M同41M各有5架全日車)

P.S. 今時今日,有車都拎黎救火,尤其是巴士以至鐵路都爆到乜0既九龍東<->西
就算真係非做九龍城不可,好隨口咁UP,渣住3正1蛇
荃灣開跟290直落黃大仙,再去九龍城,
隨時開到繁時20/非繁30。
搶到0既九龍城客仲可以位位足金(的士用語)。
更少乘客都維到皮。

我知,你會話去到黃大仙同自己友爭飯食嘛
行得呢條路,再加上响黃大仙大上大落0既290系座鎮
點都夠重組到條落觀塘0既路線,由荃葵至彩虹甚至九龍灣不停站掛。
咁拆法隨時再抽多三幾架加密黃大仙/九龍城線,
鍊盡D車都唔駛加咁多添。

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
ricky 發表於 2019-3-5 23:31 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-3-5 17:19
佢好似係想跟 290 行龍翔道落澤安,打算用而家 38A 落美孚嗰段時間冚咗同 2D 總站嘅距離,咁就可以同 2D  ...

咁即係38A同2D變相合併。你有無意見?
前荃葵青區居民
JU2541 發表於 2019-3-5 23:34 | 顯示全部樓層
有人繼荃灣去東區要經沙田搶客
依家又重新發多一次夢

雖然就快到春天
夢要醒

有間巴士公司唔會點加車落呢區架喇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
s3n370 + 1 + 10 裝睡的人永遠都叫唔醒

查看全部評分

人一九,腦便殘
castanopsis 發表於 2019-3-6 06:26 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-3-5 17:19
佢好似係想跟 290 行龍翔道落澤安,打算用而家 38A 落美孚嗰段時間冚咗同 2D 總站嘅距離,咁就可以同 2D  ...

我會順便建議拉直埋2D白田段,直接行南昌街上公路
咁一轉應該可以節省10-15分鐘車程
無詳細計數,但或者夠將班次推返上20