hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線 ...
開啟左側

[其他] 有九龍城區議員要求開辦九龍城至荃灣巴士線

castanopsis 發表於 2019-3-6 07:17 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2019-3-5 23:15
善用資源呢個大道理,唔會有人反對
鐵路網絡不斷擴大,以前只係微賺0既路線,都會變得吸引

樂見你回歸理性討論

先講返用車問題
若干年前既建議,我都要查返我當時點計數
我當時既idea,係7B飛走何文田總站,然後將12A紅磡南甚至全個紅磡交俾7B
12A黃埔直接入馬頭圍道之下,本身可以節省8-10分鐘行車時間,班次最密減落10
延長段按你提供既數據,荃灣區內往荃灣/九龍方向,分別要用18/20分鐘(去程唔入綠楊)
加返一單8分鐘既公路段,延長段一轉要用54分鐘,減返紅磡段節省既車程,就長咗46分鐘
12A非繁本身開緊15分鐘一班,確實三正夠做
繁時如果班班車都入荃灣,就要加兩蛇,若果隔班開入荃灣,就加一蛇搞掂

至於你話市區段會唔夠載,係valid concern
但返學時段12A過九龍城迴旋處,應該已經係落客多過上客?
亞太區/深水埗南>荃灣客,未必會構成好大既加班壓力
特別係荃灣段既客量高峰,其實同12A返放學客量高峰不盡相同
用車換做12.8,或者已經解決咗問題既一半
當然朝早東行會唔會爆要再研究,但或者可以靠微調296C/42早繁東行服務去增加運載能力
如果你熟12A各段既客量pattern,歡迎補充

P.S. 今時今日,有車都拎黎救火,尤其是巴士以至鐵路都爆到乜0既九龍東<->西4 p' {: l2 x+ `0 e* J2 W
就算真係非做九龍城不可,好隨口咁UP,渣住3正1蛇8 m) Y+ c' G- y
荃灣開跟290直落黃大仙,再去九龍城,( z' f5 i# u4 a. e- ^7 Q( F
隨時開到繁時20/非繁30。2 ?* E: Q# v# `3 {3 t
搶到0既九龍城客仲可以位位足金(的士用語)。
更少乘客都維到皮。

12A延長,本身second agenda係想做深水埗南<>荃灣
呢個位其實有價值過再開線入黃大仙
而3正1蛇,計來計去,都唔覺得開到一條班次合理既九龍城<>荃灣線跑老龍
尤其家陣龍翔道兩繁例牌慢車,回車無可避免會受影響

s3n370 發表於 2019-3-7 01:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-6 07:17
樂見你回歸理性討論

先講返用車問題

簡答:
1. 12A往黃埔,火車橋前己經爆。
往深水埗呢,世運迴旋處前係最多人0既位。
亞太區人口樓宇都少,點挖都少客
假若食多埋荃灣客,又點會唔水同最擠迫果段疊埋一齊?
2.唔知乜係深水埗南0既範圍係乜?
段估唔會係最多客0既長沙灣道一帶?
不過荃灣出黎計,條鐵唔係贏哂,就係客都唔多個囉

3. 荃灣經老龍往黃大仙頗穩定地要20-20頭分鐘。呢段龍翔道/呈祥道慢車極都係差三兩分鐘,
最大問題係交通意外買大細。
就算3正1蛇唔夠跑,雖不中亦不遠矣。

P.S. 討論係講事實講論據,正確全面0既事實論據,
根本無需多加言辭修飾

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
castanopsis 發表於 2019-3-17 02:50 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2019-3-7 01:01
簡答:
1. 12A往黃埔,火車橋前己經爆。
往深水埗呢,世運迴旋處前係最多人0既位。

事忙,遲覆,抱歉

朝早東行本身可以考慮搵296C去分流下
順便加快深水埗南去東九龍既速度
西行12A做少咗一班紅磡客,加上換大車,應該可以有效騰空返少少空間載荃灣客
既然你地講到九龍城土瓜灣班客全部搭曬紅小,我估新12A太子道西/界限街最多客既一段,負荷唔會真係大咗好多

深水埗南,意指荔枝角道、富昌、南昌
加加埋埋人口絕對唔少

當然你又會話有西鐵
但12A荃灣做緊既位(龍德街/悅來/愉景/千色店),行得去西鐵站,搭巴士已經落埋車
巴士絕對有一定吸引力

荃灣經老龍往黃大仙頗穩定地要20-20頭分鐘。呢段龍翔道/呈祥道慢車極都係差三兩分鐘,
最大問題係交通意外買大細。* ~, {3 Y4 t4 @. h
就算3正1蛇唔夠跑,雖不中亦不遠矣。

九龍城迴旋處本身都會塞車
視乎定線,我估點都要比12A方案再用多至少1正1蛇先夠跑繁時20/非繁30
拉12A,至少西行走線唔會慢過跑老龍,但班次就密好多,我就無所謂,當區居民自己取捨
而若果獨立開線,我會傾向行聯合道/樂富
樂富應該係區內最多客搭鐵去荃葵既區域,或者仲可以挖到少少新客,同時車程至少追貼紅小
至於樓上話跟61X,我就覺得意義唔大

九龍城荃葵,其實仲有其他玩法
其中一個我考慮過既方案,係重組33A/37——
1. 拆237X(葵盛圍>新區大窩口荃灣東>西廊>旺角>尖沙咀)
2. 33A正線改去啟德,做埋啟德<>長深荔、九龍城<>新區葵興芳
當然用車數會更多,但啟德鬥插旗之下,唔係無幾會做到

另一角度,九巴擺到明無心做大窩口/葵涌邨<>長深荔,幾次RPP都提出想直接放棄個市場
新區<>長深荔,直接交曬俾城巴啟德線做,九巴將堆車擺落更好油水既237X,對兩巴都有利
當然,前提係九巴要放低“我寧願蝕錢hea做,都唔俾你做”既心態,而呢點好難發生

groom1002 發表於 2019-3-21 17:33 | 顯示全部樓層

建議油荃線應該咁行:
荃灣<>葵涌<>呈祥道<>歌和老街>聯合道<>太子道東(九龍城)<>觀塘繞道<>偉發道/藍田站(只限西行)<>油塘
ricky 發表於 2019-3-29 16:32 | 顯示全部樓層
運輸署就此回覆議員,話未計劃開線,
仲用唔知幾時的屯馬線過關。

https://www.districtcouncils.gov ... s_from_TTC_20_6.pdf
前荃葵青區居民
ATSE40 發表於 2019-3-29 17:26 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-29 16:32

上年已經用緊屯馬線仲有紅van過橋,結果俾議員鬧屯馬線未通車係咪敷衍了事
不過呢樣嘢講都講咗廿年,由以前唔夠客去到而家連紅van都搬埋出嚟都係無得傾了
腦補當真,真要補腦
ricky 發表於 2019-3-29 17:32 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2019-3-29 17:26
上年已經用緊屯馬線仲有紅van過橋,結果俾議員鬧屯馬線未通車係咪敷衍了事
不過呢樣嘢講都講咗廿年,由 ...

30X轉12A係垃圾級轉乘優惠,咁都搬出嚟講,應該係11轉38/40/42C/290系先最正路。
前荃葵青區居民
238X 發表於 2019-3-29 17:39 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2019-3-29 17:26
不過呢樣嘢講都講咗廿年,由 ...

但廿年前亦有大大條 40 棟喺度,佢當時班次係比而家密

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2019-3-29 17:46 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-29 16:32

條鐵起到而家呢個階段,咁等佢搞掂通車先再分析都好正常

而家個 project 有延誤,你話唔知幾時開得條鐵,但又掉返轉,開咗巴士之後,條鐵通咗原來人人都去搭鐵,咁巴士公司咪白做?

對面海條 18X 已經被人媽到上天花板,個區議員個建議幾乎等於喺九龍整條差唔多嘅嘢(九巴一定搵區內線找數),你竟然支持

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
ricky 發表於 2019-3-29 21:54 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-3-29 17:46
條鐵起到而家呢個階段,咁等佢搞掂通車先再分析都好正常

而家個 project 有延誤,你話唔知幾時開得條鐵 ...

如果乜都要等新鐵路先開的話,咁好多巴士線都唔使諗。尤其係九龍城原本由有40號直車去荃灣,變成無直車,呢點我都理解。
前荃葵青區居民