hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有北區區議員要求天平有機場巴士服務,270S延長服務時間 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[其他] 有北區區議員要求天平有機場巴士服務,270S延長服務時間

99MAN 發表於 2019-3-3 17:53 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-3-3 17:41
屯赤開咗嘅話
龍運無藉口唔開E43
A43 同E43 一定係

有心做迪迪尼嘅自然會爭取同城巴B5合作攪屯赤路線轉乘優惠。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
757 發表於 2019-3-3 22:32 | 顯示全部樓層
本人早前曾在F1板提議A43P改經上水天平,但無人回應。
ryandroid 發表於 2019-3-4 00:41 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-3-3 17:53
有心做迪迪尼嘅自然會爭取同城巴B5合作攪屯赤路線轉乘優惠。

A43行屯赤里數短咗
如果車程少咗3km以上就每人收少$3
你估龍運肯唔肯?
龍運肯定話
如果所有大欖A 車轉行屯赤
就會令錦田/八鄉往機場服務出現真空

再者北區去到香港口岸轉B5會唔會兜咁大個圈啊?
咁不如搭返279X 轉鐵?

元朗A36/A37行屯赤比大欖慳咁多里數(A36改元朗站出發/A37 改天水圍北出發)
龍運都會容易接受減返價
A43 行屯赤就減得嗰少少里數就一程車收少三四百蚊
龍運間公司個格會咁易話圍?
所以龍運實會話有需要留返A43經大欖隧道維持八鄉/錦田往機場服務以及維持北區/八鄉/錦田去青馬轉迪迪尼巴士安排
JC8385 發表於 2019-3-4 03:13 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2019-3-4 00:41
A43行屯赤里數短咗
你估龍運肯唔肯?

迪士尼呢D藉口嚟嘅姐
大欖就算直接上279X轉鐵去迪士尼
都仲平過你A43甚至A36/7減得3蚊
反而搭E車轉就真係有差價難搞少少

其實拎個里數等級表出嚟一劍封喉
講得幾咁大義凜然都即刻站不住腳
不過呢個就真係香港區議員議政質素不足之過
不過其實行屯赤減價一回事,穩定行車時間先係重點
尤其大家都知行汀九橋都真係無想像中咁暢通
kitarolo 發表於 2019-3-4 05:50 | 顯示全部樓層
A43行屯赤里數短咗
如果車程少咗3km以上就每人
收少$3 你估龍運肯唔肯?

如果咁講屯門A線
行屯赤肯定唔止收少
3蚊而繼續經青馬/汀九
定係格硬屯門區兜夠$27.7?

反而A43真的可搬去
皇后山而行屯赤都維持
夠里數都唔太樣衰。

第一、收費表里數越高
除開每公里收費越低,真的
如紅隧般惡劣先會有歷史上
嘅368/369,或現時嘅673咁
捨近取遠,一係就唔洗諗回車,
如A43P機場開嘅首班0930。

第二、現北區有A無E,
但尤其整咗A43P出嚟
總站開有時僅隔5分鐘,
一係就20分鐘先下一班,
分配成12/15唔得嘅……

位位收少3蚊講緊每程都
坐滿晒啲位先明顯,而目測
呢條線滿都係單向同季節性。

第三、唔知屯赤開時攪掂
政府代繳專利巴士欖隧費未
呢個都次要,屯門西繞道落成
無期,通車嘅入口在青田路,咁
兆康站對出嘅樽頸仍然存在。

第四、欖隧需要留A線
或者老鼠樂園問題,咁就
留A43P啦,北區貴線走去
停新田已經搵笨,A43P滿嘅
咪再調整班次,北區真係唔知
做錯咩嘢,貴得嚟仲要3程車。

點解總係要忽略時間成本?
轉車等多次或轉乘步行頗遠。
欣澳站對面月台可視作一程,
但279X,港鐵,B5就算較便宜都
唔多人咁做,A線無兩蚊亦非理由。

99MAN 發表於 2019-3-4 07:31 | 顯示全部樓層
A43行屯赤里數短咗
你估龍運肯唔肯?

請將燃油費及路費計算在內。
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
arfung 發表於 2019-3-4 08:12 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-3-4 05:50
如果咁講屯門A線
行屯赤肯定唔止收少
3蚊而繼續經青馬/汀九

現在經 國泰城,青馬大橋和汀九橋去到屯門站先岩岩夠40公里,可以上$27.7 ( 所以當年第二代A33放屯門站, 不放市中心,仲要加埋繞經國泰城,就係咁解)。照計改行新路就算區內如何繞路應該都未能再次超越40公里,點睇都要減,減一級就落到$18.9。

反而元朗天水圍線會如何設定路線,最後夠不夠40公里反而係戲肉...
ryandroid 發表於 2019-3-4 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-3-4 05:50
如果咁講屯門A線
行屯赤肯定唔止收少
3蚊而繼續經青馬/汀九

屯門 A33 依家45 公里收$27.7
屯赤通車後 兆康去機場不足20公里
但可以收$15
里數得返四成但仲收得返近6成車費
區議會唔要求都龍運自己改屯門A 車行屯赤
仲兜青馬係想送客俾的士咩?

元朗A37 就減至得返5成里數但車費一樣有6成
元朗A36 就爭啲
減完仲有6成里數但車費一樣6成就打和
但區議會肯定話改行屯赤
龍運為咗慳車慳人都為成全

問題係A43 行屯赤慳車慳到人嗎?
里數慳少過一成但車費又收少一成
改完又少咗大欖客

龍運車費等級同九巴車費等級差得遠喎
根本不能混為一談

你話A43P 行大欖
A43行屯赤
冇話唔得嘅
龍運未必咁諗
元朗區議會未必放走A43 je

我唔係幫龍運講說話
我只係睇到長勝個格係點je
我立場係E43 全日行屯赤
非繁半個鐘一班

ryandroid 發表於 2019-3-5 00:00 來自手機 | 顯示全部樓層
99MAN 發表於 2019-3-4 07:31
請將燃油費及路費計算在內。

大欖隧道過幾年就俾政府收返
遲啲搞隧道分流嗰陣都應該免巴士隧道費
行屯赤大欖分別唔大
慳5km燃油費有冇300蚊咁多啊?
你不如計俾我睇
ryandroid 發表於 2019-3-5 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2019-3-4 08:12
現在經 國泰城,青馬大橋和汀九橋去到屯門站先岩岩夠40公里,可以上$27.7 ( 所以當年第二代A33放屯門站, ...

屯門A 車改行屯赤都少過30km 可以收$15
為咗收多$3.9 而勉強兜到40公里
倒不如收$15但行少過21公里
又慳車慳人慳油兼冇蝕

A37本身行49km收$27.7
行屯赤就兜多過30km 就收$18.9
行6成里數收近7成車錢都有賺

A36就算兜多過30km 都唔及兜40km 賺
不過元朗區議會應該會施壓改行屯赤
除非佢哋真係為八鄉/錦田同迪迪尼客咁著想啦
A43 踩咗入元朗區議會就難轉行大欖
長勝相信都會同元朗區議會聯手

北區喺長途往往都有妹仔大過主人婆嘅遭遇。。。