hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有葵青區議員要求改善東北葵交通
開啟左側

有葵青區議員要求改善東北葵交通

ricky 發表於 2019-3-2 23:20 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://www.facebook.com/lsf.fai/videos/2218043698215695/

葵青區議員(石籬北)林紹輝在社交網站稱將向區議會提交改善東北葵交通,內容包括:

1. 指責建制派區議員借無新增巴士同司機為借口而反對開辦47B,但就放行開辦47A。佢地之後又話爭取東北葵至新界東巴士線,講一套做一套
2. 開辦東北葵至火炭巴士線,佢解釋以火炭為總站係因為而家城隧無巴士線去火炭,可以吸納其他城隧巴士線的乘客在城隧轉車站去火炭,爭取去火炭全日線先至夠客量等九巴開線
3. 31M增加班次同增設31P由葵芳站至石籬,31M去梨貝街只用到短車,單靠短車疏導唔到下午繁忙時間在葵芳站返石籬的乘客
4. 40P全日服務後,東九龍總站由觀塘碼頭遷往藍田站、油塘或翠屏道,佢覺得觀塘做總站成日遇到塞車,唔太理想,所以建議全日後遷站。荃灣總站遷往如心廣場,因為有幾條小巴線早前由如心廣場搬去海貴路,如心廣場應該有空間放40P
5. 35A增加班次,又話非繁忙時間等36B同35A非常耐
6. 簡化936回程路線,回程恢復行經青山公路,不經長沙灣(但佢講錯成昂船洲),節省行車時間同有足夠客量做全日
7. 取消31繞經安蔭總站,並以石歡樓站做轉乘點,去提供235,235M同31的轉乘優惠
8. 235來回改經青山公路,不再經國瑞路,以避開國瑞路的塞車問題,使班次更穩定。佢認為而家235同86小巴都行國瑞路一齊攬炒
9. 935增加班次
10. 開辦東北葵至機場巴士線
11. 反對403系小巴加價,指責進智公交長期又唔夠車仲敢加價,又指責建制派區議員唔俾開47B,搞到而家403系長期獨市

我覺得佢要求40P延長至藍田、油塘或翠屏都可行,但最重要係果啲總站有位擺車,因為觀塘碼頭出嚟塞車塞得好厲害,造成班次大延誤;
除非九巴將235兜埋荃灣西站,甚至慷慨開新線來往安蔭至荃灣西站,否則31唔兜安蔭一定過唔到;
根本阻唔到403系加價,一係全城搭31M轉城隧車,杯葛403系。

前荃葵青區居民
tonychow 發表於 2019-3-2 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
見到真係心淡,因為荃葵仲有個位係無城隧線、非繁深長茘旺角線收車、過海線唔係直出、小巴又成日泊喺總站唔開,仲要個區議員係同一個黨
 樓主| ricky 發表於 2019-3-2 23:58 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-3-2 23:39
見到真係心淡,因為荃葵仲有個位係無城隧線、非繁深長茘旺角線收車、過海線唔係直出、小巴又成日泊喺總站唔 ...

「佢的上面」一樣遇到同樣問題,只係有大把城隧車啫。
前荃葵青區居民
GW4866 發表於 2019-3-3 00:15 | 顯示全部樓層

6)
936經"昂船洲"佢無講錯,佢係指荔廠調頭果到
我認為呢段咁行無問題反而係暢順咗,第日海盈邨加唔加站就另一回事
最大問題係改經興華街(幸福邨一段)兜遠咗同改經葵涌道
7)
(回你)235改跟34咁唔停滿樂改入荃西還可以
如果學以前既34就不了,嫌235宜家唔夠兜咩
開新線替代安蔭來往荃西完全唔實際,有車都做好現有路線好過啦
打開門,行出去,去遠啲!
samuelho668 發表於 2019-3-3 12:52 | 顯示全部樓層

31M 早就應該繁忙時間大抽一半車行 31P 葵芳至石籬大隴街循環線, 聯合班次, 最好用大車, 又可加快回車。
一系唔做, 一做就做大佢, 既然而家 31P 開左個頭, 但只係得果三班都唔知有乜意義。
光輝圍去石籬減左班, 可以爭取 43A 俾分段 $4 補返。

一早就知觀塘開源道, 敬業街唔會頂得順 40P 全日, 個個淨係諗住佢係荃灣車就從來唔去考慮觀塘果邊問題。最搞笑係觀塘區果邊又好似唔多理 (或者係我唔知)。

936 點可能又改返轉頭行青山公路, 玩咩。

235 本來就行青山公路,經國瑞路係因為 36 改左循環線。想快就唯有縮站:
  235 安蔭-荃灣(循環線): 安蔭開, 去到滿樂大廈 跟 48X 行, 大窩口站後返回原線 (依舊行經國瑞路)。減車俾下面 231。
  開辦 231 荃灣西-安蔭(循環線): 荃灣西開跟 31 線接續舊 235 線經國瑞路去安蔭站, 再跟舊 31 線返回荃灣西。(不設任何分段)
  新 31 荃灣西-石籬(循環線): 荃灣西開至屏麗徑, 跟 43A 行和宜合道去石籬(大隴街)總站,再跟 43A 去昌榮路返回原線去荃灣西。不再經石蔭東村同安蔭 (以231 替補)。
  雖然取消石英徑同石排街站, 但有打磚坪街站同大隴街總站替補, 相距唔遠, 應該無問題。石籬天主教小學果邊就無計,一係去石歡樓坐 235/231, 一係等40P全日去荃灣, 再唔係就俾 35A/40P 轉乘 235/231。一係就坐小巴。

開機場線就無謂, 用 31, 235 學 290 咁大窩口加轉乘 E32 算。
hk20020062 發表於 2019-3-3 13:52 | 顯示全部樓層
見到真係心淡,因為荃葵仲有個位係無城隧線、非繁深長茘旺角線收車、過海線唔係直出、小巴又成日泊喺總站唔 ...

輸剩佢一個咋喎
RE508@41 發表於 2019-3-3 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層

唔止東北葵既 , 青衣南又咪係咁。。。
hk20020062 發表於 2019-3-3 17:50 | 顯示全部樓層

47A 點同 47B
九巴自己都有心開 47A
47B 個開車時間都睇到九巴根本冇心做,只係敷衍交數
yclam 發表於 2019-3-3 19:17 來自手機 | 顯示全部樓層
不過我寧願47A葵涌總站是石籬,好過開果一班47B。
Ravenclaw 發表於 2019-3-3 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層

唔經長沙灣,得,但停海盈做交換條件,同埋35A下繁要新增北河街起載...