hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線招標與街道使用權
開啟左側

路線招標與街道使用權

kay 發表於 2019-3-3 09:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

以往有版友指出,路線招標只是按線
不存在地區或街道專營權

這在已發展的地區而言是成立
但新區似乎不是

以安秀道為例,城巴只能用A26機場巴士服務此路段

以承啟道(608路段)及沐安街為例
九巴曾想將5A延長至沐安街
5D改經承啟道(608路段)
108A入沐安街及經承啟道(608路段)

但5A/5D有關建議被打回頭,5D亦放棄經承啟道(608路段)
108A亦似乎無下文
特別線224R亦不能經承啟道(608路段)

當時本人認為5A/5D改道無理,因為沐安街一帶是城巴地頭
九巴是不可進入,卻被部份版友以"沒有地區專營權"為由駁斥

但時至今日,九巴攻不入沐安街之餘
連承啟道(608路段)似乎單方向有608做九龍流水
九巴亦不能任意搬線行承啟道(608路段)

本人認為沐安街的確是禁忌地方,存在搶生意
承啟道(608路段)似乎不是,當然承啟道(608路段)沿線未發展
但假若九巴永久不能入承啟道(608路段)搵生意

似乎城巴投返來的啟德地盤,比想像中都大
世界很簡單 人類很複雜
kitarolo 發表於 2019-3-3 09:45 | 顯示全部樓層
另一篇文先至討論緊
九巴反對運頭塘至黃泥頭
小巴開辦,咁應該唔算新區?
雖然有少數客用緊老隧對面
轉乘,但九巴現無直達路線。

再另一篇文,建議粉嶺皇后山
出黃大仙,九巴又可否以有轉乘
為由阻止招標? E43更加唔洗講,
龍運也可以話有「貴價轉乘」
(計算埋等車兩次嘅時間成本)
而阻止城巴/嶼巴試辦?

某路段只有一間巴士公司
嘅路線服務,而對家試圖做
不重疊之目的地路線都視作
違反專營權,只屬民間推斷?
053h4 發表於 2019-3-3 09:54 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| kay 發表於 2019-3-3 10:09 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-3 09:54
啟德堆線運吉否決主因,運吉已經講左要九巴交代數字來源,而且受影響乘客唔少,即係以九巴無做好功課,加利 ...

但5D已經放棄行承啟道(608路段)當然大家話今年唔改過幾年都可能改
但如果幾年後都係今日咁,就可能是深層次原因

以前聽過D小巴佬呻改唔到路線
運輸署支吾以對,真係比人迫
都係話"總之有人反對LA"

今日話叫九巴交代數字
我覺得係唔想口爆"城巴反對"

5A延長TD話會加價收貴左
但延長唔加價都係可能性

5D以咁既客量,受影響人數有幾多?
以前點解行唔到啟德隧道,呢度有人話署方以有人去木廠街一帶為由唔行

不過承啟道(608路段)如果唔比九巴入
F1版都唔駛建議九巴D線入承啟道(608路段)
世界很簡單 人類很複雜
DIH 發表於 2019-3-3 15:24 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-3-3 10:09
但5D已經放棄行承啟道(608路段)當然大家話今年唔改過幾年都可能改
但如果幾年後都係今日咁,就可能是深層 ...

你所講只係既得利益者反對,而唔係制度上出現「街道專營權」,如果真有其事,運吉同九巴單聲,佢自然識做。

運吉回覆質詢時梗係唔可以直接透露反對者係邊個。
流星☆雨 發表於 2019-3-3 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層

A26個例子唔太啱,除非證實新城試過要求開601/619安達臣特車被拒

反而西九比較有討論價值
12可以突破專營權入海麗,296C入得海盈
但RPP條202就專登避開富昌邨
ky927 發表於 2019-3-3 16:23 | 顯示全部樓層

我都覺得呢個topic幾有趣

當年九巴要嘔條296x 俾新巴;
但係又死攬條12入海麗而唔俾新巴開703;

其實宜家三巴都係保鐵下吧受害者;港島巴士路線發展其實到左頂,政府都唔係港島開新區發展,咁相對如果用地區專營權黎講,無疑對新城係唔公平;但係以九龍/新界黎睇,老實說,九巴嘅服務又未至於要去到當年中巴咁懲罰式咁抽走部分專營權俾其他公司做;同埋根本宜家港九新界根本都唔適宜用加專營權去加大巴士公司嘅服務競爭,因為係個路面負荷唔到。

咁所以,我覺得新嘅全部要投標係正確;同時間係唔加專營權之下,發展長線短乘係可以提升競爭性嘅方法。例:

608九龍路段,有雙向分段底下,可唔可以延長至紅磡/甚至尖沙咀?咁5D/5A都有競爭;
108港島段,有雙向分段底下,寶馬山<>銅鑼灣段又可以同25/25A做有限度競爭A26九龍段都可以加雙向分段同214競爭

053h4 發表於 2019-3-3 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-3-3 16:36 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2019-3-3 16:23
我都覺得呢個topic幾有趣

當年九巴要嘔條296x 俾新巴;

另一方面,運吉其實都可以用行政指令回收某些路線,以巴士公司嘅地區服務可以歸一啲,(不過呢點一定係對九巴不利多啲嘅,因為佢地嘅網路同發展最廣);譬如:
回收296A/296C俾新巴,咁296C/796C 重組機會係大好多,對旺角嘅quotA都係好事;
將12撤離海麗區,俾971/A21用九龍雙向分段取代;
回收948給九巴獨營,以換取更大轉乘網及更好服務時段(同樣地678/690/606/103等都可以回收獨營,視乎乘客利益而轉給某間獨營)

評分

參與人數 1HugeC +7 收起 理由
99MAN + 7 英雄所見略同

查看全部評分

qunow 發表於 2019-3-3 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2019-3-3 09:45
另一篇文先至討論緊
九巴反對運頭塘至黃泥頭
小巴開辦,咁應該唔算新區?

但是九巴的反對不是被TD駁斥嗎?