hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴龍運招標購買歐六雙層巴士
開啟左側

九巴龍運招標購買歐六雙層巴士

LokManSiu 發表於 2019-3-25 07:05 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2019-3-25 01:01
幾時加左61部 b8l單(唔係得150咩)? 豪華巴?
仲有買乜野 e200,而家asb/aau/aas成抽 spare,佢又只買6部 ...

買6部E20D應該係為咗試紅色單層,順便當係少量擴充單層車隊
LokManSiu 發表於 2019-3-25 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層
10897106606 發表於 2019-3-25 02:42
認同要入多d 12.8米,以屯門為例,960、260X、58M已經可以全12.8

呢點認同
s3bl469@73a 發表於 2019-3-25 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
其實唔止大西北要用,如果大家有留意嘅話,北區,大埔及沙田城隧及過海線需要用12.8米,九巴最初有操過嘅話,其實首先派咗點客量最急切路線,例如:74X, 277X, 978, 307, 49X, 43X, 73X, 681, 680 等
JH_LE4612 發表於 2019-3-25 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2019-3-25 01:01
幾時加左61部 b8l單(唔係得150咩)? 豪華巴?
仲有買乜野 e200,而家asb/aau/aas成抽 spare,佢又只買6部 ...

單層係 for 252 252 252 同埋唔知仲存唔存在嘅峻巒荃灣招標線。B8L新單兩個月前已經有人提。短單除左睇掛牌線之外,仲要計 51 211A假日需求,同埋清明重陽一堆特別線嘅需求,唔係你覺得點解208要申請加多層?最後豪華版同行李架版應該係第一張單,豪華版 for 某P線,行李架版我都想知佢依家有咩部署。
384047x 發表於 2019-3-25 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2019-3-25 16:58
單層係 for 252 252 252 同埋唔知仲存唔存在嘅峻巒荃灣招標線。B8L新單兩個月前已經有人提。短單除左睇掛 ...

Oic, 原來係252

Btw聽聞b8l行李架版係行大西北蓮塘線,唔知堅唔堅

反而208果單我覺得係轉長單甚至流料,而家短雙缺車更嚴重,點會厹司咁低能轉短雙?轉長單反而關長單過剩事(轉左30部訓練巴都仲有1/3spare) ,順道比32p正日同14s一齊開,但252用1-2車啫,用現成既都得架

撘單之前老九招標209部歐六巴,已知
50部短雙streetdeck
150部b8l(51部係另一張單)
6部 短單e200

仲有3部係?
GK9141 發表於 2019-3-26 21:05 | 顯示全部樓層
幾時會出中標結果?
希望B8L中標,而家ADL已經太多
s3bl469@73a 發表於 2019-3-26 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

ADL穩定性比富豪較高
mtrA279-262 發表於 2019-3-27 17:40 | 顯示全部樓層
s3bl469@73a 發表於 2019-3-25 09:30
其實唔止大西北要用,如果大家有留意嘅話,北區,大埔及沙田城隧及過海線需要用12.8米,九巴最初有操過嘅話 ...

74X同277X肥左係APM果個位
mtrA279-262 發表於 2019-3-27 17:43 | 顯示全部樓層
GK9141 發表於 2019-3-26 21:05
幾時會出中標結果?
希望B8L中標,而家ADL已經太多

如果富豪車係咁好就唔會入得果2部12.8就唔再入....
Hd461 發表於 2019-3-27 18:00 | 顯示全部樓層

mtrA279-262 發表於 2019-3-27 17:43
如果富豪車係咁好就唔會入得果2部12.8就唔再入....

富豪 B8L 起碼而家玩中軸 希望訂B8L 12.8米