hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴龍運招標購買歐六雙層巴士
開啟左側

九巴龍運招標購買歐六雙層巴士

Ne1342avbe69 發表於 2019-3-29 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層

D8K350係有1400nm喎
HW8373 發表於 2019-3-29 17:49 | 顯示全部樓層
LokManSiu 發表於 2019-3-29 17:27
D8K最高扭力只有1350Nm左右,L9係1600Nm左右,已經差咗成個級

D8K350 無咁低,大約 1400Nm

L9340 都無咁高,大約 1500Nm

不過數字還數字 (B5TL 扭力剛好又係低過 E40D 100Nm 左右)
搭齊晒 B5TL (即係 B8L 副偈既簡化版) B8L E40D E50D 四款歐六車
只可以講句
扭力馬力個堆數字真係反映唔到乜野
英國更加係好多地區既爬山線先走去買加長版 B5TL

唯一一項先天不足又關數字事就只有容積
B5 B8 呢堆細 cc 車配合唔同司機既駕駛態度出黎個推背感分別係大到難以想象
未搭過真係完全唔敢相信個道爆炸力原來可以有幾驚人
1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
TR1614 發表於 2019-3-29 17:53 來自手機 | 顯示全部樓層
對巴士公司而言,其實架車只要上斜冇咩問題,唔係特別慢,唔易死火水滾,損耗率唔特別高,就係可接受範圍內。你估老九真係好似我地咁着重架車「上映月台有冇3波」咩。
Ne1342avbe69 發表於 2019-3-29 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層

不過老實講,歐六風筒確實係好力過b8l,唔多唔少都同setting有關。另外,幾年前喺hkdiscuss睇過一篇文章講過,耗油量多寡唔一定引擎容積大小成比例。
Ne1342avbe69 發表於 2019-3-29 18:00 來自手機 | 顯示全部樓層
不過老實講,歐六風筒確實係好力過b8l,唔多唔少都同setting有關。另外,幾年前喺hkdiscuss睇過一篇文章講過,耗油量多寡唔一定引擎容積大小成比例。
LokManSiu 發表於 2019-3-29 18:33 來自手機 | 顯示全部樓層
Ne1342avbe69 發表於 2019-3-29 17:43
D8K350係有1400nm喎

嚴格嚟講D8K-350係1350-1400Nm,L9e6C340B係1550Nm-1600Nm
LokManSiu 發表於 2019-3-29 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層

L9e6C340B嘅主體設計同ISLe340B,ISL8.9e5340B基本相同,只係燃油噴注組件,廢氣排放組件(如SCR/EGR/DPF),散熱器數量同大細,同埋引擎電腦設定有唔同,呢三副偈嘅容積,馬力同埋扭力都幾乎一樣嘅,耗油量因為電腦問題可能會有少少分別,但係其實都唔大
NA4179x賢 發表於 2019-3-29 19:12 | 顯示全部樓層
睇數有咩用
果兩架K280扭力都係1400Nm,但出黎效果好過批B8E500
TR1614 發表於 2019-3-29 20:36 來自手機 | 顯示全部樓層
NA4179x賢 發表於 2019-3-29 19:12
睇數有咩用
果兩架K280扭力都係1400Nm,但出黎效果好過批B8E500

同引擎室擺位(唔係講橫置直置),同埋引擎扭力線都有關係
LokManSiu 發表於 2019-3-29 20:48 來自手機 | 顯示全部樓層

TR1614 發表於 2019-3-29 20:36
同引擎室擺位(唔係講橫置直置),同埋引擎扭力線都有關係

冇錯,K280/310喺加速度上係比較優勝,但係如果長期高速或者飛公路就唔掂