hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 東涌市中心巴士總站重置後巴士泊位安排 ...
開啟左側

[其他] 東涌市中心巴士總站重置後巴士泊位安排

eric278 發表於 2019-3-7 12:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

來源:潘俊恩FB專頁(離島區議會交通及運輸委員會文件32/2019號)

當局計劃當東涌市中心巴士總站正式重置啟用後,將東涌市中心內各巴士總站的路線作出以下安排:
1) 往返東涌至機場島的路線(城巴/龍運S1, X1、城巴S52/S52A/S52P(往維修區/貨運區), S56、龍運S64/S64C)仍使用東涌站巴士總站
2) 往返逸東邨至東涌的路線(城巴S52(往逸東)、嶼巴37(往逸東), 38)仍使用東涌站巴士總站(註:並無提及38X)
3) 往返迎東邨、滿東邨、大澳、梅窩至東涌市中心的路線(嶼巴3M(往梅窩), 11(往大澳), 11A(往石壁), 37(往迎東), 37M(往迎東), 39M(往滿東), A35(往梅窩), B6(往滿東)遷往東涌市中心巴士總站
4) 嶼巴1R, 23, 34, 36於東涌市中心的總站上落客位置不受影響,仍使用東涌臨時巴士總站
5) 嶼巴B6(往大橋香港口岸)於東涌的上客點遷往東涌臨時巴士總站

站位安排圖(東涌市中心巴士總站重置後)
所有出入東涌市中心及東涌站的巴士路線,均需由舊總站對面的新出入口出入,現時東涌站巴士總站使用的美東街出入口,將永久封閉。

諮詢文件

評分

參與人數 1aPower +200 收起 理由
hkitalk.media + 200 hkitalk fanpage 推介

查看全部評分

還看香港公交
F428Z 發表於 2019-3-7 14:34 來自手機 | 顯示全部樓層
如果我去長沙或者塘福咪冇得叫兩飛囉.....?
sa2006107 發表於 2019-3-7 14:48 | 顯示全部樓層

Focus on 現時的東涌站總站,留意到幾樣嘢:

1. 現時東涌站的臨時出入口(美東街出入口)如果封咗,改用返以前同東涌市中心一齊共用的達東路出入口嘅話,根據以前巴士出入站經驗,由達東路出入口轉左至達東路西行(往機場/逸東方向),往往都要靠右逆線偷唔少位(i.e. 出口處 & 轉緊出達東路西行嗰時會踩埋過東行條快線),險象環生。
-> 12.8米巴士用達東路出入口有機會唔夠位轉左(無尾軸輔助轉向的12.8m 長勝尤甚)
-> 達東路車流量無疑比幾年前未起東薈城擴建工程時升咗唔少,要巴士成日偷位出站,恐怕只會愈來愈危險
-> 達東路西行(往機場/逸東方向)由總站出入口路段,去到美東街交界個燈位嘅距離其實唔係好長,以前叫做啱啱好夠用,但隨着滿東逐漸入伙 & 港珠澳大橋所帶來的B6 車海,我怕呢段西行單線路無辦法應付到咁多巴士,繁忙時間可能會做成總站出口出現擠塞。

所以不如保留返個臨時出入口(美東街出入口),等用東涌站總站嘅巴士多一個途徑出入總站

2. 37/38/S52 往逸東站位再次 jam 埋一齊,須知道下午繁忙時間 S52 可以吸納到好多唔想迫 37/38 嘅逸東客上車。
->37/38喺後面落客站落客後,會排住隊等埋站頭上客。以前下午繁忙時間 S52 喺落客站落完客,好多S52 司機都會因為唔想慢慢排隊等埋站,所以落完客之後就會直接走,大大浪費珍貴的可載客空間。

37/38供不應求,繁忙時間要排好耐係鐵一般的事實,不如都係分返開 37 & 38 一個站頭,S52 逸東方向一個站頭,方便同時間疏導大批逸東乘客。

3. DB01R 目前安排維持不變?
kitarolo 發表於 2019-3-7 14:49 | 顯示全部樓層

F428Z 發表於 2019-3-7 14:34

咁嶼巴都會失去咗
有啲人唔願等11而上
23收貴啲嘅機會,要睇吓
嶼巴會唔會提出反對。

乘客角度,不如加強11A服務
再盡啲11A也可試用E400。

EX-TL 發表於 2019-3-7 15:12 | 顯示全部樓層
F428Z 發表於 2019-3-7 14:34

11 11A A35三飛

係咪講笑都好, 東涌總站可以睇定開出時間表, 11又平又算密車, 23留番俾人上大佛啦, 係熟客嘅更加唔駛睇時間表就識上車, 對嶼南中途客影響唔係咁大.
kitarolo 發表於 2019-3-7 15:13 | 顯示全部樓層
sa2006107 發表於 2019-3-7 14:48
Focus on 現時的東涌站總站,留意到幾樣嘢:

1. 現時東涌站的臨時出入口(美東街出入口)如果封咗,改用返 ...

保留美東街出入口
乘客由東涌站步行去
12~17號位就要有過路處
美東街係紅綠燈而非讓路口
而家都間中倒塞。

12.8米車用「新」出口
會過界嘅問題,無理由重新
規劃時都無考慮過嘛……

37/38/S52炒埋一碟
嘅問題我已電郵過運輸署
查問,官方取態都係想S52
乘客東涌站下車後善用往
逸東嘅空間,我曾建議S52
返逸東用S64(即S1前方)位置
但回覆時總說唔可以排除有人
想用S52代替38,意即無得叫兩飛。

S52由官方22分鐘行車
時間去到40+嗌極無人理
如果嶼巴唔反對咪S52下繁
開國泰城>東涌站>逸東短棍

再者逸東居民都表示無咗
S52幫手,條隊排返入東涌站
都唔止,咁隊尾去到S1個位就
決定「向左走向右走」喇,38用
雙層唔願去上層,S52就願㗎噃。

martin2000 發表於 2019-3-7 15:43 | 顯示全部樓層

好明顯呢運輸署係冇乜執過,大部份路線都跟返未起樓前既原位,但S56終於唔用落客位上客
嶼巴方面只係拆開左11同11A (唔通11A有機會加班?), 搞到要搬走23, 多左37M, 39M, 所以將少客既34,36要搬走。B6搬左出去就幾多人排都唔驚俾人嘈
DB01R應該會搬返去非專營個舊位
整體嚟講運輸署既取態係一動不如一靜,用返哂舊位算數
99MAN 發表於 2019-3-7 16:19 | 顯示全部樓層
「東涌臨時巴士總站」會唔會改名?
284 發表於 2019-3-7 17:22 來自手機 | 顯示全部樓層
咁臨時總站會臨時到幾耐?
E21A 發表於 2019-3-7 17:29 來自手機 | 顯示全部樓層

N線表示被無視
仲有37m/39m泊啲咁既位,肯定會有一大班人亂過馬路