hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 恕我直言,你地成日話巴士唔準時到站唔太合理囉 ...
開啟左側

[其他] 恕我直言,你地成日話巴士唔準時到站唔太合理囉

talktogether 發表於 2019-3-10 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如題,人地九巴係豬紙度已寫班次會受交通情況影響而不另行通知,而且香港車多,唔需要下下開帖討論吧
noname617 發表於 2019-3-10 18:18 | 顯示全部樓層
咁專利巴士公司投得地區專利權,係米有責任提供足夠的服務呢?你下下都話交通情況影響而不另行通知,我想講夜晚過完下班繁忙時間或晚間及假日車流都唔多的新市鎮都收車,好難令人相信巴士公司有合理理由因為交通情況而導致做唔到該時段班次囉
tonychow 發表於 2019-3-10 18:33 | 顯示全部樓層
有無諗過乘客感受?啱啱㩒過 ETA,旺線都收車,B1 就開特車,係咪地底見?
268C 收到 15,等陣九龍灣頂閘嘅話不如搭鐵好過啦
260X 成個轉車站靠佢出入尖沙咀,不如搭西鐵算啦,淨係要預時間 973 轉 962X 返去再轉輕鐵?
978 收到 40,40 分鐘由上水搭鐵搭到去邊?你答我喇不如。
214 都收到 25,大佬已經做緊貴價流水呀,一程車幾水客都收?
87K 大把馬鞍山駁鐵客都收,人地 807 系三四個人一程都照開啦。
89 大線又收,沙中線通咗車你唔好話人保鐵呀
仲未計荃葵堆 30X 33A 36B 40 當乘客死架?
Edward_Chan 發表於 2019-3-10 18:37 來自手機 | 顯示全部樓層

既然唔夠車/人 咁就唔應該不停開新線或者同人爭新線
kitarolo 發表於 2019-3-10 18:41 | 顯示全部樓層
要知是否交通擠塞
而造成總站無車開出
google map一睇沿路
有無紅線唔係難事,再唔係
咪整個獨立調查委員會抽查

不過連普通市民都
攞到嘅數據(ETA)一樣
明目張膽到咁,巴士公司
都似豁出去,個勢似運吉
驚咗巴士公司唔玩多啲。

嗱,豬紙寫埋因車長不足
或任何公司可控因素下而
調整班次,甚至不列班次由
乘客自行查ETA,好唔好?

另帖講277X下班車51分鐘
唔講以為74A/51
ATENU364TC196 發表於 2019-3-10 18:45 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-3-10 18:41
要知是否交通擠塞
而造成總站無車開出
google map一睇沿路

51 分鐘嗰啲好明顯係站長未入機
HT408 發表於 2019-3-10 18:46 | 顯示全部樓層

有時係根本未請到半職車長返黎,就已經改師傅表開啲半職字軌,唔脫班就假啦
peterkwan 發表於 2019-3-10 18:49 | 顯示全部樓層
城巴/新巴鮮見有帖拎住 ETA 去大肆批評脫班收車, 一來原因九巴服務範圍大受注目, 二來城巴/新巴就算有脫班這裡的板友也會用不同藉口開脫 (e.g. 塞車). 九巴係有問題, 但是否值得次次見脫班就拎住個明知唔掂既 ETA 就話因為收車, 這個不問因由的批評無論係對任何一間巴士公司(不論是否九巴)都不公平, 亦不能解決問題.

053h4 發表於 2019-3-10 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2019-3-10 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層

58X表定10-12,收到變15