hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴研究復辦720A下繁回程服務
開啟左側

[小道消息] 新巴研究復辦720A下繁回程服務

ahken 發表於 2019-3-22 18:44 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-3-11 00:09
由復辟18開始,到研究720A開返回程,
都證明呢間公司當日為左只得兩年唔夠壽命的18X,而切掉18大半全日、72 ...

根本打從18X開嘅第一日已經知會出事, 結果批中咗...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2019-3-22 19:02 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2019-3-11 12:40
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20190311/20630664

想新巴道歉?發夢無咁早。

我唔駛柴小公司道歉, 我只係要佢開返足18號全日, 還原番2013年7月前嘅狀態就得, 其他線都仲未找數, 不過呢條真係必須找咗數先, 哪怕要斬18P做繁時線都係咁話

city_alexander 發表於 2019-3-22 19:25 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2019-3-25 16:08 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2019-3-12 10:30
港島區優質條毛?
你覺得港島區巴士咁好,咪試下搬過黎港島住囉。

柴灣區好囉都係果句...
qunow 發表於 2019-3-25 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2019-3-25 16:08
柴灣區好囉都係果句...

講個笑話,之前聽返舊年區議會某次會議嘅音帶,先至有區議員(翠德選區自由黨李鎮強)話:
不溜柴灣小西灣喺運輸署或者巴士公司角度都係孤兒仔嚟既,筲箕灣啲人去香港仔有77 77X 99 99X選擇,柴灣呢?零。即係唔知我地啲居民係咪東區嘅居民囉成日都覺得,即係以往無論柴灣嘅居民好定係小西灣嘅居民都好我地淨係想要囈一條巴士線出嚟話希望有條直達嘅巴士線好似囈契弟咁呀陰公。
然後該區議員認為這樣的原因可能是運輸署認為柴灣小西灣人口少,並繼而反論由於柴灣區在鐵路尾站因此使用鐵路要浪費更多時間經過更多的站才能到達目的地,因而需要更多直達的巴士線包括除了香港仔以外的其他地點,而小西灣區沒有鐵路主要靠巴士而只能經柴灣接駁鐵路但其負荷已經飽和相信沙中線通車後後車不堪設想,所以希望巴士公司能考慮這個建議不止能到達香港仔有鐵路的地方還能到達數碼港甚至更遠的地方做一個循環線的形式
(其實唔知佢想點循環線法?又要落數碼港,有幾多人會來回咁坐?)
miklcct 發表於 2019-3-25 19:00 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2019-3-25 18:49
講個笑話,之前聽返舊年區議會某次會議嘅音帶,先至有區議員(翠德選區自由黨李鎮強)話:
不溜柴灣小西灣 ...

柴灣乘客可以搭8P出銅鑼灣轉77,或者搭8X出炮台山轉99。
進智公交
qunow 發表於 2019-3-25 19:47 來自手機 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-3-25 19:00
柴灣乘客可以搭8P出銅鑼灣轉77,或者搭8X出炮台山轉99。

1. 另外有區議員(翠灣選區獨立古桂耀)話就係因為轉車需時甚久,有居民喺香港仔返工成日因為錯過了班車導致遲到,所以文件也說明要求直達但是運輸處的回覆完全沒回應這點,不知道運輸署用轉車回覆是有什麼誤解還是搭錯了什麼線
2. 另外有區議員(佳曉選區民建聯+工聯會植潔鈴)說以前到香港仔上班,上繁的時候用1.5小時也不一定能到達香港仔
ahken 發表於 2019-3-27 11:28 | 顯示全部樓層
city_alexander 發表於 2019-3-22 19:25
cut 18P?你有冇病?你都係用九巴用票出入炮台山啦

如果cut 18P叫有病, 咁cut 18叫乜? 叫CLS貼唔貼切? (抱歉唔想打正字, 用廣東話音頭一個字母代替就算)

話時話而家我西行係已經用緊月票, 係東行唔知點搞啫, 多謝提醒 (經常喺炮台山站聽到有人用月票, 搞到619再次頂閘, 清風街天橋呢個站成日留後, 咁又係唔係有病?)

ahken 發表於 2019-3-27 11:33 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-3-12 10:30
港島區優質條毛?
你覺得港島區巴士咁好,咪試下搬過黎港島住囉。

哈, 一個炮台山已經令佢嘅說話不攻自破...
ahken 發表於 2019-3-27 11:35 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-12 16:03
如果新城做得好就無問題, 當然, 一樣無競爭計, 你可以話好過九巴

但事實係巴士公司本身無合理地按居民乘 ...

2013年重組最攞命莫過於開18X而要2, 18, 18P, 720同720A陪葬...