hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴研究復辦720A下繁回程服務
開啟左側

[小道消息] 新巴研究復辦720A下繁回程服務

S3BL343@66 發表於 2019-3-10 22:40 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2019-3-10 21:57
其實咁好似涉及額外資源
18開半日都可以老屈590調車過去

你指18X來回都行哂成條繞道?
夠唔夠客啊?
Ravenclaw 發表於 2019-3-10 22:56 | 顯示全部樓層
唔錯呀,繞道間接幫老新保留顏面地復活720A

不過咁,亦間接證明722唔夠力清客...
khl265 發表於 2019-3-10 23:50 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2019-3-10 22:40
你指18X來回都行哂成條繞道?
夠唔夠客啊?

個人認為18x有條件搞雙向分段,去北角跟18P $5.5,再同18p搞聯合班次,咁咪可以吸埋18p啲客,產生協同效應,吸引乘客從地鐵回流

至於行車時間我認為唔會太大問題,因為18x根本無人搭,有多幾個客算執到啦
neoplan720p 發表於 2019-3-11 00:09 | 顯示全部樓層

由復辟18開始,到研究720A開返回程,
都證明呢間公司當日為左只得兩年唔夠壽命的18X,而切掉18大半全日、720A下繁,係幾咁錯的事。

#道歉啦辛疤

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +10 收起 理由
ahken + 1 道歉啦辛疤
PD7829 + 1 精闢見解
RobynnNKendyFan + 1 + 10 一早應該要打回原形

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
Kitkit1120 發表於 2019-3-11 01:55 來自手機 | 顯示全部樓層
狠心 d 將條 18X 來回行繞道出入西環,直接變成 30 分鐘一班算 la, free 左 d 車出黎行 720A
qunow 發表於 2019-3-11 03:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2019-3-10 21:57
其實咁好似涉及額外資源
18開半日都可以老屈590調車過去

咁樣分拆的話,雖然整體用車量會增加但是繁忙路段用車量下降,看TD是重形還是重神
053h4 發表於 2019-3-11 08:48 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2019-3-11 08:57 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2019-3-11 08:48
720  日因為入一入金鐘,日間除時塞20分鐘先出得番去,所以個人認為日間都要拆線。港島巴士資料減突左就應 ...

邊有20分咁誇...
053h4 發表於 2019-3-11 09:01 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-3-11 09:10 | 顯示全部樓層

以西行非繁720跟788對比,條720入海富同琳寶徑,通常都會用多5分鐘先到皇后像。

當然,某d時間,例如食飯時間,琳寶徑唔爭氣,要用多過10分鐘都唔出奇。

不過就算只係用多5分鐘,係%上面,已經係多唔少。
以太古城上車為例,以前有A仔的年代,正線唔經金鐘去中環,可以約12分鐘完成;
而家基本上都要預18-20分鐘,車程增加左50%,都咪話唔多。

所以720中環客的比例,呢幾年係下降左。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。