hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議延長948 線服務時間
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署建議延長948 線服務時間

leo_ku 發表於 2019-3-13 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-3-13 11:06 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-3-13 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2019-3-13 11:20 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-3-13 11:07
紅隧口一塞車你就gg.

晚上舊隧都唔係塞得太可怕, 可接受

仲有, 唔一定私過海架嗎, 可以私去蘇屋做796c, 老尖做796x
我諗新記都唔會私部車番去做2a 掛
roquelcm 發表於 2019-3-13 11:22 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-3-13 11:06
非繁唔私出去1個客收17蚊,20個客已經執到340蚊,cover 番隧道費有突,呢D數好難計? ...

上繁去青衣都有咁多客先再出聲啦搞清楚青衣同港島,邊度係商業區,邊度係住宅區
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
nwfb1001 發表於 2019-3-13 11:26 | 顯示全部樓層
hihiman 發表於 2019-3-13 11:20
晚上舊隧都唔係塞得太可怕, 可接受

仲有, 唔一定私過海架嗎, 可以私去蘇屋做796c, 老尖做796x

要運車又唔想零收入咪私到紅隧做112/116維園特車,執返十元八塊都好,反正都規定私牌過海要行紅隧
Kookaichun 發表於 2019-3-13 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

948延長服務時間安排: 往港島方向 平日會加強948A及視乎乘客需求延長服務時間 假日延長至19:00,每30分鐘一班 往青衣方向 頭班車提早至12:00,每30分鐘一班(TD UPDATE版本)
JCTK 發表於 2019-3-13 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-3-13 11:07
紅隧口一塞車你就gg.

紅隧口夜晚有幾塞? 多d出下街啦
JCTK 發表於 2019-3-13 12:59 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-3-13 11:06
非繁唔私出去1個客收17蚊,20個客已經執到340蚊,cover 番隧道費有突,呢D數好難計? ...

肯定每班夜晚非繁出港島都會有廿個客?
回車慢咗用多咗既車條數唔洗計?
s3n370 發表於 2019-3-13 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-3-13 11:03
但凡載客的車一定慢過直接私出去,成本一定高,呢D阿媽係女人道理係人都識。簡單而言即是廢話。

即按你 ...

而家巴士公司响少客嘅方向私牌,黎成全多客嘅方向有更好嘅服務喎。

乜閣下唔係一向贊成唔可以俾少數乘客拖累大多數咩?
做乜今次調轉架?