hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年 ...
開啟左側

[突發!] 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年

HV7025 發表於 2019-3-15 18:32 來自手機 | 顯示全部樓層

低地台AD 發表於 2019-3-15 15:57
人見人憎ADS?
11米或以下唔用ADS用咩?用"人見人愛"AV? 64K俾你AV行到又點,咪又經常水滾
以前九巴係1車換1 ...

九巴幾時有11米換11米?
AV新車嘅時候,11米熱狗都未有耐退,替嘅主要係雞車,另有可觀數量嘅車輛數量增加
到AV退役時,幾乎全部替代品都係12米樓上,有部分則係車輛數量減少
HV7025 發表於 2019-3-15 18:38 來自手機 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-15 13:54
咁當初夠批12行得啦
轉頭同你講唔得都仲得
同樣道理可以發生係11.3身上

我咪講咗舊年呢個時候,祖堯已經要用番細車啦
但厹司大半年後,到幾個月前先話訂50架兩擔
而家就喺度嗌唔夠車?咁嗰大半年佢做過啲咩?
GA6072 發表於 2019-3-15 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-3-15 18:38
我咪講咗舊年呢個時候,祖堯已經要用番細車啦
但厹司大半年後,到幾個月前先話訂50架兩擔
而家就喺度嗌唔 ...

放軟手腳攬抄lor
cz9328 發表於 2019-3-15 20:26 來自手機 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2019-3-15 13:45
對巴士公司,車價從來唔係最主要考慮因素。人工先係主因。話11.3m 無用嗰啲,去望下 平日 91M/假日 92/94有 ...

ADS 未必係人見人憎 lor

1993年得30枚 ADS 落地, 當時大把短車線全熱...其實當年處於只限短車地區嘅朋友...係望穿抽水等咗幾年,到96年到係得部份路線分到少量冷馬。

只係千禧年開始較多路線解禁, 同時係啟動低地台化嘅年代...短車線地區都需要無障礙運輸...又要訂批短金...才導致ADS過剩, 才開始惹來民怨...

到依家鐘擺又擺到另一邊...就訂短車訂得遲...

營辦商其實不易做...
ksmbh 發表於 2019-3-15 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層
部分ATS尤其長掛64K真係好殘 ASV普遍車況較好
HV7025 發表於 2019-3-15 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2019-3-15 20:26

1993年得30枚 ADS 落地, 當時大把短車線全熱...其實當年處於只限短車地區嘅朋友. ...

當年小白龍新車時,加冷路線有唔少熱狗仲係用緊黑金剛,咁用新車ADS的確係高級咗好多個檔次
當時淨計九龍東都大把線因路面限制唔用得大車,幾乎每個山頭都有兩三條,甚至好似觀塘廠二樓本身都入唔到大車,係需要買咁多短車

但之後去到2000-02年左右,有幾個位置修整,單係紅磡火車站落橋改行都會,5C、11K、11X、21加埋已經慳番幾十架短車,仲有2F、11C、91M等等都因路面/總站改善後可用11米車,短車就變咗過剩,呢堆線有唔少都繼續要掛部分短車

再到近年,更多短車線因不同原因解禁,可以直接將當年過剩嘅ADS直接劏晒唔入細車替
但來到而家,就疑似計得太盡,走入另一極端

不過,呢次短車疑似不足,係完全有足夠數據同時間去及早應對,同當年因購車後數年道路改善而短車過剩情況不同
除非真係市場上無合適車種供應,否則巴士公司唔依時訂購適當用車,點都係講唔過去
低地台AD 發表於 2019-3-15 23:37 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2019-3-15 22:18
當年小白龍新車時,加冷路線有唔少熱狗仲係用緊黑金剛,咁用新車ADS的確係高級咗好多個檔次
當時淨計九龍 ...

既然ADS出牌先既,其實倒不如話低地台短雙訂得太多
先導致短雙過剩

基本上235架ADS+100架ATS+50架ASV都夠用到依加批STREETDECK出牌
低地台AD 發表於 2019-3-15 23:42 | 顯示全部樓層

1993年得30枚 ADS 落地, 當時大把短車線全熱...其實當年處於只限短車地區嘅朋友. ...

ADS就算出哂牌個陣仲要唔係區區有,02年北區好多需要用到短雙既線都仲係用緊啲熱狗吉蘭,個陣好多人都投訴過

HV7025 發表於 2019-3-15 23:57 來自手機 | 顯示全部樓層
低地台AD 發表於 2019-3-15 23:37
既然ADS出牌先既,其實倒不如話低地台短雙訂得太多
先導致短雙過剩

如果純粹計短車數量,尾批ASV去到03-04年,可以話係喺短車過剩嘅情況下買
當時上文所講嘅短車線,有唔少白板已掛AV AD,17直頭改掛3AV,298亦都執咗,已有大量ADS做通天後備
但另一方面,短車線有唔少都係老人、醫院線,對低地台巴士需求其實比大車線更大
例如2D、10,加冷都係直接加金,有其實際需要
呢堆線有較大需要換低地台車,如果唔買短金,部分線應該等好多年都加唔到金,繼續買又錯唔晒嘅
S3BL470@98A 發表於 2019-3-16 00:10 | 顯示全部樓層

1993年得30枚 ADS 落地, 當時大把短車線全熱...其實當年處於只限短車地區嘅朋友...係望穿抽水等咗幾年,到96年到係得部份路線分到少量冷馬。

只係千禧年開始較多路線解禁, 同時係啟動低地台化嘅年代...短車線地區都需要無障礙運輸...又要訂批短金...才導致ADS過剩
, 才開始惹來民怨...

到依家鐘擺又擺到另一邊...就訂短車訂得遲...

營辦商其實不易做...
F牌ADS是在1993年投入服務,當時是給乘客有舒服及豪華的感覺。

九巴曾出現ADS過剩的問題,原因是當年買得太多ADS,經常出現短車行大線的問題。
至於ADS,需要視乎不同年代的ADS。

本人認為,歐二ADS是最不值得購買的ADS。
1. 歐二ADS的性能是廢過F牌ADS及歐一ADS。
2. 出牌問題是不合理,歐二ADS是1999年,由HY牌出到JD牌,中間沒有出HZ牌及JB牌。歐二ADS投入服務時,其他巴士公司沒有再出高地台巴士,只是出到1998年。
如果當時九巴減少購買這50架ADS,能夠舒緩短車行大線的問題;最後一批白巴不會是ADS,而是白豪。
簽名被屏蔽