hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年 ...
開啟左側

[突發!] 有消息指有部份短車將會延長壽命至19年

3av234 發表於 2019-3-14 11:47 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-3-14 10:02
好似行 4xx 富豪 (轉向較巨龍佳) 咋喎

城巴接手40/M 初期係用4xx (第一批布牌Alexander 同黃柱NC), 間唔中會有捷達豪, 後咪有一輪全線轉晒8xx, 之後再由9xx代.
勝利二型集團總裁#4020
HR1377 發表於 2019-3-14 12:18 來自手機 | 顯示全部樓層
Eddie 發表於 2019-3-14 09:05
唔知點解九記一定要排除11.3米車,其實當初買50部11.3米 ADL好過買shitdeck啦,91,91M,92,94,103,276已經可 ...

仲有96R可以使用11.3米
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-14 12:58 | 顯示全部樓層
講到好似老九冇訂短車咁
未出唔等於冇訂掛...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HV7025 發表於 2019-3-14 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層

Eddie 發表於 2019-3-14 09:05
唔知點解九記一定要排除11.3米車,其實當初買50部11.3米 ADL好過買shitdeck啦,91,91M,92,94,103,276已經可 ...

非常同意
其他巴士迷經常話九記唔需要買11.3米,但明明就有呢堆線幾十架車可以轉11.3米,分分鐘多過真係非用兩軸車不可嘅數量
而且11.3米同12米機械根本一樣,只係少部分車身件要另備
雖然要養多兩個車轆,但其他件可以同12米共用,維護成本唔見得高過兩軸幾多
九巴絕對有足夠時間為91M等線準備合適用車,而唔應該係格硬轉12米,或者用短車搞到經常留後
搞到而家咁嘅局面,完全係自己攞嚟
cz9328 發表於 2019-3-14 13:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2019-3-13 21:14
城巴續19年係用南港島線通車為理由。乜沙中線遲通車對短車有影響咩

281M 名義上有短車做掛牌。
但實際上...你懂的~
當然281M 同 80M 九龍塘站對調坑位,, 或者可以成為理由。
Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-14 13:48 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2019-3-14 13:03
非常同意
其他巴士迷經常話九記唔需要買11.3米,但明明就有呢堆線幾十架車可以轉11.3米,分分鐘多過真係 ...

舊清批線peak hour 出12米特車
94要用12米亦非不可
103/276用10.6冇咩問題
咁11.3係唔係必要?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2019-3-14 13:57 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2019-3-14 13:48
舊清批線peak hour 出12米特車
94要用12米亦非不可
103/276用10.6冇咩問題

睇你點睇係車流量高而路窄的地區,安全擺到幾重要啦。

九巴就質疑960現有走線唔安全就係例子。
如果夠人我諗九巴港島都只會用12m車行提升安全性。
簽名被屏蔽
林千九 發表於 2019-3-14 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層
其實吾明點解話吾夠囉,依家短車不知多到死,多到可以派D 12米或以上行到嘅路線,吾明點解九巴唔積極D將一D路線解禁(例如祖堯四寶,92,91m,7B)咁嘛已經可以解決到問題囉
053h4 發表於 2019-3-14 18:15 來自手機 | 顯示全部樓層
林千九 發表於 2019-3-14 18:12
其實吾明點解話吾夠囉,依家短車不知多到死,多到可以派D 12米或以上行到嘅路線,吾明點解九巴唔積極D將一D ...

唔考慮渣車的車長意見或道路交通流量問題,條條大道都可能行到12.8,新巴19都照用12.8, 但考慮前面因素就未必得啦。
林千九 發表於 2019-3-14 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2019-3-14 18:15
唔考慮渣車的車長意見或道路交通流量問題,條條大道都可能行到12.8,新巴19都照用12.8, 但考慮前面因素就 ...

咁不如吾好批,批左吾係就代表路線行到咩?派吾派另計