hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [中灣繞特快西區] 建議開辦 607 九龍灣<>田灣邨 ...
開啟左側

[中灣繞特快西區] 建議開辦 607 九龍灣<>田灣邨

S3BL100 發表於 2019-3-19 13:55 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-18 01:01
始終覺得南區去九東,係行香隧比較順路
尤其南區最多人/最旺既,係香港仔
家陣南港島線通車,或者有條件將6 ...

如果係由東面經香隧入南區,係無理由行東區走廊,同成堆過海/去跑馬地既車鬥塞,
99 671 行法已經係最穩定最快

真係想玩南區東九特快既話,整條 107X 來回東九廊,紅隧口不停站,隨時仲實際

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 74queen 發表於 2019-3-19 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-3-18 22:14
970/X->W2又疏又貴又唔同站,唔係去市中心仲要行餐死...轉11/14應該更加快唔到,我諗係去紅土

Btw 六幹通完 ...

鍾意玩埋啲咁騎呢嘅轉乘真係一睇就知出自邊個手筆
六幹啲咁多年後嘅事而家討論都冇意義,不過始終六幹係向東走,結果又會觀塘尾站,九龍灣出覆蓋都太細,同埋如果龍翔道啲車流改行六幹其實未必唔塞
castanopsis 發表於 2019-3-19 21:58 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-3-19 13:55
如果係由東面經香隧入南區,係無理由行東區走廊,同成堆過海/去跑馬地既車鬥塞,
99 671 行法已經係最穩 ...

東隧>景隆街 一段,673P行法點都快過671一大截
當然你可以話紅隧車流會倒塞東廊
但南區人搭車方向,下繁過港島,清風街一樣塞死,甚至塞得嚴重過東廊落橋好多
講真,下繁南行,東九去香港仔,無論點行都避唔曬塞車
但東廊直插香隧,明顯係塞得最少、最快既走線,沒有之一

北行去九龍灣/觀塘,我同意行紅隧未必差,開繁時特班我絕對支持
但如之前所講,行紅隧就只做到九龍灣商貿區同觀塘
彩虹/鑽石山/黃大仙一帶幾十萬人口,邊都擦唔到,轉乘都做唔到
若果跟101X觀塘止步,就更加連藍田都漏埋
咁我就覺得唔值得

castanopsis 發表於 2019-3-19 21:58 | 顯示全部樓層

Repeated
ATENU135 發表於 2019-3-19 22:23 | 顯示全部樓層
點解唔擺數碼港呢?
 樓主| 74queen 發表於 2019-3-21 01:47 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-19 10:52
兩邊都私家車走線,薄扶林道走快過香隧走,正常不過
但你條線本身仲要都堅尼地城、西營盤
計落你條線華富 ...

如果你條西區線咁行的確客源同車務都有優勢, 但我啱啱粗略計過 條線堅尼地城出發港澳碼頭後起飛去到彩虹大約45分鐘, 沙中線鑽鐵去金鐘就15分鐘, 去埋堅尼地城就25分鐘, 好明顯係輸哂, 如果係純西區我寧願上山秀茂坪又好安達臣又好啦。
但西南分家嘅問題係
1. 薄扶林唔駛旨意有車嚟東九
2. 南區而家條671已經做埋利南工業區黃竹坑+掃到鑽石山, 香港仔換鴨島+北岸係救係殺都未知?
3. 上環拖多西環最少5分鐘, 但上環差極都叫有111, 619, 641
4. 數碼港華富過到嚟仲要繼續塞香隧其實唔多開胃
5. 上面都有人講香隧上東廊未必快好多, 雖然你講到一定快但始終冇數據, 不過唔穩定又做得少咗客就一定

既然咁多不確定性, 不如放棄一個上環然後拉到入南區, 用全新走線開拓一個全新地區

而家我607逆通勤主要諗住靠瑪麗+ive+西環少少工商+轉車去數碼港, 真係唔夠客嘅減班私走/搞上環-西區特班都得

樓主| 74queen 發表於 2019-3-21 02:00 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2019-3-19 22:23
點解唔擺數碼港呢?

唔係唔得, 擺到直頭係好添, 只係條雙坑擺970都算多車, 要擺惟有擺73條單坑, 但要同新城協調下將30X同73兩條總站線擺埋條單坑, 或者擺入站通道經小巴站出都得, 但兩者感覺都比較麻煩, 所以直接建議擺田灣, 將43M同970X共用一雙坑就得。

miklcct 發表於 2019-3-21 12:16 | 顯示全部樓層
反建議開夠3條:
607全日線:西行行半條繞道,停中環後上林士街天橋,落地後頭站高樂花園,放卑路乍灣;東行繞經西環尾後跟101,然後停港澳碼頭後直接入繞道過海。
607P只開上午南行,下午北行:早上過林士街天橋後跟970到薄扶林,然後直入數碼港;回程經薄扶林到香港大學後直入干諾道西天橋。
607X只開上午北行,下午南行:早上田灣開後經華富、置富、西環尾後於西祥街後上干諾道西天橋;回程過海後行4號幹線到干諾道西天橋盡頭,然後經堅尼地城站、置富、華富返回田灣。
進智公交
castanopsis 發表於 2019-3-22 05:09 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2019-3-21 01:47
如果你條西區線咁行的確客源同車務都有優勢, 但我啱啱粗略計過 條線堅尼地城出發港澳碼頭後起飛去到彩虹 ...

與其散收收咁講
不如認認真真做一次travel time analysis

——————————————
1.
我條西區線
非繁行車時間如下

堅尼地城<>上環——約15分鐘(參考113/101九巴ETA)
上環<>東隧收費廣場——<11分鐘(10km 公路,參考982X田心村<>西隧ETA)
東隧<>彩虹——約15分鐘(參考671同路段ETA)
彩虹<>黃大仙——2.5分鐘(42C ETA)

所以
上環>黃大仙,非繁約28.5分鐘
堅尼地城>黃大仙,就要用43.5分鐘

2.
港鐵
黃大仙<>上環,需時28分鐘
黃大仙<>堅尼地城,需時33分鐘

而未來搭屯馬線>南北線>港島線
行車時間同樣係28分鐘
(黃大仙就真係未必會咁搭,聞說鑽石山站個設計,係鰂魚涌翻版)

————————————

你話彩虹鑽石山黃大仙,巴士無吸引力,我真係唔認同
堅尼地城或者巴士真係無優勢
但講到西營盤/石塘咀,已經唔同講法
德輔道西沿線,地鐵唔就腳,巴士就算慢幾分鐘,唔少客都會傾向搭巴士
去到上環,巴士地鐵車程接近打和,但巴士唔使轉車,平地鐵一截,全程有位坐,又點會無人?

1. 薄扶林唔駛旨意有車嚟東九
2. 南區而家條671已經做埋利南工業區黃竹坑+掃到鑽石山, 香港仔換鴨島+北岸係救係殺都未知?
3. 上環拖多西環最少5分鐘, 但上環差極都叫有111, 619, 641
4. 數碼港華富過到嚟仲要繼續塞香隧其實唔多開胃
5. 上面都有人講香隧上東廊未必快好多, 雖然你講到一定快但始終冇數據, 不過唔穩定又做得少咗客就一定

1.
所謂薄扶林,有幾大需求?你條線仲要做唔到港大......
薄扶林 定 上環/香港仔 值得做,答案顯而易見
真係要做薄扶林,我寧願兩味雙向開幾班 置富<>瑪麗<>港大<>堅道<>東九

2.
671點處理可以再傾

3.
上環東九特快,係全個建議既亮點
計返車程,上環上車,12.7分鐘直達藍田,17.3分鐘到觀塘,21.7分鐘到九龍灣(港鐵27/29/32)
以上環商廈數目,呢個位可以做到好大,花多幾分鐘車程做,絕對值得

4/5.
你誤解咗樓上
佢係話,行東廊+東隧未必快過行英皇道+東隧、香隧+紅隧(雖然我唔認同)
而唔係話行香港仔隧道未必快過薄扶林道+堅尼地城

若果唔兜西區,山道天橋直駁繞道
華富出發,行薄扶林道或者未必慢過香港仔隧道
但你條907唔兜西區肯定唔夠客
兜埋西區,就100%會慢過行香港仔隧道+東廊

S3BL100 發表於 2019-3-22 12:12 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2019-3-19 21:58
東隧>景隆街 一段,673P行法點都快過671一大截
當然你可以話紅隧車流會倒塞東廊
但南區人搭車方向,下繁 ...

你應該係本版入面我見過幾乎唯一一個話東廊落銅鑼灣快過北角落橋既

如果 673P 行法真係咁快,當日就唔會上 RPP 建議 673 上繁後改道避塞車,
673P 服務時段係唯一行東廊落銅鑼灣有合理機會快過北角落既時間,
不過係 673 唔落得北角所以先要改跟 2X 8P 落橋咁

我試過多次坐 619 下繁過港島,清風街天橋無遇過塞車

fb.com/scientisthk2usa/