hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 798 即將改道
開啟左側

[路線消息] 798 即將改道

roquelcm 發表於 2019-3-17 13:06 | 顯示全部樓層

XA2Plus 發表於 2019-3-17 12:09
證明你太低級,冇得睇文件同數字。

仲有,所謂嘅798“非繁有一定客量“,係因為798平日非繁開15-20min一班,較疏,導致每個站都儲到人龍,錯覺以為高客量。係上下繁同賽馬日先至受歡迎

讀多兩年書先。。。。
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
JX9097 發表於 2019-3-17 13:44 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2019-3-16 20:07
非繁客量其實都算中上, 但係對比繁時同埋假日真係好一般

我諗 798 係時候要拆線:

新798咁兜法, 邊個會坐去馬鞍山?
castanopsis 發表於 2019-3-17 13:59 | 顯示全部樓層
98C290 發表於 2019-3-17 13:02
1A / 58M / 74X 做到繁時非繁雙都多客

798 繁時頂閘, 假日坐滿, 但非繁真係做唔到咁旺場

“繁時”之所以叫“繁時”,原因係因為時段內多人
若果非繁時都企人頂閘,咁就唔係叫非繁時啦

唔好以為所謂大線全日都多客
屯門堆M線X線,下晝三四點,唔少班次其實載曬空氣
968早繁後北行、下繁後南行,客量一樣可以好樣衰
但並唔代表呢堆線唔好客、唔好賺

798總客量當然遠遠不及傳統線皇
但條線的而且確客量係平均,真係接近全日都有客
繁時798每10-12分鐘打爆一架車,呢個數,連隔離條297都做得到
但297早繁後無一班車坐得滿窗口位上將隧
反而798北行,到中午前/下晝三點後仍然滿窗口位有凸,五六點例牌頂閘,連尾幾班車都坐到大半車
我話798非繁標青過繁時,就係咁解

castanopsis 發表於 2019-3-17 14:16 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2019-3-17 13:06
仲有,所謂嘅798“非繁有一定客量“,係因為798平日非繁開15-20min一班,較疏,導致每個站都儲到人龍,錯 ...

應該咁講,798非繁/繁時客量唔懸殊
以繁時10-15分鐘一班既線計,非繁開15-20絕對唔算疏
你不妨對比下962系,繁時單係一條962P已經3-4分鐘一班
但非繁962X集埋咁多區,開到15,都只係一邊滿窗口位,另一邊載空氣

798總客量從來都唔係線皇級
但條線既性質係來往住宅<>沙田/荃葵,呢類線多街客,非繁點都有返咁上下

另一個例子係263/269D
繁時你點都唔會夠同區東九/過海線多客
但非繁上座率拍得住同區大線,而且雙向都有需求
ricky 發表於 2019-3-17 17:27 | 顯示全部樓層

798表面上多客,可能只係車疏。

新巴搞搞下,可能利誘區議員加密班次至非繁15分鐘,但要行埋觀塘道(停APM、九龍灣站、啟泰苑)+彩虹邨。
前荃葵青區居民
CTB690 發表於 2019-3-17 17:27 | 顯示全部樓層

你要比較都唔係搵1A流水線同798比,798冇流水客架,同埋你要比係咪應該搵番263,269D呢堆黎同798比.始終74x同58M都比798服務範圍大1

ricky 發表於 2019-3-17 17:39 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2019-3-16 14:28
目前798除咗假日,繁忙時間同賽馬日外,其餘時段客量僅屬一般,改道估計有幫助 ...

新巴可能眼見九巴290系開到咁多線,兜來兜去又咁多客,開始頂唔順。798系想拆全日線,就一定要停觀塘道。
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2019-3-17 17:56 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-17 17:39
新巴可能眼見九巴290系開到咁多線,兜來兜去又咁多客,開始頂唔順。798系想拆全日線,就一定要停觀塘道。 ...

又嘈290同798同觀塘道?
唔好掛

況且798要拆線都做好區內分工先啦,將南北各一條
有排都未到要行觀塘道,798主打將沙特快,唔行繞道落觀塘道根本唔make sense
roquelcm 發表於 2019-3-17 17:59 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-3-17 17:39
新巴可能眼見九巴290系開到咁多線,兜來兜去又咁多客,開始頂唔順。798系想拆全日線,就一定要停觀塘道。 ...

係拆798CDE應該起沙田區著手……
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
ricky 發表於 2019-3-17 18:12 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-3-17 17:56
又嘈290同798同觀塘道?
唔好掛

下一步要諗點將798系全日服務到日出康城至沙田。
前荃葵青區居民