hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 荃灣獨裁者呼籲各位參加七一遊行
開啟左側

荃灣獨裁者呼籲各位參加七一遊行

樓主| 238X 發表於 2006-7-1 10:55 | 顯示全部樓層

原帖由 MK 於 2006-7-1 10:39 發表

我既言論有咩問題呀

你講清楚D好woo

簡單少少,人地又無話我地幫「假洋鬼子」抬轎,
唔駛下下都要去到咁盡。我出 post 唔係為左比你地
嗌生嗌死。我已經第一時間反駁佢,你唔滿意我都
無辦法。

要佢篇文消失,一係告到佢停板,
「自動屏蔽」,「眼」根清淨。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
M 發表於 2006-7-1 12:12 | 顯示全部樓層
其實大熱天時,留係屋企涼冷氣豈不是更好。
唔通一上街就一定有普選咩,係既話班反對派仲有什麼價值?

大家有安樂茶飯就得啦,反正民主根本不能當飯吃。有一個和
諧穩定既社會唔係更好咩?唐太宗果時人民冇得選皇帝,但唔
見得貞觀之治有幾壞。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
 樓主| 238X 發表於 2006-7-1 12:38 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-7-1 12:12 發表
其實大熱天時,留係屋企涼冷氣豈不是更好。
唔通一上街就一定有普選咩,係既話班反對派仲有什麼價值?

你還是要我搬出最惡毒的一句:「不去肯定沒有」。

做一天運動對身體沒有大好處,要不斷的做才成。
爭取普選也一樣,沒有人說一次遊行便可以有普
選。你連能量守恆定律也不知道。

而且,在我看來,遊行的意義不止於爭取普選。

原帖由 M 於 2006-7-1 12:12 發表

大家有安樂茶飯就得啦,反正民主根本不能當飯吃。有一個和
諧穩定既社會唔係更好咩?唐太宗果時人民冇得選皇帝,但唔
見得貞觀之治有幾壞。

很簡單,人民對統治者質素的保證沒有普選那麼大。
獨裁,既有唐太宗的治,也有明朝的嘉慶、萬曆、崇
禎的亂。還有,不要忘記你那位偉大的毛主席,以及
在你眼前這位肆無忌憚地打壓異見的荃灣獨裁者。單
看這五個人的作為,便可以斷定普選對人民吃飽飯的
保障比獨裁大得多。

M 發表於 2006-7-1 12:40 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-7-1 12:38 發表
很簡單,人民對統治者質素的保證沒有普選那麼大。
獨裁,既有唐太宗的治,也有明朝的嘉慶、萬曆、崇
禎的亂。還有,不要忘記你那位偉大的毛主席,以及
在你眼前這位肆無忌憚地打壓異見的荃灣獨裁者。單
看這五個人的作為,便可以斷定普選對人民吃飽飯的
保障比獨裁大得多。

普選又點,選出一個希特拉出黎咪又係死。

只要有飯開,有穩定社會既話,就算因為批評特首而
被政府告又有乜所謂,反正唔做壞事,政府都唔會隨
便拉人。

樓主| 238X 發表於 2006-7-1 12:41 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-7-1 12:40 發表

普選又點,選出一個希特拉出黎咪又係死。

正因為像閣下這種人也可以想到這一點,
我可以斷定香港人沒有那麼蠢。

原帖由 M 於 2006-7-1 12:40 發表

只要有飯開,有穩定社會既話,就算因為批評特首而
被政府告又有乜所謂,反正唔做壞事,政府都唔會隨
便拉人。

那你到時被人收監便不要怪我們了

管仲説過:衣食足然後知榮辱。
我們衣食充足,該是知榮辱的時候了。

M 發表於 2006-7-1 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-1 12:41 發表

正因為像閣下這種人也可以想到這一點,
我可以斷定香港人沒有那麼蠢。

人心唔係一下子就睇得出,俾你揀出個聲譽良好既
特首出黎,如果佢做做下變成獨裁者既話就慘囉。

我唔介意曾蔭權做永遠既特首兼指定佢個子孫做接
班人,但我絕對介意市民會選出一個好似希特拉咁
外好內壞既「特首」。如果個特首係做得好既,唔
好話八百人,八個人選出黎都無問題。

樓主| 238X 發表於 2006-7-1 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-7-1 12:43 發表

人心唔係一下子就睇得出,俾你揀出個聲譽良好既
特首出黎,如果佢做做下變成獨裁者既話就慘囉。

我唔介意曾蔭權做永遠既特首兼指定佢個子孫做接
班人,但我絕對介意市民會選出一個好似希特拉咁
外好內壞既「特首」。如果個特首係做得好既,唔
好話八百人,八個人選出黎都無問題。

1. 忘了一點:希特拉是靠煽動群眾情緒來取得選票的。
如果香港人也是這樣,梁國雄那種人該很吃香才是。
但我暫時見不到。

2. 你不覺得你自己在侮辱香港人的智慧麼?

3. 如果閣下還有話要說,可以另開新文。
我遊行回來後再說。

M 發表於 2006-7-1 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-7-1 12:46 發表

忘了一點:希特拉是靠煽動群眾情緒來取得選票的。
如果香港人也是這樣,梁國雄那種人該很吃香才是。
但我暫時見不到。

咪就係囉,梁國雄作風太激進,都唔太受市民歡迎,
反映香港市民需要既係穩定社會,什麼民主反而唔重
要。只要個社會係穩定既,就算史太林做特首都有人
支持。
 樓主| 238X 發表於 2006-7-1 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2006-7-1 12:48 發表

反映香港市民需要既係穩定社會,什麼民主反而唔重要。

哈哈哈哈,民主就不能帶來更穩定的社會麼?
至少不用甚麼都要耍權術,又可能有一大堆不
可告人的事,到爆大鑊的時候便手尾長了。
你想把我們的特首累死麼? (註:我知曾特首是
一個好特首,不過當獨裁者是比做普選產生的
領袖辛苦的)

連自己的領導人也不體恤,這是甚麼人民?

如果閣下還有話要說,可以另開新文。
我遊行回來後再說。

S3BL100 發表於 2006-7-1 16:28 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2006-7-1 12:48 發表

反映香港市民需要既係穩定社會,什麼民主反而唔重
要。只要個社會係穩定既,就算史太林做特首都有人
支持。

難怪有人話中國人民族性好差,
因為大家只要食飽飯就滿足, 其他事一概不理,
同普通動物無分別.