hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 荃灣獨裁者呼籲各位參加七一遊行
開啟左側

荃灣獨裁者呼籲各位參加七一遊行

KY9143 發表於 2006-7-2 12:04 | 顯示全部樓層

原帖由 Ketsu 於 2006-7-1 19:20 發表

韋小寶講既野都有佢既道理
「如果個個可以豐衣足食
人人有書讀
真係話知佢邊個做皇帝丫」
(意譯)

如果人人連飯都冇得食
真係俾個民主你都冇用

早排問過一個馬來西亞人
我問佢點解新加坡都係「家長 ...

只可以話...
大部份香港人既心態都係咁...

只可以話..曾特首比董特首時代,
所做既野比較獲香港人歡心(呢個同做唔做得好係兩回事)
或者咁講,
香港始終係睇商業利益為主既社會,
問心真係講普選既,
真係好少數囉...(對比番整個香港而言)
有d時候只可以怪,
香港攪成咁...
香港人其實係有少少責任...
Beautiful Fighters
 樓主| 238X 發表於 2006-7-2 12:09 | 顯示全部樓層
睇過明報,原來上年得 2.2 / 1.7 萬人,
今年就算係警方估計都上升左 60%,
用民陣個數更加係上升一倍半。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
chai 發表於 2006-7-2 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-7-1 19:20 發表

早排問過一個馬來西亞人
我問佢點解新加坡都係「家長式統治」
但又冇人敢出聲
佢話唔係冇人敢出聲
而係佢地覺得冇需要出聲
因為大家都滿意政府所做既野

所以如果政府做得好
我都覺得有冇普選都冇所謂

其實一直有反對力量在新加坡出現﹐在最近的國會選舉﹐在野聯盟仍獲得接近 40% 選票﹐
在選舉前最後一晚﹐他們的造勢晚會更有超過二萬人參與﹐有傳媒更將其熱烈氣氛形同台灣選舉﹐
只是選舉制度問題﹐令他們只能取得兩個國會議席。

在詹時中的重新整合下﹐相信新加坡的反 PAP 力量應仍有機會發展。

連專制政權下的新加坡人也極力爭取自已權益﹐香港人在較自由環境之下﹐應更加努力﹗
*天下雖安 忘戰必危*
3ASV196 發表於 2006-7-2 13:40 | 顯示全部樓層

原帖由 KY9143 於 2006-7-2 12:04 發表

只可以話...
大部份香港人既心態都係咁...

只可以話..曾特首比董特首時代,
所做既野比較獲香港人歡心(呢個同做唔做得好係兩回事)
或者咁講,
香港始終係睇商業利益為主既社會,
問心真係講普選既,
真係好 ...

講真, 港英時代, 咁多年香港人都係睇商業利益為主,
以前一樣無普選, 普選話題, 其實係經濟唔好, 加埋
SARS等重大風波, 先出現....到現在只不過都係8年
時間左右.....其實呢D心態的確好難話一時改變, 以
我自己為例, 我都覺得現在普選唔會係適當(詳細我
唔係度講啦)....不過都會尊重要求普選的人

至於有人提到新加坡....其實我上年有同2個新加坡
EXCHANGE STUDENT 傾過, 佢地話D人係會對政府有
不滿的, 不過唔會有人出聲.....但依家都開始改變了?
3ASV196.KE7270
chai 發表於 2006-7-2 13:58 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-7-2 13:40 發表
講真, 港英時代, 咁多年香港人都係睇商業利益為主,
以前一樣無普選, 普選話題,

在1989年前說這個理論都可以勉強成立﹐但在六四事件後﹐
加上在戰後難民潮後在港出生的一代﹐漸漸成為社會多數﹐
並強烈認同自持香港人身份﹐直接顯示香港人的心態已改變。
*天下雖安 忘戰必危*
 樓主| 238X 發表於 2006-7-2 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-7-2 13:40 發表

以我自己為例, 我都覺得現在普選唔會係適當(詳細我
唔係度講啦)....不過都會尊重要求普選的人

第二個嚴重認知問題...

去遊行,唔係因為要即刻普選。要香港即刻有普選,
正確辦法唔係遊行,而係打,而且係全國內戰甚至
世界大戰果種打。唔好理有無人做到或者有無人
會咁癲。呢個一定係唯一速食法。

尋日蘋果標題話李柱銘講左呢句野:
唔去遊行即係唔要普選
只睇呢句,我贊成。遊行唔係要即刻 (或者十年內)
有普選。幾時有普選,無人控制到。我都唔主張
即刻甚至十年內普選。但唔行,肯定渣都會無。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
3ASV196 發表於 2006-7-2 19:05 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-7-2 14:32 發表

尋日蘋果標題話李柱銘講左呢句野:
唔去遊行即係唔要普選
只睇呢句,我贊成。遊行唔係要即刻 (或者十年內)
有普選。幾時有普選,無人控制到。我都唔主張
即刻甚至十年內普選。但唔行,肯定渣都會無。

其實我講以上內容, 無提過遊行本身的...不過呢
"唔去遊行即係唔要普選", 同"唔行,肯定渣都會無"
我就有保留....未來同假設的事係唔會有人知, 又
何來肯定?
M 發表於 2006-7-2 19:16 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-7-2 19:05 發表

何來肯定?

好多野,政府一定會為我地做既。
我相信政府自會安排幾時有普選,所以大家上街
其實作用不大。

我覺得曾特首既五號政改方案不獲通過,唔一定
代表普選大門永遠封鎖,但係都係果句「欲速則
不達」,你想要07年出現唔成熟既普選定係9997
年出現成熟既普選,就要你自己決定了。

我覺得一天香港社會未穩定過來,香港一天都唔
應該要有普選。普選一定要有穩定和諧的社會才
可以出現既,否則就會像台島般麻煩多多。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
chai 發表於 2006-7-2 19:53 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2006-7-2 19:05 發表

何來肯定?

在思考方法上﹐ 閣下推論欠缺了一點﹐就是 A 行為
與 B 結果的相關情況。

不用遊行而改用去廁所來說﹐『唔去廁所即係唔要普選』
明顯沒有相關﹐但如果要推論『唔去遊行即係唔要普選』為將
『未來同假設的事係唔會有人知』﹐就必然要舉出理由來
將 A 行為﹐說成和 B 結果沒有充份理由的關係。

如是者﹐媽媽在罵兒子為何考試前不溫習﹐理由為不溫習
就會不合格﹐兒子回應是『未來同假設的事係唔會有人知』﹐
那個兒子如沒有理由證明溫習和考試不合格無關係﹐
同樣犯了一樣的錯誤。
*天下雖安 忘戰必危*
3ASV196 發表於 2006-7-2 20:18 | 顯示全部樓層

原帖由 chai 於 2006-7-2 19:53 發表

在思考方法上﹐ 閣下推論欠缺了一點﹐就是 A 行為
與 B 結果的相關情況。

不用遊行而改用去廁所來說﹐『唔去廁所即係唔要普選』
明顯沒有相關﹐但如果要推論『唔去遊行即係唔要普選』為將
『未來同假設 ...

無錯, 我的確無去證明A同B 沒有相關....因為我唔係緊那一句

或者我講得唔好, 我"未來同假設的事係唔會有人知"主要針對
"唔行,肯定渣都會無"那一句....我之後都講左"何來肯定? "
咁的確..點可以肯定?

另外如果講返"唔去遊行即係唔要普選", 其實只要有一個人,
唔去遊行, 而用其他方法, 要求普選, 或本身想普選, 只是
時間問題*無去到, 咁那一句已經唔成立, 因為世界上 亦唔係
只有A同B....

*補充返, 指唔係唔得閒, 係唔覺得依家係適當時機...