hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 大埔區巴士小組會 907B,64K,73x
開啟左側

[路線計劃/RPP] 大埔區巴士小組會 907B,64K,73x

樓主| ksmbh 發表於 2019-3-24 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2019-3-23 23:52
嬌姐想藉頭站區議員把口反對 307B 飛走廣福
可惜班友提出嘅論點一下就被 KO
結果最後逼住要自己講 ...

所以唯有提廣福球場特的奇怪總站,
廣福路線真係一條不可少
kitarolo 發表於 2019-3-24 07:29 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2019-3-24 00:18
其實我覺得白石角及
科學園應該歸同一個
區議會,畢竟新界東各個
區議會山頭主義大,互相不和。

九巴打73X主意,無非
不想節外生枝,因為沙田
區議員不會關心73X,又符合
九巴想掠水的做法。

似足當年大窩西
咁本身離市區較遠嘅
仲要玩多數人遷就少數人
反對係人之常情……科學園
有無邊個位好似九龍坑咁樣
啱啱屬兩個區嘅分界?

參考74X要抽車做74D
($10.1 > $14.8)如果真係要
掠水絕對要搵沙田線upgrade
可按收費表整條$10.5嘅線出嚟
但要似74D咁攬埋太和。

問題係城隧網絡喺沙田
(包括馬鞍山)算覆蓋廣闊
係火炭新屋苑有啲潛力,但
駿景路無法行大車,經源禾路
入火炭即落公路都太樣衰。
miklcct 發表於 2019-3-24 11:25 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2019-3-24 07:29
似足當年大窩西
咁本身離市區較遠嘅
仲要玩多數人遷就少數人

白石角要線應該係拉大埔線入去先合理,就如大窩西要線要用北區線服務。

如果拉沙田線入去,點拉先可以同馬料水直上高速差別最細?基本上無乜方法,因為馬料水向南行只得上高速一個選擇,係揀去9號幹線或者2號幹線咁解;如果係好似74D咁行,其實同直行高速差別唔大,因為其實只係高速隔籬,只係多咗幾個唔一定會停嘅站咁解。

進智公交
hadboy5 發表於 2019-3-24 11:44 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2019-3-23 20:57
要行短車果段路又唔係錦上路, 但64K就係養左班來往西鐵站及錦上路既客, 而且64K仲要係該帶最密果條巴士線 ...

你知唔知64K大三段流水,缺其中一段都可以令班次變成二十分鐘甚至三十分鐘一班,元朗至大埔,錦田至大埔,錦田至元朗

樓主| ksmbh 發表於 2019-3-24 12:25 來自手機 | 顯示全部樓層
沙田大埔條界分得好怪
住宅全部大埔區
Gary_B 發表於 2019-3-24 14:19 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2019-3-24 12:25
沙田大埔條界分得好怪
住宅全部大埔區

劃界當年只係荒野  
shakugan2005 發表於 2019-3-24 16:28 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2019-3-24 11:44
你知唔知64K大三段流水,缺其中一段都可以令班次變成二十分鐘甚至三十分鐘一班,元朗至大埔,錦田至大埔 ...

64K要分係分開四批客, 反而成條64K倒得多車落去一樣因太多流水客仲要雙向分段要拍多次卡搞到好慢+脫班, 上村斬開兩條線+轉乘優惠仲可以免卻雙向分段既麻煩,

1. 元朗至大埔果D唔係叫流水, 果D明明就係全程客, 只係265S/264R又貴又疏+有限服務時間先焗住要搭64K慢慢行, 博愛已經夠惡頂仲要錦上路成日有貨車頂住哂, 265S/264R全日服務+減價比你全日6部車都可以係大車, 要平既可以搭64K拆開出黎既轉乘替代, 預左係慢但依家一條64K都唔見得快, 做得掂265S/264R更可能搶返276/276P轉東鐵既客流;

2. 錦田至元朗已經有54/251A/251B, 就算開多條上村至元朗西經錦上路既線, 比返4部大車20-30分鐘有咩問題? 又唔見251A有個位數字班次? 反而依家D短車就係HOLD哂落去依個位, 正如51縮短去上村前一樣夠有錦上路/錦田公路流水, 未又唔係HOLD住哂D單層要縮短;

3. 錦田至大埔有幾多客心照, 就算拆開兩條線一樣可以做轉乘(即係依家51去到上村D轉乘);

4. 林錦公路至大埔先係真係要用短車+現時64K需要做到班次密果段, 依家成條64K HOLD到成24部短車, 24部短車用哂去上村至大埔可以密到3分鐘一班, 扣返上述要拎走10部車都可以有14部車都會密過現有64K班次, 而且只有依14部車先需要係短車, 可以減少一大半既短車需求
kitarolo 發表於 2019-3-24 16:30 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2019-3-24 14:19
劃界當年只係荒野

何此荒野,根本係填海而來。

上繁入白石角係廣福
起載特車,因為唔太滿
都仲有一定承載力加經,
所以反對理據唔太強。

既然下繁加經有異議,
我諗應爭取眾安街即上
城隧嘅特別班正式寫落
時間表(整幾班273x出嚟)
且用呢幾班特班入白石角。

現時有不定期班次咁做緊,
車頭玻璃放過膠通告,但呢條
走線是否未批12.8米車行?
kitarolo 發表於 2019-3-24 16:59 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2019-3-24 16:28
64K要分係分開四批客, 反而成條64K倒得多車落去一樣因太多流水客仲要雙向分段要拍多次卡搞到好慢+脫班,  ...

第一、我自己接受
嘅264R平日版係12蚊
及繁時15非繁20分鐘。
但九巴未必願收咁便宜,
而且有時唔係短車問題,車長
有限下開到都攞64K嘅人走。

第二、全程客有幾多
心唔心照呢相信九巴
都無數據,搭過凌雲寺
無得享用雙向分段即是
收集唔到人數,呢一段路
一般都有30客以上,撞啱
脫班就企人都有份,用上村
做分拆點唔係唔得,一來排隊
空間同停巴士空間有限,用嚟
做循環點等於自打嘴巴,一樣
係脫班收場。

反而65K/64P肯定有
八達通數據去訂立班次。

唯一要鬧嘅係64S
只係一條唔入八鄉路
嘅251A,當然我唔知有無
咁奢侈地走去用短車行。

第三、睇埋StreetDeck
攪成點,將64P/65K全日化
已經夠解決雙向分段嘅不便,
64K現全程仍是有保留價值。

樓主| ksmbh 發表於 2019-3-24 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

直接斬開林村會嘈冇直車去錦上路。但我認同264R應盡快開平日(平日可考慮縮短及減價)分流