hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴優先調撥巴士車長予沙田廠
開啟左側

[小道消息] 九巴優先調撥巴士車長予沙田廠

KT6487@85K 發表於 2019-3-26 14:15 來自手機 | 顯示全部樓層

MK-15-83 發表於 2019-3-26 10:49
大埔道條 81 就嚟收到 72 都密過佢喇。

退咗休嗰啲全部都唔攞返原線做
成10個吉位都冇人申請,你就知道呢條線有幾惡做
HR1377 發表於 2019-3-26 14:24 | 顯示全部樓層
Matt_101 發表於 2019-3-25 23:52
水廠幾條大線全數收車,城隧孖寶 東九北區線王 通通開15-20分鐘一班

既然S廠缺人,不如東九沙田/大埔/北區線部份字軌轉俾K廠,西九龍線轉俾L廠可以暫時解決欠人問題
樂仔〞 發表於 2019-3-26 14:41 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2019-3-26 13:15
新東TD又累全家

270B 277A(線都未開到) 應該拿去招標

招標路線比邊間公司同負責相應區域嘅人係無乜關係
ME9661 發表於 2019-3-26 18:45 | 顯示全部樓層

荔廠收車唔嚴重??荔廠D 乘客唔係人?
238X 發表於 2019-3-26 19:05 | 顯示全部樓層
ME9661 發表於 2019-3-26 18:45

睇哂啲回文先講呢啲晦氣說話啦...

利申:今朝 238X 都甩,已由官方渠道投訴
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
kitarolo 發表於 2019-3-26 19:15 | 顯示全部樓層

XX廠優先、由對面廠
分擔(兩邊總站都喺沙廠
範圍嘅線咪要暫停服務?)
攞盈利高嘅線出嚟招標,都
係啲朝三暮四嘅方法,直接將
高盈利線俾新城做,一樣會到
對面出事。敢問一吓遠因……
水粉埔仲係兜廠年代,沙廠管轄
範圍很細,除人手過檔外有無大改?

有無辦法令套ETA係
盡量反映實況? 嗱,實有
人講部份乘客用唔到或
科技唔係將收車合理化,
有時表列15分鐘出下班達
58分鐘,可能係未入機,可能
真係無車返總站但諗緊方法
救火……真係比表列多出一倍
都係唯有乘客自己做抉擇。

減少塞車,一來對整體缺人
幫助不大,二來亦沒有良方。
kingprowm 發表於 2019-3-26 19:20 | 顯示全部樓層

ME9661 發表於 2019-3-26 18:45

沙廠自己唔夠人,但過海線如 681 又要繼續學人出車海,唔派少 d 車
kitarolo 發表於 2019-3-26 19:26 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-3-26 19:20
沙廠自己唔夠人,但過海線如 681 又要繼續學人出車海,唔派少 d 車

所謂車海係表列班次定係
同聯營者競爭嘅額外車先?
HT408 發表於 2019-3-26 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2019-3-26 19:20

681夜更成日收車㗎喎
RyanPun 發表於 2019-3-26 20:04 來自手機 | 顯示全部樓層

HT408 發表於 2019-3-26 19:45
681夜更成日收車㗎喎

沙廠唯一可取就係識搵N車補返條數(雖然幫忙不大但好過冇),你估N車佬真係好做咩,齋返N車時間咁正咩。87D下繁打後可以密密咁開,都係有N車打救,681都一樣。唔計呢堆N車字軌,齋計正線字軌,再搬埋每條線收咗幾多車條數出嚟,隨時係嚇死人,沙廠認收車第二,冇人夠膽認第一。