hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 大埔公路和大埔工業村巴士路線重組建議 ...
開啟左側

大埔公路和大埔工業村巴士路線重組建議

S3bl430 發表於 2019-3-26 13:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

重組重點
1.72A由新路線72B(富亨←→沙田市中心(循環線))取代,後者將扮演類似於小巴28K的角色,擔當大埔公路接駁路線角色,提升運營效率,並且為後續潛在的重組營造空間(例如72改經吐露港公路,74A取消服務)營造空間
2.原有72A服務範圍則由新路線72D(美林←→大埔頭)局部取代,後者幫助開拓沙田大埔往返科學園和白石角的服務

重組用車分布
重組前
72A:5輛(大部份時段30分鐘)

重組後
72B:4輛(20分鐘)
72D:1輛+1-2輛(由74A及82C支援)
(大部分時段60分鐘一班)

內容
72B        富亨←→沙田市中心(循環線)
開辦目的:(1)提升大埔公路(元洲仔至馬料水段)接駁市區和沙田區路線的效率;(2)發掘富亨、富善、大埔中心往返沙田區的潛在客源
相關配套: (1)73全日延長至大埔工業邨(見以下部份)

停站
富亨開:
1. 富亨總站
2. 頌雅路
3. 新興花園
4. 廣福邨廣智樓
5. 廣福(總站)  
6-19.大埔公路元洲仔至馬料水段沿線(依路線72)
20.禾輋邨  
21.瀝源邨  
22.沙田市中心  
23.好運中心  
24-42. 大埔公路馬料水至元洲仔段沿線(依路線72)
43.廣福邨
44. 廣福球場
45. 林村河
46. 大埔中心第五期
47. 富亨總站

全程收費:6.8元
分段收費:
1.沙田往返樟樹灘:5.5元
2.富亨往返樟樹灘:5.5元

全程行車時間:60-70分鐘  
預算用車:4輛

班次:  
星期一至星期五
05:40-06:40(20分鐘)
06:40-06:55(15分鐘)
06:55-22:35(20分鐘)
22:35-23:50(25分鐘)

星期六、日及公眾假期
05:40-23:00(20分鐘)
23:00-23:50(25分鐘)  
若效果理想可提升至每日15至20分鐘一班服務

新增多項八達通轉乘優惠:
- 與沙田區內線(80K,81K,
  83K/S,85K,86K,88K,282,283,
  284),兩程合共付72B全程
  收費。

- 與葵青/九龍區路線(47X,48X,49X,81,86,88X,89,
  280X),提供4.2元轉乘折扣

-與73(沙田往大埔工業區)的轉乘優惠,兩程合共付72B全程收費。

72D        美林←→大埔頭
路線依72A的基礎上大幅修改,服務乘客對象主要為:(1)美林往返石門、白石角,(2)大埔往返石門、白石角,(3)74A大涌橋道沿線往返大埔
相應改動:(1)取消74A 啟業開出06:35,07:35的班次,並將其中一班改為72D班次(08:10美林開出)

收費:8.4元
雙向分段收費:
1.美林往返濱景花園:5.8元

單向分段收費
1.白石角往美林:6.8元
2.王肇枝中學往大埔頭:4.7元

單程行車時間:40-50分鐘
預算用車:1輛+1輛支援(早繁:74A,其餘時間:82C)

若有額外資源可增加至30分鐘一班(4輛派車)

八達通轉乘優惠:
與73(沙田往大埔工業區)的轉乘優惠,兩程合共付72D全程收費。

72D往大埔頭方向  
每日班次:
以大埔頭為總站
07:15-21:15(60分鐘)

路線
美林開往大埔頭:
1.美林總站
2.大圍街市
3.大圍站
4.車公廟
5.秦石
6.乙明邨
7.麗豪花園
8.富豪花園
9.沙田第一城
10.濱景花園
11-20.水上活動中心至大埔寶鄉橋(依274P)
21. 太和邨
22.大埔頭

72D往美林方向
每日班次
由大埔頭開出:
08:10-22:10(60分鐘)

路線
大埔頭開:
1.大埔頭
2-12. 大埔舊墟公園至水上活動中心(依274P)
13. 新界鄉議局大樓
14. 沙田第一城
15. 富豪花園
16. 麗豪花園
17. 乙明邨
18. 秦石
19. 車公廟
20.新翠邨新明樓
21.積運街
22.海福花園
23.美輝街
24.美林總站

平日下午繁忙時段另加由大埔工業邨開出,途經沙田第一城、廣源的特別班,開17:40
大埔工業邨開:  
1-20.大埔工業邨至水上活動中心(依274P)  
20. 新界鄉議局大樓  
21.置富第一城
22.愉田苑
23.第一城馬鐵站  
24.沙田工業中心  
25. 歷奇單車場  
26. 小瀝源  
27. 廣榕樓  
28. 香港恒生大學  
29. 牛皮沙新村  
30.多石  
31. 沙田圍新村  
32. 田園閣  
33. 乙明邨  
34. 秦石  
35. 車公廟  
36.新翠邨新明樓  
37.積運街  
38.海福花園  
39.美輝街  
40.美林總站

73           大埔工業邨←→華明
·      因應72A取消服務,建議(1)73所有班次改以大埔工業邨為終點站;(2)精簡路線,來回方向繞經南運路,安祥道,不再途經大埔太和路及太平工業中心;(3)加密平日繁忙時段班次應付新增需求/(4)平日繁忙時段加開往返太和及大埔工業村的短途班次;(5)增設短途分段(大埔工業村往返太和:5.1元)
收費:6.8元  
雙向分段收費:
大埔工業邨往返太和:5.2元

73往華明方向

每日班次
05:45-17:15(30分鐘)
17:15-19:15(20分鐘)
08:15-00:45(30分鐘)

路線
大埔工業邨開:
1.大埔工業邨
2. 大埔海濱公園
3. 大埔大喜街
4. 污水處理廠
5. 大埔大昌街
6. 大埔大宏街
7. 大埔大發街
8. 魚角
9. 救恩書院
10. 怡雅苑
11. 新興花園
12. 廣福邨廣智樓
13. 廣福球場
14-33. 大埔廣福道至華明(不變)
73往大埔工業邨方向

每日班次
05:45-06:45(30分鐘)
07:10,07:30,07:50
08:15-00:45(30分鐘)

*太和開出短途班次:
08:20,08:35

路線  
華明開:
1-20.華明至大埔運頭角里(不變)
21. 廣福球場
22. 林村河
23. 大埔中心(南運路)
24. 怡雅苑
25. 漁角
26. 大埔大發街
27. 大埔大宏街
28.大埔大順街
29.大埔大利街(依小巴26馬鞍山方向停站)
30. 大埔大喜街
31. 大埔海濱公園
32.大埔工業邨

錯字連篇
castanopsis 發表於 2019-3-27 07:55 | 顯示全部樓層
類似建議
我同S3BL100喺B2版74D個帖都有提出
方向大致同意,但73走線尚有改善空間

1.
留意72A大埔工業邨走線同73唔同
拉73補72A位既同時,要兜埋矽港一帶

2.
唔建議73兜落大埔墟站
一來影響廣福道上車返華明既客
二來咁做變相倒客俾港鐵
我會寧願學75P,兜廣福邨一圈,然後直行廣福道接原線
要轉鐵就搭去太和,想快就廣福落車轉九巴

3.
我會再進一步,建議73全日加到落10-15
咁73A就可以抽離北區,抽車減班,攞去做其他嘢
大埔工業邨亦會有返條班次似樣少少既接駁線

樓主| S3bl430 發表於 2019-3-27 08:29 來自手機 | 顯示全部樓層

回應返你個建議
1.73在大埔工業邨定線依72a,其餘站分我覺得小巴26可以補到位

2.73唔經大埔墟站,恐怕抽唔走75k
其實還有一個折衷方法,就係73兜完大埔墟站再出返廣福路(相對原73在廣福道至大埔工業村的路線,唔會更加兜)

3.唔建議拖73a落水,反建議73可以通過短途班次(例如華明至廣福道)將整體服務水平提升至10-15分鐘一班,然後將73a減班。73a流水線屬性強,貿然縮線或引發更多爭議

castanopsis 發表於 2019-3-28 13:01 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-3-27 08:29
回應返你個建議
1.73在大埔工業邨定線依72a,其餘站分我覺得小巴26可以補到位

先講73A

73A所謂流水
主要集中 北區<>大埔、大埔<>火炭/愉翠苑 兩段
我唔覺得有幾多人咁神心,由頭坐到尾
家陣73/A南行聯合班次夾得唔錯,但北行聽過幾個版友話成日夾唔到

我會覺得,更理想既安排,係谷密73北區<>大埔、72A第九區富亨<>沙田
等大埔返北區、大窩西、埔公,有穩定既密車線
放返條73A出來,做其他嘢

而或者我要講清楚,做其他嘢,唔代表取消/陰乾73A
純粹係將條線拉去更有需要既地區
詳細點改,就視乎新招標綠小搞成點

舉個例
將條線改為 聯和墟<>粉公<>太和/大中/廣福道<>白石角科學園<>濱景一城愉翠
https://goo.gl/maps/mygsr8qFNKR2
應該可以食到唔少新客,包括——
聯和墟<>廣福道、聯和墟<>白石角科學園
大埔<>白石角科學園、大埔<>濱景一城
白石角科學園<>濱景一城愉翠
食埋73B,我估養得起全日20甚至更密

當然綠小開得成,就可能要調轉
小巴做愉翠/廣黃,巴士做火炭(或者火炭>大涌橋路擦邊一城/濱景)
2.73唔經大埔墟站,恐怕抽唔走75k
其實還有一個折衷方法,就係73兜完大埔墟站再出返廣福路(相對原73在廣福道至大埔工業村的路線,唔會更加兜)

講返工業邨

73跟72A、75K抽走,真空既係大富街,26關事?

我會建議73代72A兜矽港之後,兜埋大富街停返75K站位
即 總站>大景街一圈>大貴街>大富街>大宏街 咁行
望落雖然兜,但工業邨堆路口本身無燈位,其實唔係花多好多時間
另外,入工業邨方向,可以用大福街入工業邨,停少支燈

我會覺得,工業邨兜幾多路,唔重要
重要既係班次,30分鐘一班,以接駁服務計真係不可接受
點解強調73攞73A資源,加密至全日10/15,係有原因

只要73做得密
抽走半日75K唔係大問題
除咗大埔墟站之外,75K大埔服務範圍,73都補得返
特別要強調,75K就算直行汀角路,都一樣做到大埔工業邨出大埔墟站
家陣大富街/大宏街出汀角路搭車,只係行一個街口
73無需要兜大埔墟站補位

樓主| S3bl430 發表於 2019-3-28 14:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-28 13:01
先講73A

73A所謂流水

我對73A無意見,但我真係識唔止一個人第一城返粉嶺南係坐73A

我主要回應返大富街問題,
1.大富街有小路行出汀角路,出大埔方向可以唔補償,
2.入大埔工業村方向,大富街的巴士站與其他巴士站有300-600米距離,
如果小巴26在大富街和大貴街口加一個小巴站,
原本大富街落車既人需要行多100多米,算可以接受
我覺得唔需要補位補得咁徹頭徹尾

對於大埔工業村的交通需求,我諗大家都明白大埔工業村主要得通勤需求,
我諗繁忙時間以外,工業村客量係小貓三幾隻,係食飯時間多小小
再加上有幾分鐘一班既小巴26途經工業區,而工業村部份廠房係有廠車接載,
根本唔需要頻繁班次服務
建議75K保留部份時段繞經工業村已經足夠應付需求

至於73繞不繞經大埔墟站,個人覺得最好途經
錯字連篇
流星☆雨 發表於 2019-3-29 23:14 | 顯示全部樓層
72D好似同蓮塘大圍線有重疊
趕客路上 理_得你
castanopsis 發表於 2019-3-30 22:37 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2019-3-28 14:11
我對73A無意見,但我真係識唔止一個人第一城返粉嶺南係坐73A

我主要回應返大富街問題,

大富街問題
都係一句,工業區內大部分路口都無燈位
行埋大富街,只係用多你一兩分鐘,連車都唔使加
何樂而不為?

至於大埔墟站
既然你都話,75K仍然服務到工業邨,至少往大埔方向我覺得新73唔使特登兜入去
特別係廣福道難得養到一大班客返華明,唔建議改站位
而往工業區方向,75K站位稍遠,兜既理據強少少
但我會覺得,舊墟/大中一帶坐緊72A入工業邨既客,車程本來已經慢咗唔少,再兜實在唔太理想
唔係有特別大政治阻力既,都唔建議兜
 樓主| S3bl430 發表於 2019-3-30 23:06 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2019-3-30 22:37
大富街問題
都係一句,工業區內大部分路口都無燈位
行埋大富街,只係用多你一兩分鐘,連車都唔使加

建議已修改:73廣福道至大埔工業村路線修改
https://www.google.com.hk/maps/dir/22.4486109,114.1670762/22.4569643,114.1877974/@22.4560346,114.1770699,16.5z/data=!4m29!4m28!1m25!3m4!1m2!1d114.1717593!2d22.448365!3s0x3404084134a320a3:0xc2c3d75a77600364!3m4!1m2!1d114.175109!2d22.4557454!3s0x3404084f2eabe261:0x59ff1bd587075dd2!3m4!1m2!1d114.1844124!2d22.4581834!3s0x34040853d1dcd539:0xeb0c7837f4c91158!3m4!1m2!1d114.1883526!2d22.4609676!3s0x34040854e31b9dbb:0x412dfb8e402e5930!3m4!1m2!1d114.191615!2d22.4524937!3s0x340408f878474705:0xb35005869f8022dd!1m0!3e0
73大埔工業村至廣福道路線修改
https://www.google.com.hk/maps/dir/22.457056,114.1876628/22.4486109,114.1670762/@22.4548548,114.180481,16.5z/data=!4m29!4m28!1m25!3m4!1m2!1d114.1918695!2d22.4522982!3s0x340408f8741e411d:0x90acf40b547b2eb4!3m4!1m2!1d114.184183!2d22.4581845!3s0x34040853d1dcd539:0xeb0c7837f4c91159!3m4!1m2!1d114.1807834!2d22.4590597!3s0x340408521210a4cb:0x447cc65df771dc3b!3m4!1m2!1d114.1758739!2d22.456081!3s0x3404084ef87d31d3:0x97ca33581284333e!3m4!1m2!1d114.1719662!2d22.4466671!3s0x3404084115ed3221:0xf91046b623a5ec9!1m0!3e0

另外,收回75K改為部份時段繞經工業村的建議

錯字連篇