hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 問路專區 (A19) 將軍澳清晨去機場
開啟左側

將軍澳清晨去機場

10598C 發表於 2019-3-26 23:41 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問0350康盛開嘅N29會早啲到機場,定係0415嘅NA29會早啲?請問如果想大概5點鬆啲去到機場,以上兩條路線趕唔趕得切?

如果趕唔切,康盛翠林出發去機場,係咪要出旺角轉N21?

先感謝
GU9338 發表於 2019-3-27 16:15 | 顯示全部樓層
之前見過 0450 N29 大約 0635 到東涌 ,
扣返機場 > 東涌大約用 20 分鐘 , 頭班應該 0515 左右到 T1

聽聞過 NA29 會快些少 , 不過只係 5-10 分鐘左右
唔係太趕嘅話樓主應該都搭返 N29 最方便 ?

至於 N21 ,
成條大流水又要先經東涌後勤 , 我覺得就不了

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
10598C + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

請用文明來說服我。
JX9097 發表於 2019-3-31 01:23 | 顯示全部樓層
0350 N29大約0515到機場
0415 NA29就大約0510左右
時間上差唔到幾多
唔使出旺角咁複雜

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
10598C + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| 10598C 發表於 2019-3-31 13:39 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2019-3-31 01:23
0350 N29大約0515到機場
0415 NA29就大約0510左右
時間上差唔到幾多

明白

另外問埋如果想再早啲到機場,除左搭的士係咪主要都係要出九龍轉車?
JX9097 發表於 2019-3-31 13:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-3-31 13:39
明白

另外問埋如果想再早啲到機場,除左搭的士係咪主要都係要出九龍轉車?

要再早d的話,建議坐的士算
一嚟轉N293轉N21實在太慢
二嚟拎住行李,甚至扶老攜幼的話,更加係麻煩
三嚟叫的士可以令自己瞓多陣
但閣下暫定5點零去到,兩者都做到

另外要睇下閣下或者屋企人會唔會易暈車浪
因為N29車程都啊唔係講笑
一上車要經過無數迴旋處fing嚟fing去
出到九龍都繼續左兜右兜
唔係咁易瞓休息得到
 樓主| 10598C 發表於 2019-3-31 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2019-3-31 13:49
要再早d的話,建議坐的士算
一嚟轉N293轉N21實在太慢
二嚟拎住行李,甚至扶老攜幼的話,更加係麻煩

明白
本人係朝早七點機
一人由屋企出發 同朋友係機場等
照咁睇N29會係比較直接嘅選擇
tonychow 發表於 2019-3-31 17:10 | 顯示全部樓層

補充少少,出得旺角轉車又就到時間可以選擇 N23,快過 N21 好多。
至於如果真係好想早少少又有好多行李想原站轉車,唔介意兜少少可以選擇 N691 轉 N11,景隆街原站轉。聽落好天馬行空,不過將軍澳計 N691 行山走康盛係尾站,N29 就頭站,過咗海後 N11 都尾站過紅隧,柯士甸上公路,係要兜機場島麻煩少少。
不過我唔係常客,唔清楚全程同轉車等幾耐,可能要你半夜起身睇 ETA 先得。
 樓主| 10598C 發表於 2019-3-31 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2019-3-31 17:10
補充少少,出得旺角轉車又就到時間可以選擇 N23,快過 N21 好多。
至於如果真係好想早少少又有好多行李想原 ...

係,啱啱睇N23時間表,頭班由慈雲山開嘅N23肯定趕得切五點前到機場

唯一需要check下就係N23慈雲山到旺角,中間車程幾耐,同埋怕旺角尾站N23冇位
呢邊N293出去個時間其實又唔算難就

至於過海轉N11,我都有諗過,但我見佢入到大嶼山又係環遊東涌後勤區,價錢亦都唔平,反正可以N29或者N293轉N23,未必會考慮