hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴936/936A往石圍角/梨木樹方向加停海盈邨 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴936/936A往石圍角/梨木樹方向加停海盈邨

leungky0528 發表於 2019-4-7 20:23 | 顯示全部樓層

32 發表於 2019-4-7 18:51
搭過十數次 936,個人比較介意回程上葵站位多啲

以石陰打後乘客黎講,

我又覺得大隴街多人上落,入總站唔大問題
反而兜北葵涌街市唔停石蔭邨呢樣麻麻地
GW4866 發表於 2019-4-7 22:03 | 顯示全部樓層
chrisyy4563 發表於 2019-4-7 13:24
石梨安蔭嘅有咁嘅時間又真係唔係好介意喎,又要快又要密又要唔兜嘅,唔會係北葵出現囉。
935過左繁忙時間 ...

你唔介意唔代表其他人唔介意
至少大部份上葵居民都唔滿意936回程兜路
我回文係要以正視聽,上葵呢邊唔係人人都like
好多都係話搭返地鐵轉M車算
如果係銅鑼灣返上葵更加搭102/112轉31B/35A又平過密過快過936

碧海藍天後直上葵涌道我之前都提議過好多次,已經好大讓步
講都講到口臭,已經對條936無哂希望

宜家咁兜法你不如唔好開,慳返d車同人手做返好本身既線先
打開門,行出去,去遠啲!
GW4866 發表於 2019-4-7 22:06 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2019-4-7 13:42
936 停荔枝角站可以執雞救命(尤其是海盈落完人一定有位剩),應該唔會隨便飛走 ...

31B/32/35A/36B成4條線係到,使要條行下路既936?

梨木樹仲有36A
leo_ku 發表於 2019-4-7 22:11 來自手機 | 顯示全部樓層

chrisyy4563 發表於 2019-4-7 22:12 來自手機 | 顯示全部樓層

以石陰打後乘客黎講,

長沙灣係食燈但都係10分鐘內行完。我都有咁諗過其實跟31/40P回程係可以節省到時間。
GW4866 發表於 2019-4-7 22:13 | 顯示全部樓層

以石陰打後乘客黎講,

淨係長沙灣廣場至雍雅軒呢段936已經慢過傳統行上路既一眾上葵線
尢其下繁光輝圍塞一塞936係更加慢

上葵入面兜我都認同
GW4866 發表於 2019-4-7 22:18 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-4-7 22:11
102/112 轉31B/35A 呢D巴士迷先會用的方法別拎出來講啦,盞笑死人咋。

你可以唔信,試過好幾次搭102去到貿易廣場係有其他乘客一齊轉31B/35A

銅鑼灣搭咩西隧線都好都要差唔多半個鐘先西隧,
936之後又仲要差唔多半個鐘先返到上葵
咁係銅鑼灣搭102/112半個鐘都過咗旺角,重點係密,總車程又差唔多

青衣果邊一樣有人搭102/112轉44之類快過948

利申:非反948/非盲反936
chrisyy4563 發表於 2019-4-7 22:26 來自手機 | 顯示全部樓層
102/112 轉31B/35A 呢D巴士迷先會用的方法別拎出來講啦,盞笑死人咋。

以前我就係咁搭,936拉長左時間我寧願等佢。一程車舒舒服服,唔洗好似112咁迫,而家晚繁後35A又收車分分鐘又等20分鐘。
112晚繁服務並唔穩定,有時怡和街等車可以等15-20分鐘,加上鵝頸橋打後塞起上黎好塞,晚繁無必要用112。
238X 發表於 2019-4-7 22:43 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2019-4-7 22:06
31B/32/35A/36B成4條線係到,使要條行下路既936?

梨木樹仲有36A

又一個唔爬文嘅... 請睇 #76 樓,我唔重複了。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
GZ9464 發表於 2019-4-7 22:44 | 顯示全部樓層

同意,所以我老豆呢啲唔係巴士迷,會搭102/112轉朗豪坊紅頂,灣仔中環金鐘會搭935或者紅色線轉紅頂,
港島返石蔭可以半個鐘多少少搞掂