hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [插旗模式] 建議 63X 來回改經昂船州大橋及加停海盈邨 ...
開啟左側

[插旗模式] 建議 63X 來回改經昂船州大橋及加停海盈邨

GU9338 發表於 2019-3-29 22:25 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

是次建議預料會較具爭議
但建議目的為以最少資源插旗 , 因此仍然作出試驗

建議內容:63X 來回不經荃灣路、葵涌道及美孚,改停汀九橋、南灣隧道、昂船州大橋及興華街西

往西九龍站方向:https://goo.gl/maps/mAMquVbWTkP2

取消巴士站:葵涌交匯處、美孚站
新增巴士站:新巴西九龍車廠 (701A 站,增設 $6.2 分段)、發祥街西

往洪福邨方向:https://goo.gl/maps/nwwe4Cbsei72

取消巴士站:美孚站、葵涌交匯處
新增巴士站:浪澄灣、海盈邨

建議好處:方便西九龍填海區 (特別為海盈邨) 居民經屯轉往返新界、以及出入九龍 ;避開荃灣路經常慢車及擠塞路段

建議壞處:兩道路均沒有擠塞下,Google map 顯示新路線會略慢 1-2 分鐘 ; 美孚乘搭需改用其他路線 (或需提供美孚 - 旺角特快補償,但不在本文詳列)

若建議成功帶來新客源,63X 可考慮加強非繁忙時間班次至 20 分

歡迎討論
請用文明來說服我。
10598C 發表於 2019-3-29 23:35 來自手機 | 顯示全部樓層
有諗頭...
唯一美中不足就係站位(尤其南行)都係偏遠,但就啱時間63X都會方便過行出去搭A21...

同埋回程做唔做雙向分段比人佐敦、油麻地返去?始終入到去個站位係好啲

少少野想問,南行唔跟701A直行興華街,反而轉右跟A21轉上公路?

另外,我個人有諗過46變循環,美孚後直去渡船角,逆時針經佐敦、油麻地、旺角返美孚,加個6仔轉乘比荔景繼續平車出深水埗
天空之神 發表於 2019-3-31 20:49 | 顯示全部樓層
其實屯門元朗人有咩好處?
行西橋飛美孚已經達到最快既效果
兜落海盈唔見得有吸引力
.
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-1 19:52 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2019-3-29 23:35
有諗頭...
唯一美中不足就係站位(尤其南行)都係偏遠,但就啱時間63X都會方便過行出去搭A21...

63X 始終係長途線 , 我覺得再做雙向分段帶黎嘅壞處會多過好處

如果有得由頭再黎 ,
我會選擇 701A 一開車就直剷三幹落佐敦跟 287X 好過

至於停興華街定深旺道
停後者比較近富昌邨同埋南昌新樓 , 所以想試下有冇客會行過去上
不過當然會對海麗同碧海藍天嘅吸引力又低咗
請用文明來說服我。
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-1 19:58 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2019-3-31 20:49
其實屯門元朗人有咩好處?
行西橋飛美孚已經達到最快既效果
兜落海盈唔見得有吸引力 ...

你嘅問題同 936 加停海盈對上葵有乜好處一樣 ,
搭車時間係無乜點變 , 目的亦唔係做旺角真特快 , 而係插旗

而家搭開屯門 - 旺角段嘅客 , 唔會因為 63X 改落海盈而走佬
但海盈新客做到一個就係多一個
請用文明來說服我。
天空之神 發表於 2019-4-1 22:03 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-4-1 19:58
搭車時間係無乜點變 , 目的亦唔係做旺角真特快 , 而係插旗 ...

本身行西橋頂到盡都係慳到 10 分鐘你一野兜入去同倒返佢地落去行長沙灣道有咩分別?
.
 樓主| GU9338 發表於 2019-4-1 22:56 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2019-4-1 22:03
本身行西橋頂到盡都係慳到 10 分鐘你一野兜入去同倒返佢地落去行長沙灣道有咩分別? ...

Google Map 而家實測兩條路線只係相差 1 分鐘
海輝道 + 連翔道少燈少車基本上掂行掂過
長沙灣道講緊停少盞燈都偷笑 , 同上面係兩回事
我就唔認同咁樣叫兜
請用文明來說服我。
1234567 發表於 2019-4-17 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
點樣説服美孚個班區佬啊?
miklcct 發表於 2019-4-18 10:39 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2019-4-1 19:58
搭車時間係無乜點變 , 目的亦唔係做旺角真特快 , 而係插旗 ...

旺角方向咁兜法我會即刻走佬搭返58X囉,肯定重衰過行長沙灣道。而家行西九龍走廊其實只係同直行長沙灣道慳到200米同5分鐘車程。個建議比直行長沙灣道重要兜多200米。

反而係屯門方向大角咀咁順住去,問題唔太大。
進智公交
KW2523 發表於 2019-4-18 13:07 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2019-4-18 10:39
旺角方向咁兜法我會即刻走佬搭返58X囉,肯定重衰過行長沙灣道。而家行西九龍走廊其實只係同直行長沙灣道慳 ...

西廊上面有幾多盞燈同站,長沙灣道有幾多?
時間上快同路線直接唔同架,升到上去做巨學生仲未識分?