hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴安排特別車接載「野馬旅行團」, 涉嫌違反專利巴士條 ...
開啟左側

九巴安排特別車接載「野馬旅行團」, 涉嫌違反專利巴士條例

238X 發表於 2019-4-16 13:09 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2019-4-16 13:06
人地既目標唔係公司

至係果班退休人士

唔明,你係指:
一、上車嗰班團友,定係
二、成日被人走去話「退休做九巴」嘅前警務人員?(我見個專頁名,頁主應該幾仇視[前]警隊高層)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
KW2523 發表於 2019-4-16 13:10 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2019-4-16 12:58
理論上咁做的確係踩緊界
全世界都做唔代表果樣野啱
你試下同巴士公司甚至同運吉port 佢地都一定受理

啱唔啱並非重點

未轉牌先上客呢樣野冇影響到任何人 咁多人做都冇怨言証明呢點 咁邊上邊轉又有乜咁出奇 冇可能因為咁而可以斷定佢開車嗰陣冇轉
LN9267 發表於 2019-4-16 13:11 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2019-4-16 12:49
咁就告得入

呢個係應該係由紅證巴士服務既範圍

不知道城巴做法是否出B3路線牌,以加班車方式接載旅行團加一般乘客。
反而類似校巴方式的早上特別班次隨時有位入。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
GA6072 發表於 2019-4-16 13:12 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2019-4-16 13:09
唔明,你係指:
一、上車嗰班團友,定係
二、成日被人走去話「退休做九巴」嘅前警務人員?(我見個專頁名 ...

你唔覺呢間公司d風格
好有反黑既味道咩

stanleyhss 發表於 2019-4-16 13:13 | 顯示全部樓層
看圖作文?
koneotis 發表於 2019-4-16 13:14 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2019-4-16 13:10
啱唔啱並非重點

未轉牌先上客呢樣野冇影響到任何人 咁多人做都冇怨言証明呢點 咁邊上邊轉又有乜咁出奇  ...

我明咁樣做無人有怨言
但事實上係咬得入

6. 每間專營公司須確保— —
(a)與其專營權相關而由該專營公司使用的每輛巴士,在作如此使用的任何時間,均適當地設有第7條提述的標誌及目的地指示牌(即係目的地及路線編號),達致署長滿意的程度;及
(b)其僱用的每名司機、售票員及獲授權的人穿著第8條提述的製服。
koneotis 發表於 2019-4-16 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2019-4-16 13:11
不知道城巴做法是否出B3路線牌,以加班車方式接載旅行團加一般乘客。
反而類似校巴方式的早上特別班次隨 ...

無錯呢個係重點,如果城巴B3有攪牌做其實好難咬
GA6072 發表於 2019-4-16 13:22 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2019-4-16 13:11
反而類似校巴方式的早上特別班次隨 ...

未知校巴形式校巴到點

如果好似3A,23B咁做
係合法
LN9267 發表於 2019-4-16 13:23 | 顯示全部樓層
第97-109段
https://www.districtcouncils.gov ... s/TTC/TTmin0519.pdf

另外,當時有離島區議員建議向大澳居民發出居民證,嶼巴黃華先生表示即使龍田邨加設巴士站,全部人均可以上車。

畢竟是專營巴士,除非爆滿,否則任何乘客均可以上車。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
GA6072 發表於 2019-4-16 13:28 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2019-4-16 13:21
無錯呢個係重點,如果城巴B3有攪牌做其實好難咬

車輛無座位 無其他人想坐 所以開走
咁解係過到關

不過無比牌 又唔比其他人截
係註定中伏 睇下告邊範

又不過 以呢張相作文
我會用壞車準備過客解畫