hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 W2 減班
開啟左側

[服務調整] 九巴 W2 減班

Breadd18 發表於 2019-4-17 23:16 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-4-17 21:56
60X 本身都有收開車, 宜家個時間表只係跟返實際情況, 本身朝早九點半打後果兩個鐘出九龍都長期收到 12 分 ...

仲有碌車友影響車程 日日4點幾太子等59X表示返屯門方向經常揀車坐 見到一男一女陳車長我已經唔敢上車。
-
不過有日59X冇lala 朝早6點幾開5-6分鐘一班出九龍,只係走廊位坐幾個,平時8分鐘一班大概坐滿至企十個。
-
講返60X 其實呢個情況好嚴重,經常追貼前車甩開後車,3月嗰陣冇乜但4月又出現返。到底治一治個問題有冇方法
74queen 發表於 2019-4-18 00:56 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2019-4-17 20:28
見咁多版友覺得 W2 應該逆走變順走,加經觀塘巿中心/創紀之城

除左觀塘道 quota 問題外,我相信另一問題係 ...

咁我地諗下即使加經市中心一帶W2有咩對手先

觀塘佐敦:14 14X 紅van 地鐵
貪平客會由14轉搭W2 但就搶返後兩者嘅貪快客,不過本身係觀塘上14嘅佐敦客未必好多,14每走一個賺少$1.3即係搶多一個$5.5已經夠抵銷收平咗4個。最大影響應該係14X但14X真係咁多佐敦客嘅當年就唔駛改都改唔切啦,計計埋埋可能觀市搶多3 4個新客已經圍得返條數

觀塘西九:215X
不過本身215X 唔似296D咁經柯士甸入,九龍站同西九始終有一段距離,計埋行同班次 w2唔算方便,觀塘站位跟返14同215X保持返少少距離應該唔大影響

九展觀塘:215X 14X
我前面都有講,班次令非繁搭中W2嘅人未必多,雖然行啟福道天橋係快,但非繁20分一班可能再收車,特登等嘅機會唔大。反而繁時仲可幫手食返啲上唔到215X倒走咗嘅客, 拉勻計影響唔算大,可能只係成盤數嘅零頭

前題係依條線係唔會取消 一嚟政治線 二嚟真係有啲客,咁不如諗方法搞好佢,搶下新客,蝕得幾少得幾少啦
jpoon 發表於 2019-4-18 02:31 | 顯示全部樓層
74queen 發表於 2019-4-18 00:56
咁我地諗下即使加經市中心一帶W2有咩對手先

觀塘西九:215X
不過本身215X 唔似296D咁經柯士甸入,九龍站同西九始終有一段距離,計埋行同班次 w2唔算方便,觀塘站位跟返14同215X保持返少少距離應該唔大影響)

九龍站行去西九龍站的確冇咁方便,不過W2收得太平亦係問題
http://jpoon9394.blogspot.com/
Toz 發表於 2019-4-18 02:38 | 顯示全部樓層

觀塘果邊改返做 215X 走線先有得做
但到時 14X 又少兩三成客
Toz 發表於 2019-4-18 02:39 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2019-4-17 11:09
今早約8:00,見到W2經觀塘繞道全車坐滿。

佢D 客量變化好大
但總體黎講係運櫈多, 尤其係平日

nwfb1001 發表於 2019-4-18 09:10 | 顯示全部樓層
Toz 發表於 2019-4-18 02:38
觀塘果邊改返做 215X 走線先有得做
但到時 14X 又少兩三成客

九巴: $5.5太平,不了
shakugan2005 發表於 2019-4-18 22:51 | 顯示全部樓層

Breadd18 發表於 2019-4-17 23:16
仲有碌車友影響車程 日日4點幾太子等59X表示返屯門方向經常揀車坐 見到一男一女陳車長我已經唔敢上車。
- ...

所有佐敦道開出黎既車都有依個情況, 除非去到46級班次如果唔係D燈位阻一阻, 架車未出到彌敦道後車已經開出, 前車狂上客後車又自然會快左密左少左人, 根住某D版友見到上述情況又會覺D條線密要搶D資源, 但資源減完係只會消失囉! 除非開返條貴價A33咁就算拍哂蚊都仲有班加
noending 發表於 2019-4-19 09:38 | 顯示全部樓層
幾時輪到W3呢?係都減W3先,攞返d資源出黎俾270A/271系/73x等路線好過
arfung 發表於 2019-4-19 16:02 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2019-4-18 02:31
九龍站行去西九龍站的確冇咁方便,不過W2收得太平亦係問題

W2收得平,係唔想對家搶到線,比人深入自己地盤。
搶到線後,維持相對合理/有限度服務,在投入資源減少下,將利潤控制到最大化就算;盤數大圍睇已經叫贏。
arfung 發表於 2019-4-19 16:04 | 顯示全部樓層

noending 發表於 2019-4-19 09:38
幾時輪到W3呢?係都減W3先,攞返d資源出黎俾270A/271系/73x等路線好過

遲D W3成功加遊粉嶺,令上水客進一步減少,到時就可以開番25-30分呢D班次。
不過減了出來資源會比番270系271系就未免樂觀了一點。