hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 西九站往深圳北「地鐵化」,港鐵研購票不限搭指定班次 ...
開啟左側

[中國大陸] 西九站往深圳北「地鐵化」,港鐵研購票不限搭指定班次

Leslie_lam 發表於 2019-4-28 17:41 來自手機 | 顯示全部樓層

Toz 發表於 2019-4-20 21:35
深圳北到廣州南公交化吸引力唔大, D 站位置一般, 仲有阻住深圳北D 長途車都係問題

要搞都係廣州東到西九 ...

大佬,仲使咩入平湖啊!直接深圳北入贛深高鐵,喺東莞南站(塘廈)切入塘廈聯絡綫,直接就係廣深綫喇!到時廣州到西九呢處攞8編復興號開G車,就停廣州、廣州東、常平、東莞南(塘廈)、深圳北、福田就得喇
HU6455 發表於 2019-4-30 11:16 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2019-4-26 10:38
睇怕都係MTR一廂情願既計劃, 簡單D講, 鐵總憑咩要去配合你MTR? MTR係鐵總立場基本上連一間鐵路局都不如. ( ...

同我講既一樣, 鐵總一定唔會配合你(微博得知結果):
1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg
巴士的膠 發表於 2019-4-30 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2019-4-30 11:16

第一個原因應該係怕有人車上補票去香港。

而且廣深段高鐵都接近飽和,要加開班次都有難度。

如果要城際,應該要再諗起羅湖聯絡綫同廣深和諧號串埋,而唔可以借道塘廈了。
kevincch 發表於 2019-4-30 15:44 | 顯示全部樓層

不負責任式FF:

如中鐵唔希望改,而港鐵想開又有需求的話,
唯有由港鐵全開 西九 - 福田 - 深北 通勤班次,全車自由席,搵空檔攝班次
只在港鐵官網售票,福田 / 深北兩站只協助驗票 (+ 代辦取票),
變相做港人北上專車
HKiT@lk.Net - 樂在生活互動區
053h4 發表於 2019-4-30 18:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2019-5-1 00:52 | 顯示全部樓層

依篇只係抄番第一日開始講「地鐵化」明報4月20日的報導,
係old news而唔係咩結果

鐵總難以辧到的係所有香港車都設自由席,
因為怕香港車在内地段上客出現爭位坐情況,
但「西九龍-福田-深圳北」短途車係唔會有内地段客依個問題,
文中完全無否定短途車設自由席的可行性

Kaix 發表於 2019-5-1 00:54 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2019-4-30 12:28
第一個原因應該係怕有人車上補票去香港。

而且廣深段高鐵都接近飽和,要加開班次都有難度。

「西九龍-福田-深圳北」短途車係唔會有補票依個問題
Kaix 發表於 2019-5-1 01:21 | 顯示全部樓層
kevincch 發表於 2019-4-30 15:44
不負責任式FF:

如中鐵唔希望改,而港鐵想開又有需求的話,

港鐵最想設自由席的一向都只係港深班次,
而鐵總系統係可以輕易做到港深班次一律或部分車廂不劃位,
所以並唔會出現港人專車的情況,
文中鐵總話系統做唔到的係「視乎實時座位售賣情況,放票做自由席」依個功能,
而唔係話系統做唔到自由席,所以鐵總並無否定短途車設自由席的可行性

另外深圳居民搭高鐵落香港市區的需求都好大,
現在福田上車去西九龍的,目測7成以上都係内地人,
而且唔係東鐵常見的大媽、鄕下佬個類乘客,
而係深圳市區有修養、受過教育個種乘客,
所以港深班次自由席化並唔止係方便港人,
仲方便到深圳人落香港市區

Toz 發表於 2019-5-1 03:10 | 顯示全部樓層

上面意思係長途車唔可以放香港到深圳既自由席
比如話 G80, 唔可以比人隨便係香港上車, 因為無法期望個客係深圳一定會落車
(指定席一樣有咁既問題, 但自由席更難處理, 趕十幾人落車同趕百幾人落車難度差好遠)

但港深車, 或長遠既大灣區車, 無人講過唔可以放自由席
將來西九龍站半個鐘到一個鐘可以到既地點極多, 時間上同搭地鐵/城軌相差無幾, 加上屬大灣區, 國家戰略講明要加強交通連結, 無乜理由全指定席

如果諗住架架車都出省, 就唔可以自由席去深圳, 即係唔可以好似新幹線咁玩
但邊可能咁搞法
唔好講宜家深圳兩站啦, 唔通將來搭去深圳機場/中山/虎門, 都要幾日前買定飛咩? 咁咪即係倒退到八十年代?

Toz 發表於 2019-5-1 03:23 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2019-5-1 01:21
港鐵最想設自由席的一向都只係港深班次,
而鐵總系統係可以輕易做到港深班次一律或部分車廂不劃位,
所以 ...

將來大灣區起碼有十幾個站可以一個鐘內到西九, 邊可能全部指定席
梗係開短途車自由席啦