hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 60M,60X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 60M,60X 調整班次

leo_ku 發表於 2019-5-2 22:42 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2019-5-2 22:51 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-5-2 22:40
唔駛,它們好客過61X,完。

白痴
258D 259D 屯門路線冗長唔理,淨係睇載客量
258D 還好,但當 259D 非繁成個碼頭都幾乎送哂去轉車站
點解 259D 仲要係碼頭燒油,呢樣你又唔理
既然你要利益最大化,咁就更加唔應該開 258D 259D 特車
因為可以好肯定咁同你講,上繁開彩虹特係唔會坐得滿
應該咁講,你求其一個位開特車,一係就特車唔滿,一係就正車唔滿
你要計到盡,呢樣野係點都實行唔到

再講,將來屯馬線全段通車
係呀,61X 班客可以送哂比屯馬線呀
咁你又有無計過本身成個新界東會經過土瓜灣馬頭圍去屯馬線其餘地方呢?
記住喎,屯馬線唔係由啟德開車架,佢起點係烏溪沙架

我對 61X 嘅要求好簡單嘅啫
唔洗佢加班,減班到 15/ 20 都唔係太大問題
但呢條線講到要去死嘅話,似乎要死都唔應該係 61X 死先
leo_ku 發表於 2019-5-2 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-5-2 23:03 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-5-2 22:58
屯馬線大把載客空間啦,邊駛理係咪啟德總站開出啫,它宋皇台有站,啟德有站便夠。

我講下繁開特車呀!上 ...

前面一直講緊早繁 258D 259D 入屯門難上車問題
你而家係到講下繁,真係九唔搭八
早繁馬鞍山出市區返工班客唔係人嚟?你估屯馬線真係得大西北嘅人用咩?

259D 非繁飛市中心呢樣野更曬氣
碼頭邨巴班次少都證明碼頭去東九需求低
我一直唔明點解唔係棄 259D 保 62X
Toz 發表於 2019-5-2 23:10 | 顯示全部樓層
有沙中線夜晚過左繁時 61X 出九龍有得收就收好正常, 258D 259D cut 咁條都坐唔滿

不過要維持去屯門既班次密度, 可以收到乜野班次呢?

又會唔會九點打後去屯門都格硬收到 30 或以上趕客去 258D/259D (或轉乘 + 260X)
Toz 發表於 2019-5-2 23:14 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2019-5-2 23:03
前面一直講緊早繁 258D 259D 入屯門難上車問題
你而家係到講下繁,真係九唔搭八
早繁馬鞍山出市區返工班客 ...

259D 下繁出九龍疊埋心水屯轉上客
變左 62X 打爆唔入屯轉, 259D 空車入屯轉, 咪分到工

飛市中心可以減少行車時間

無屯轉的話我信 62X 上下繁會只有單向, 259D 會做埋另一方向

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-2 23:42 來自手機 | 顯示全部樓層

PC6429_JY6516 發表於 2019-5-2 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-5-2 23:53 | 顯示全部樓層
tunghang 發表於 2019-5-2 18:02
63X好多時密過表列班次

好奇一問,63X那些時段會開得密過班次表?又係那些不多人既時段中間攝一班咁樣?

經常搭乘晚繁,開足都要20分鐘才有一班,旺角入屯門要企位…從來高需求時未見過開密過時間表呢。
早上目測有時出九龍會企人上公路,但都係維持15-20分一班。

利申:30分鐘以外既時段,往返屯門旺角首選是63X。
gu9434@24 發表於 2019-5-3 00:18 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2019-5-2 22:51
白痴
258D 259D 屯門路線冗長唔理,淨係睇載客量
258D 還好,但當 259D 非繁成個碼頭都幾乎送哂去轉車站
既然你要利益最大化,咁就更加唔應該開 258D 259D 特車6
因為可以好肯定咁同你講,上繁開彩虹特係唔會坐得滿8 d- N8 c: k& a" Z
應該咁講,你求其一個位開特車,一係就特車唔滿,一係就正車唔滿

人地九記根本沒資源 沒本事係早繁開彩虹特車..

黃大仙要靠61X先有機會有位坐
258/9D?? 企到轉車站啦