hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 60M,60X 調整班次
開啟左側

[服務調整] 60M,60X 調整班次

neoplan720p 發表於 2019-4-29 10:46 | 顯示全部樓層

睇返最近一年RDP,
想巴士公司搞大重組,難過登天。

趨勢都係:
開幾班 / 半全日的極貴價「半特快 / 特快線」,
然後平價 / 慢線就會係不知不覺間減班、收車。(即RDP無出現過)

咁區議會最多嘈新線太貴,
但嘈唔到舊線減班。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
leo_ku 發表於 2019-4-29 11:14 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2019-4-29 11:22 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2019-4-29 11:14
258D,259D爆應開彩虹特車起載,唔係找條平兩個幾的線清客,你弄清楚邏輯先啦!

1個客收少2.7, 打爆哂61 ...

你不如叫人坐的士 / UBER算啦……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
arfung 發表於 2019-4-29 11:26 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2019-4-29 11:14
258D,259D爆應開彩虹特車起載,唔係找條平兩個幾的線清客,你弄清楚邏輯先啦!

1個客收少2.7, 打爆哂61 ...

61X的重要性是258/9D負荷重時黃大仙/鑽石山客倉的救星,加埋九龍城區,都叫自給自足。

當年62X原本只到觀塘碼頭而收費和61X一樣(未夠40公里),但開線時竟然去到鯉魚門而收高了一級,但黃大仙/鑽石山無分段,令61X仍然有其重要性。
開了258/9D後更開宗明義賺多D,係睇黃大仙/鑽石山客受唔受咁解。

屯門往返黃大仙/鑽石山值$13.9,等到61X搭就得(那管陰乾班次),無必要一定上浮多一級(一級現在仲要高達$2.7)去$16.6吧~
(趕時間/突然有半吉車除外)

眼見黃大仙/鑽石山有人會上258/9D,但主要多數等61X,不過轉車站起碼落一半。客人用腳投票…公平既~
註:當年62X和70X同價,現時70X已改為277E/X,收$14.8/15.5,而62X/258/9D卻收$16.6,明顯收貴了,不過叫做新西九東直達快車(替代性低)而硬食咁解。

ccchhhuuunnn 發表於 2019-4-29 11:50 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2019-4-29 11:26
61X的重要性是258/9D負荷重時黃大仙/鑽石山客倉的救星,加埋九龍城區,都叫自給自足。

當年62X原本只到 ...

價綫差距最大原因係62X全冷無減價
當年熱狗$10, 冷馬$14.5 
258/9D一直跟住62X冷馬定價,62X轉全冷都冇減過
62X全冷幾乎排到成條屯門公路最後,變相米已成炊,唔減價都有得全冷

但另一邊,配合277X開辦嘅70X全冷有減價,照標準+30%
即使計埋62X 08年熱狗+$0.5,冷馬+$0.2,縮窄差距但仍遠多過30%

arfung 發表於 2019-4-29 12:17 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2019-4-29 11:50
價綫差距最大原因係62X全冷無減價
當年熱狗$10, 冷馬$14.5 
258/9D一直跟住62X冷馬定價,62X轉全冷都冇 ...

係,當年玩「行政手段」成功令62X全冷不減價。
全部屯公中長途線很早已轉全冷,並都有減價,照熱狗價加收25-30%。
惟獨是62X一直拖,前後有成10年8載差,屯廠減剩一部熱狗行蛇車,一天一轉半,但都不全冷。
最後一刻無甚熱狗在市場,全冷跟258/9D,冷熱距離曾高達45%,多次加價後仍和其他相近路線之比例有距離。

相似事件有荃灣區特快30x,又係拖到最後一刻,完全配合234x收貴價。

10598C 發表於 2019-4-29 13:21 來自手機 | 顯示全部樓層

屯轉開啟去到屯馬線全線通車期間,61X係土瓜灣、新蒲崗唯一去屯門嘅車,有一定重要性,唔係話cut就cut

客觀去睇,就算係將來屯馬線通車,價錢平過258/9D,區議會都已經有ban取消61X嘅理由,極其量只會陰乾拉疏,何況當年260X都冇取消,同樣係屯門嘅61X,我相信未必受咁大影響

新地鐵線通車,計劃取消同實質取消嘅路線,一般都會少啲,當今區議會對於公共運輸嘅話事權力大左,有時巴士公司費事拗,索性收車減班陰乾就算
HT3415 發表於 2019-4-29 16:21 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-4-29 13:21
屯轉開啟去到屯馬線全線通車期間,61X係土瓜灣、新蒲崗唯一去屯門嘅車,有一定重要性,唔係話cut就cut

客 ...

長途鐵平過巴士我真係有保留
旺角返屯門都已經19.X
當然巴士加價之後會唔會追到唔知
但巴士線一定有佢存在價值...
好似我地呢D鍾意坐多過企既人一定會揀巴士
unknown000hk 發表於 2019-4-29 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2019-4-29 13:21

客 ...

唔見得61X會因為屯馬線通車而減班cut線
61X除左總站同鑽石山之後根本同屯馬線無重疊,而且鑽石山來往屯門,61X已經完勝(61X要42分鐘,屯馬線我當鑽石山至紅磡每站2分鐘,總共48分鐘;價錢方面,61X: 13.9,港鐵21.5,黎緊6月加價3.3%,即係22.2,貴差不多60%),就算係九龍城碼頭去屯門,61X只比屯馬線慢15-20分鐘,但價錢平一大截
我認為62X,258D同259D應該取消鑽石山至畢架山花園所有站,兩線減一車比61X加密班次,咁先至將4條線有效分工
YY487 發表於 2019-4-29 17:35 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽